dl nzd new zealand dollar rbnz reserve bank of new zealand currency notes banknotes bills interest rates spending inflation unsplash
Sharecast / Thomas Coker via Unsplash
37.155,33
  • 775,16
  • 2,13%

El Banc Central de Nova Zelanda (RBNZ, per les sigles en anglès) ha sorprès aquest dimecres el mercat en emprendre una pujada del tipus d'interès de referència de 50 punts bàsics, fins a situar-lo en el 5,25%, quan el consens n'esperava una de només 25 punts.

El moviment emprès per l'RBNZ porta els tipus d'interès al nivell més alt des de l'octubre del 2008, i podrien continuar pujant, perquè la inflació és "massa alta i persistent", segons ha dit el banc central en una nota. Cal recordar que a l'últim trimestre del 2022, la inflació va ser del 7,2%, rondant els màxims històrics registrats a l'octubre.

En la seva declaració, el comitè de política monetària del banc ha afegit, a més, que l'ocupació a Nova Zelanda també està "més enllà del nivell màxim sostenible", emfatitzant en la seva idea de reduir la inflació al seu objectiu d'1%-3%.

Després de conèixer aquesta notícia el dòlar neozelandès s'ha apreciat, tot i que la borsa ha esborrat els guanys anteriors i l'S&P/NZX 50 ha baixat un 0,5%. Tot i això, ha estat el Nikkei 225 japonès el que ha liderat les pèrdues a la regió Àsia-Pacífic, amb un descens de l'1,7%, mentre que el Topix ha perdut un 1,9%, malgrat les bones dades del sector serveis, que s'ha expandit en marc per setè mes consecutiu.

En concret, segons l'enquesta privada del banc al-Jibun, l'índex de gerents de compres de serveis del país va pujar a 55 al març, des del 54 al febrer, marcant així el setè mes consecutiu d'expansió. De fet, el sector ha estat el que s'ha expandit més des del 2013 i ha marcat la segona dada més forta en la història de l'enquesta.

Així mateix, l'economia japonesa també va experimentar un augment en els volums de nous negocis durant el mes, marcant la taxa més pronunciada des de febrer de 2019. Les "taxes d'expansió de l'activitat empresarial, els nous negocis i les comandes d'exportació del Japó van accelerar el mes per ubicar-se entre els més alts en les seves respectives sèries històriques", ha dit al-Jibun en un comunicat, en què també assenyala que la inflació d'insums es va reduir a un mínim de 12 mesos.

Les empreses també es mostren "cada vegada més optimistes" sobre les perspectives d'activitat durant el proper any, enmig de les esperances de condicions de mercat estables, ha afegit el banc al-Jibun.

El Kospi sud-coreà ha guanyat un 0,66%, mentre que l'índex Kosdaq també ha pujat, un 1,66%. A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha perdut un 0,07%. I l'índex Straits Times de Singapur ha pujat ha pujat un 0,5%. Els mercats de la Xina continental i Hong Kong estan tancats per festiu.

Noticias relacionadas

contador