• La clau resideix en la proporció d'accions velles i noves i el preu de les noves
  • Els drets començaran a cotitzar per separat des d'aquest dijous
ep ana botin presidenta banco santander

És possible que una societat cotitzada anunciï l'emissió d'accions noves amb un descompte proper al 20% i que, enfront del qual es pogués témer, les seves accions ja existents tot just caiguin al mercat? Sí, és possible. Va quedar demostrat aquest dimarts amb els títols del Santander. La clau, com sempre, està en les condicions i en els drets de l'ampliació.

  • 4,31€
  • -0,98%

Perquè, en contrast amb el resultat final, el primer impuls era clar: les accions de l'entitat presidida per Ana Botín estaven condemnades a patir un 'dimarts negre'. Poc abans de les 23 hores de dilluns, el Santander anunciava una ampliació de 7.072 milions d'euros per reforçar el seu capital després d'incorporar els actius de Banc Popular. Al fet rellevant en el qual comunicava l'operació, detallava que emetria 1.458,2 milions d'accions noves, que sortirien al mercat amb un nominal de 0,5 euros i una prima d'emissió de 4,35 euros. És a dir, a un preu total de 4,85 euros.

Aquesta referència va donar pas als primers càlculs. I als impulsos inicials. Considerant que les accions del banc havien tancat el dilluns en 6,002 euros, aquests 4,85 euros suposaven un descompte del 19,2%. Afinant més l'anàlisi per ajustar-lo a les condicions precises de l'operació, el descompte es reduïa al 17,75%. Amb rebaixes semblants de les accions que han de venir amb respecte a les que ja són al mercat, la cotització del banc només podia baixar o baixar, es pensava. I amb força, a més.

Però no. No va ser així. Els títols del banc van acomiadar la jornada amb un descens del 0,8%, fins a 5,955 euros. Com és possible? Per què no van caure fins als 4,85 euros als quals s'emetran les accions noves? Perquè va entrar en joc una peça indispensable a les ampliacions: els drets de subscripció preferent.

QÜESTIÓ DE CÀLCULS

L'ampliació articulada per l'entitat inclou aquest tipus de drets, que donen prioritat als actuals accionistes perquè es puguin agafar els títols nous. En concret, es va establir que cada acció actual tindrà un dret i que faran falta 10 drets per adquirir una acció nova. O el que és el mateix, es va fixar una proporció d'una acció nova per cada 10 antigues.

Aquesta equivalència i els càlculs que origina van ser les protagonistes de la sessió de dimarts -com també ho seran durant la de dimecres-, i no només aquests descomptes pròxims al 20%. Tenint en compte el preu de tancament de dilluns -6,002 euros- i el preu de les noves accions -4,85 euros-, un accionista tindria 11 accions -les 10 que té ara i la nova- per 64,87 euros. Dividint aquest total entre 11, s'obté un preu nou de 5,897 euros per acció, que és el nivell a partir del qual s'obté que el descompte del qual parteix l'ampliació és del 17,75%. Restant aquest preu nou als 6,002 euros de dilluns resulta el valor de partida dels drets de subscripció preferent: 0,1047 euros.

I aquests 0,1047 euros van ser determinants perquè l'acció només caigués aquest 0,8% al final de la jornada. Com per adquirir una acció nova durant l'ampliació faran falta 10 drets, comprar-los al mercat costaria a aquest preu 1,047 euros. Sumats als 4,85 euros de les accions noves... es tornava de nou a aquest preu nou de 5,897 euros per títol, un nivell al voltant del qual ahir es van moure els preus i que va actuar com a sòl per a la cotització.

L'arbitratge entre el preu dels drets i el de les accions velles marcarà el ritme borsari del Santander fins al 20 de juliol

Tot aquest engranatge gira al voltant del preu de les accions velles, que es mou cada dia al mercat, del de les accions noves, fixat en aquests 4,85 euros, i els drets. Sobre aquests últims, com que tenen la clau de l'ampliació, són un bé preuat del qual no van voler desprendre els accionistes actuals durant la sessió de dimarts.

I tornaran a ser rellevants aquest dimecres, perquè aquests mateixos càlculs es poden fer a partir del tancament d'ahir i marcaran una altra vegada la pauta durant la sessió d'avui. Amb les accions tancant aquest dimarts en 5,955 euros, el preu nou baixa fins als 5,854 euros, de manera que el valor del dret retrocedeix fins als 0,1004 euros.

EL 'JOC DELS ARBITRATGES'

Encara que l'autèntica dimensió d'aquest 'joc' començarà dijous. A partir de demà, que serà quan es posi en marxa realment l'ampliació, començarà l'autèntic festival dels drets i les accions. Des de l'arrencada de la sessió del 6 de juliol, els drets passaran a cotitzar per una banda, de manera independent, i les accions velles per un altre. És a dir, en l'inici de la sessió de dijous un accionista veurà com el valor de les seves accions es fragmenta. D'una banda, el dret -0,1004 euros al tancament de dimarts-; i de l'altra, l'acció -5,854 euros-. Seguirà tenint els mateixos diners -5,955 euros, amb el tancament de dimarts com a referència-, però en dues parts. I cotitzant ja per separat, els drets es podran comprar i vendre, de manera que el seu preu registrarà variacions, igual que el de les accions velles.

El tret de sortida oficial d'aquest 'joc' dependrà de l'evolució de les accions aquest dimecres, perquè determinarà les valoracions amb què partiran els títols dijous. A partir de llavors, s'iniciarà el moment dels arbitratges, és a dir, l'escenari on els inversors faran càlculs per saber si és més barat comprar accions del banc pel mercat o per drets.

Si, per exemple, el dijous els drets cotitzessin a 0,15 euros i les accions a 5,8 euros, comprar accions via drets seria un 9,5% més car -6,35 euros-. En canvi, si els drets es negociaran a 0,08 euros i les accions pugessin a 6 euros, fer-ho pels drets seria gairebé un 6% més barat -5,65 euros-. En el primer cas, el normal seria que els inversors venguessin drets o compressin accions fins que aquesta bretxa desaparegués o, almenys, s'ajustés. I al contrari en el segon cas. I així, oscil·lant entre càlculs, drets i arbitratges, es mourà Santander fins al 20 de juliol, que és la data quan finalitzarà l'ampliació.

Noticias relacionadas

contador