• La liquidez alcanza el 5,8% de las carteras, récord desde noviembre de 2001
  • El 44% de los inversores cree que las políticas fiscales son demasiado restrictivas
panico bolsas

El Brexit ha disparat l'aversió al risc dels inversors, i ha provocat moments de pànic que es tradueix en que les carteres tenen més diners en efectiu i menys exposició al mercat que en cap moment anterior durant els últims 15 anys. Ni tan sols quan va caure Lehman Brothers el 2008, amb la recessió de 2009, o amb la crisi de deute de la Zona Euro el 2012.

En concret, l'enquesta de gestors de fons corresponent al mes de juliol que realitza Bank of America Merrill Lynch mostra que els nivells d'efectiu en cartera s'han disparat després del Brexit. Així, el volum de liquiditat o diners en efectiu ha augmentat fins al 5,8%, xifra que suposa una dècima més que el mes passat i, el més cridaner, el percentatge més alt des de novembre de 2001, havent passat entremig per recessions en l'economia i autèntics ensorraments a les borses.

El pessimisme dels gestors es concentra especialment en bancs i en renda variable europea en general, d'acord amb els fluxos d'entrades i sortides que tenen pensat fer els gestors al juliol respecte al mes anterior. Les majors compres es produeixen als Estats Units, i per segments en empreses industrials, energètiques i en tecnològiques.

Cal destacar que les assignacions en renda variable europea estan infraponderades en les carteres per primera vegada en tres anys, la qual cosa mostra la pèrdua d'atractiu de les accions del Vell Continent amb el Brexit, després que el passat 23 de juny els britànics decidissin trencar amb la Unió Europea. Una altra conseqüència d'això és que les posicions curtes sobre accions localitzades al Regne Unit estan en el seu nivell més alt des de 2009.

contador