ep el entrenador del tottenham hotspur jose mourinho
Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa

José Mourinho, el popular entrenador de futbol, t'ensenya ara a dissenyar un pla d'inversió. Ha canviat la pilota per la borsa? Sembla que de moment no, però s'atreveix a donar lliçons bàsiques sobre com crear un pla de trading adequat, com fer front a esdeveniments inesperats i més...

"En prendre decisions importants, m'asseguro de tenir tota la informació que necessito a mà. Aquesta és la tàctica principal perquè és impossible prendre decisions sense conèixer tots els detalls i trobar el temps per comprendre'ls". Aquest és el primer consell que dona Mourinho de la mà del broker global XTB, de la qual n'és ambaixador.

També creu que l'instint i les dades hi tenen un paper important. "Crec que, si totes les decisions es basen únicament en dades, es perdran molts factors; les dades no donen una imatge completa. Quan contractes un jugador, no són només les seves dades, sinó la seva mentalitat, el seu sistema de suport, la seva ètica de treball, cosa que és tan important. Veureu que quan els jugadors fan un pas cap a un gran club, necessiten tenir la mentalitat per assumir la pressió i les expectatives, i complir!", assegura.

No obstant això, cada inversor ha de crear el seu propi pla personalitzat i incloure el que cregui que li beneficiaria més, però generalment és una bona idea que un pla de trading tingui els següents components:

- Avaluació d'habilitats: avalueu honestament el seu nivell de coneixement comercial i revisi les seves fortaleses i debilitats.

- Establiu el nivell de risc: decidiui quina part de la seva cartera està disposat a arriscar en una operació i, a continuació, respecti els seus propis límits.

- Establiu metes: abans d'ingressar-vos a una nova operació, establiu metes de guanys realistes i relacions risc/recompensa.

- Feu estudis de mercat: estigueu sempre al corrent del que està succeint a tot el món, fins i tot si comercieu predominantment basant-se en anàlisis tècniques.

- Prepareu-vos per operar: obriu la seva plataforma d'operacions i etiqueteu tots els nivells de suport i resistència majors i menors en els gràfics, configureu alertes per als senyals d'entrada i sortida, i assegureu-vos que tots els senyals es puguin veure o detectar fàcilment amb un senyal visual o auditiva clara.

- Establiu regles de sortida i d'entrada: determineu el seu límit de pèrdues, així com els seus objectius de guanys. Escriviu també les condicions que s'han de complir abans d'entrar en una operació.

- Analitzeu el vostre dia: passi el que passi, sempre conclogueu el dia d'operacions analitzant els esdeveniments, anotant els guanys i pèrdues, i avaluant les accions.

contador