• El fons sobirà d'inversió noruec manté un 60% de capitals en les borses mundials
  • Noruega posseeix una mitjana d'un 1,3% de cada companyia mundial
dinero, inversión, euros

El banc central de Noruega (Norges Bank) ha recomanat que el fons d'inversió sobirà del país, un dels majors del món, incrementi la seva adquisició d'accions en les borses mundials, en detriment de les seves inversions en renda variable, a la recerca de majors rendibilitats. En concret, proposa un increment d'un 15% en aquests actius, passant a un 75% d'inversions en renda variable, des del 60% actual.

La proposta del regulador del país se suma a una anterior, que la comissió designada específicament per decidir les inversions del fons sobirà va llançar a l'octubre. En concret, aquest organisme va proposar incrementar les operacions en borsa fins al 70%, encara que el president del grup va manifestar la seva dissensió, ja que, en la seva opinió, els interessos del fons haurien de reduir-se fins al 50% per evitar la volatilitat als mercats.

La decisió final no es prendrà fins a la primavera del 2017 i dependrà de l'aprovació parlamentària
Qualsevol augment de les inversions en renda variable anirà en detriment dels bons mundials, que representen un 40% en la cartera del fons del Govern noruec.

La decisió final no es prendrà fins a la primavera del 2017 i dependrà de l'aprovació parlamentària

ELS ACTIUS DEL FONS

Explica Reuters que si l'augment d'un 15% de la quota que les accions representen en les inversions del fons sobirà del país del nord d'Europa es fes avui, suposaria una injecció en les borses mundials de 129.000 milions de dòlars, que es retirarien dels bons del Tresor dels governs internacionals. El retorn del fons, el valor total del qual és de 862.000 milions de dòlars, s'està veient llastrat pels tipus d'interès baixos de la renda fixa. Amb aquesta operació, la rendibilitat de les inversions del govern noruec augmentarien fins al 2,5%, des del 2,1% actual, en 10 anys.

L'impacte als mercats globals seria igualment significatiu, ja que el fons posseeix en l'actualitat l'1,3% de cada companyia mundial i el 2,5% de cada empresa europea, de mitjana, assenyala Financial Times. El mitjà també explica que s'espera que la recol·lecció es faci efectiva en el segon trimestre de l'any, ja que probablement rebrà l'aprovació dels diputats noruecs. L'única cosa que queda per veure és si el moviment serà d'un 10% o d'un 15%.

contador