• La lliura ha patit un flash crash amb què ha arribat a caure un 6%
  • Després s'ha recuperat, però encara cotitza amb forts descensos davant el dòlar i l'euro
  • Fora de les divises, l'informe d'ocupació dels EUA acapara l'atenció
panico bolsas

Dubtes a les borses europees abans de l'informe d'ocupació als Estats Units i després d'una nit "d'infart" provocada per un 'flash crash' a la lliura del 6%. La divisa britànica encara corregeix un punt percentual respecte a l'euro i al dòlar, mentre que l'FTSE britànic obre amb guanys i és l'únic dels grans índexs europeus en positiu. A Espanya l'IBEX-35 cotitza amb pèrdues properes a l'1%, amb IAG com el valor més castigat per la lliura al desplomar-se un 5%.

  • 1,1895€
  • 0,40%
  • 1,2240$
  • 0,21%
  • 11.898,50
  • 1,25%

Els traders han viscut una nit llarga. I els inversors europeus es desperten al Vell Continent amb la notícia del 'flash crash' que ha arribat a tombar la moneda britànica un 6%. El desastre s'ha produït poc abans de l'obertura del Nikkei, quan una combinació entre titulars sobre el Brexit, ansietat entre els operadors i "fat fingers" -com es coneix als errors dels brokers en l'argot del mercat- ha deixat preus per sota dels 1,12 dòlars en algunes plataformes de trading.

L'error ha durat cosa d'uns segons i la moneda britànica de seguida ha remuntat fins als 1,2500 $, però es manté per sota d'aquest important nivell de suport abans de l'obertura de la sessió europea. "Oficialment l'excusa és que han fallat els algoritmes", explica l'equip d'analistes de Rabobank i afegeix: "Una explicació que és la nova i tecnològica versió de 'fat fingers".

Aquest brusc moviment s'ha dissipat només parcialment, ja que les borses europees obren amb la lliura cedint al voltant de l'1% davant l'euro i el dòlar. La divisa britànica continua amb la seva correcció mentre els inversors temen un 'Brexit dur' amb un impacte que no estigui encara totalment descomptat pel mercat.

Tots aquests ingredients han provocat un biaix negatiu en la cotització dels mercats asiàtics, on mentre esperen l'informe d'ocupació de l'economia nord-americana els índexs més importants han tancat amb lleugeres caigudes. En les operacions electròniques del mercat de matèries primeres de Nova York (Nymex, per les sigles en anglès) el petroli cotitza gairebé pla, amb el Brent en els 52 dòlars.

TOTS PENDENTS DE L'INFORME D'OCUPACIÓ

La possibilitat que l'economia nord-americana hagi generat molts nous llocs de treball al setembre i que baixi la taxa d'atur és elevada

A les 14.30 el Departament de Treball dels Estats Units publica l'informe d'ocupació, amb els llocs de treball creats durant el mes de setembre en la primera economia mundial. "Amb les peticions inicials de subsidis d'atur setmanals en els seus nivells més baixos des de 1973, la possibilitat que l'economia nord-americana hagi generat molts nous llocs de treball al setembre i que baixi la taxa d'atur és elevada", opinen els experts de Link Securities.

El consens del mercat espera que se situï en 291.900 nous llocs de treball. "De ser així, les expectatives que la Reserva Federal (Fed) apugi els tipus d'interès oficials abans que acabi l'exercici s'elevarien molt, fet que creiem que generaria algunes tensions en els mercats de bons, divises i renda variable, i no només en els nord-americans -els mercats emergents són molt sensibles a aquest tema-", afegeix l'anàlisi de Link Securities.

RECUPERACIÓ DE LA BANCA

La banca espanyola, a excepció de Sabadell que es deixa més d'un 1%, cotitza amb lleugers retrocessos en línia amb el mercat. Les entitats, com la resta del sector a la Zona Euro, havien recuperat els últims dies part del terreny perdut amb el rebot de Deutsche Bank, que preocupa per la seva malmesa salut, la multa astronòmica a la qual s'enfronta els Estats Units i el seu risc sistèmic .

Avui puja més d'un 1%. El seu repunt en el parquet de Francfort permet un respir a la banca espanyola, castigada com la resta de competidors de la Zona Euro per la política ultraexpansiva del Banc Central Europeu (BCE). Una política que no es revertirà aviat. Almenys no el programa de compra d'actius, que segons les actes publicades aquest dijous s'estendrà fins al març de 2017 i "més enllà si cal".

contador