- L'IBEX ha tancat el suport dels 8.540 punts però ràpidament ha canviat de tendència
- Els bancs, que també han començat amb caigudes, s'han recuperat i han passat a verd
Sorprenentment les borses estan pujant aquest dilluns. La setmana passada la majoria d'experts preveia una jornada de "fortes" caigudes inicials si guanyava el 'no' en el referèndum i anticipava que, al llarg del dia, s'anirien recuperant els mercats en una sessió de menys a més. El que ningú preveia era que les borses comencessin amb moderades caigudes com les quals hem vist -del 0,7% de mitjana- i que, uns minuts després, estiguessin cotitzant en positiu i amb pujades de l'1% de mitjana.
"És complicat entendre-ho (les alces als mercats) ja que no hi ha molt que celebrar", al·lega Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities. En un dia en què la majoria de veus justifica aquest bon comportament en les borses perquè el 'no' ja s'esperava i estava descomptat, Fernández-Figares recalca que tindrem a veure com se soluciona, d'ara endavant, la governabilitat d'Itàlia.
"Crec que el fet que el BCE estigui recolzant als bons té molt a veure (amb el bon comportament dels mercats), ja que evita una forta pujada dels tipus als països de la perifèria", afegeix Fernández-Figares, qui adverteix que "encara és aviat per 'tirar les campanes' al vol".
"ALLÒ QUE SAP TOTHOM NO VAL RES"
José María Rodríguez, expert de Bolsamanía, també incideix en la idea que "tothom" sabia que guanyaria el 'no' a Itàlia i apunta que, encara que és cert que no s'esperava que aquest guanyés amb el marge amb què ho ha fet i amb un nivell de participació proper al 70%, "al cap i a la fi el mercat ja descomptava que el 'no' sortiria triomfador". "Com se sol dir, la qual cosa tothom sap no val gens als mercats i és que la borsa italiana va ser la que millor es va comportar la setmana passada", postil·la Rodríguez.
Christian Gattiker, Cap d'Estratègia i Cap de Recerca de Julius Baer, afegeix que els mercats semblen haver desenvolupat ja la seva particular "rutina" per digerir els resultats polítics en tres ones: ajustar posicions, monitorizar el contagi i avançar-se a la resposta política, i que en aquest cas és clar que les posicions s'havien ajustat de cara al 'no'. A més, recorda que aquesta setmana hi ha reunió del Banc Central Europeu (BCE) i que les expectatives que s'han posat sobre aquesta trobada i sobre Mario Draghi també han contribuït a aquest bon comportament dels mercats.
Malgrat aquesta reacció inicial de les borses, els experts segueixen mostrant la seva preocupació per la situació del sector bancari italià. Fernández-Figares apunta que "l'últim que necessita el sector és incertesa" i adverteix que, encara que hi hagi molta gent celebrant que el resultat forçarà a les entitats a iniciar el procés de reestructuració que necessiten, "el problema és com es farà i si els mercats en aquestes circumstàncies ho van a recolzar".
En línia amb aquesta opinió, Alberto Chiandetti, gestor del FF Italy Fund de Fidelity, adverteix que ara cal centrar-se en les recapitalizaciones dels bancs. "Monte Paschi va obtenir la setmana passada menys conversió de deute de l'esperat però ara el focus està en si això es materialitzarà o no. El segon problema és l'ampliació de capital de Unicredit. Es rumorea que estarà entorn de 10.000-13.000 milions d'euros, quantitat que hauria de ser revelada al mercat per Unicredit Capital el 13 de desembre. En definitiva, un panorama difícil per als bancs italians".
A aquestes hores tenim a totes les borses europees cotitzant en positiu excepte a l'índex italià, que cau moderadament (-0,95%). En la resta de places, l'IBEX redueix els seus guanys i suma un 0,45% a dalt, el Cac un +0,83%, el Dax un 1,35%, el Ftse 100 un 0,03% i l'índex portuguès PSI 20 es revaloritza un 0,40%.