Nou (i enèsim) episodi de la guerra comercial. La reunió entre la Xina i els EUA, que havia de tenir lloc dissabte passat per a revisar el seu acord comercial, ha estat ajornada fins a nou avís. Hi ha raons perquè torni el pànic a les borses després d'aquest nou revés? Els analistes especialitzats fan una crida a la calma.
Noticia relacionada
China y EEUU aplazan la revisión de su acuerdo comercial sin fijar una nueva fecha"Crec que és interessant que totes dues parts tinguin una mica més de temps", argumenta David Dollar, analista sènior de Brookings Institution en declaracions a la CNBC.
"La Xina sembla que està fent un pas cap endavant en les seves compres de soia i energia estatunidenques però no és suficient, i ha de passar una mica més de temps fins que (les xifres) llueixin millor", continua Dollar. Després de tot, Donald Trump no vol "acabar del tot" amb el pacte aranzelari.
"No entra dins dels seus interessos restar-se una victòria en la seva política amb països estrangers", argüeix Dollar. Fins al moment, la Xina no ha comprat tantes exportacions als EUA com va prometre en un primer moment. En aquell acord inicial, Xi Jinping va assumir la compra de 200.000 milions de dòlars addicionals en béns estatunidencs.
Des del començament de 2020, la Xina va un 25% per darrere de l'objectiu previst, encara que d'aquests càlculs queden fora les compres de la Xina al sector serveis dels EUA. Robert Lighthizer, representant de Comerç estatunidenc, era un dels convidats estrella d'aquesta reunió que havia de celebrar-se i a la qual havien d'assistir també (de manera virtual) el secretari del Tresor dels EUA Steven Mnuchin i el vice-primer ministre xinès, Liu He.
Dollar creu que Lighthizer "vol fer un treball molt professional i per això està deixant fora de la taula de negociació els assumptes relacionats amb seguretat nacional".
Les fonts familiars a l'assumpte citades per l'agència Reuters assenyalen, d'altra banda, que els EUA vol precisament tensar encara més la corda i donar temps perquè es facin més compres xineses d'exportacions estatunidenques.
Altres analistes esgrimeixen un pronòstic més pessimista per al mercat i es pregunten si no anem camí d'una altra guerra freda entre totes dues potències. En qualsevol cas, els EUA també hi tenen molt a perdre, i Trump ha d'anar amb compte si vol fer servir aquest conflicte com a arma electoral. La seva gestió de la crisi del virus el situa en segon lloc a les enquestes i la cita amb els votants, el mes vinent de novembre, s'acosta més i més.