Els experts d'Oxford Economics reconeixien recentment que veuen "brots verds" a la Xina però precisaven que aquests són "insuficients". Aquests analistes continuen preocupats per la regió i així ho demostren en el seu últim informe sobre aquesta en el qual reconeixen que, malgrat que el deute del gegant asiàtic s'ha estabilitzat, "els riscos persisteixen i poden augmentar".
Després d'una campanya del Govern de gairebé tres anys per a contenir el palanquejament i controlar els riscos financers, el deute de la Xina s'ha estabilitzat en termes generals en relació amb el PIB, expliquen aquests analistes, i afegeixen que també ha millorat la salut financera general de la indústria. "Dit això, els alts coeficients de palanquejament en els sectors problemàtics i improductius no s'han invertit", adverteixen.
El ràtio deute brut/PIB de la Xina s'ha estabilitzat en termes generals, acabant l'any en el 278% després d'haver augmentat del 145% al 281% en els últims deu anys.
Els esforços de desapalancamient del Govern han influït en les empreses, la inversió i el creixement econòmic en general, la qual cosa ha portat als responsables polítics a ajustar el ritme de desapalancament al mateix temps que es reforça el suport a la política macroeconòmica. En opinió d'Oxford Economics, això hauria de conduir a un "modest" augment del l'apacalancament aquest any.
De cara al futur, els riscos financers continuen existint i podrien augmentar en la dècada vinent, avisa Oxford Economics. Des del seu punt de vista, això es deu al fet que la solidesa macro-financera de la Xina no és tan forta com abans mentre que una major obertura financera hauria d'augmentar el risc de sortides sobtades i una possible restricció de liquiditat en el sistema bancari.
El mes de març passat, els experts d'Oxford Economics reconeixien "brots verds" en l'economia xinesa, encara que al mateix temps advertien que "encara no es veu una estabilització convincent". Després d'unes febles dades en el quart trimestre de l'any passat, aquests analistes valoraven positivament unes referències mixtes en els dos primers mesos de 2019.
De cara als pròxims mesos, la signatura espera que el creixement econòmic de la Xina es mantingui sota pressió a causa de la desacceleració de les exportacions i al fet que el sentiment continuarà sent negatiu. "Però creiem que el creixement trobarà un sòl en el segon trimestre com a resposta a la relaxació de la política macroeconòmica i a una certa millora de la confiança després de les menors tensions amb els Estats Units", precisa. "Ara esperem que el PIB creixi un 6,2% aquest any, per sobre del 6,1% anterior", afegeix.