le pen bardella

França s'ha convertit en un focus d'incertesa important per al mercat durant les últimes setmanes. La convocatòria d'eleccions legislatives després de la victòria de l'extrema dreta als comicis europeus ha provocat seriosos vaivens a les borses europees les últimes setmanes, que no s'han mitigat malgrat que hi ha dubtes que l'Agrupació Nacional (RN) de Marine Le Pen pugui assolir la majoria absoluta a la segona volta que se celebra aquest diumenge. En aquest context, val la pena invertir en França? Segons Morgan Stanley, sí.

  • 7.675,62
  • -0,26%

En un informe recent, els experts del banc d'inversió nord-americà afirmen que els inversors haurien de comprar empreses franceses davant l'elevada possibilitat que el mercat reboti sigui quin sigui el resultat. La majoria de les enquestes assenyalen que és probable que tant RN com una associació entre el Nou Front Popular (NFP) d'esquerres i l'aliança centrista liderada pel partit del president Emmanuel Macron no arribin als 289 escons necessaris per aconseguir la majoria absoluta.

"Creiem que els dos escenaris clau de les eleccions franceses restants serien seguits en última instància per una recuperació dels índexs de renda variable francesos i europeus", asseguren. Mariano Arenillas, responsable per a Iberia de DWS, defensa aquesta tesi i destaca que aquesta incertesa "es genera quan sorgeix una cosa que no ens esperem" per, posteriorment, corregir-se i tornar a la normalitat "ja que la gent s'adona que el món no s'acaba”.

De fet, els analistes de la companyia dels Estats Units asseguren que el pitjor resultat possible per als mercats hauria estat una victòria de l'NFP. Així mateix, afirmen que RN podria adoptar una política econòmica més moderada del que tenen por els mercats.

Des de la convocatòria electoral de Macron, el CAC 40, l'índex de referència francès, s'ha deixat pràcticament un 4% al mercat. En aquest temps, l'euro s'ha depreciat enfront del dòlar, passant de superar els 1,09 dòlars a perdre els 1,07 enfront del 'bitllet verd', i la prima de risc dels bons francesos s'ha ampliat fins a un màxim de 85 punts bàsics.

Els analistes de Morgan Stanley pronostiquen que és probable que la prima de risc es redueixi fins als 60 punts bàsics si es confirma qualsevol dels dos resultats electorals, alhora que estimen una pujada de l'1% de l'euro enfront del dòlar nord-americà.

Així mateix, la companyia nord-americana recomana adquirir accions de BNP Paribas, l'empresa d'utilities Veolia i la constructora Saint-Gobain, entre d'altres, així com cotitzades del sector defensa i altres valors bancaris europeus.

Sigui com sigui, no tots els analistes són igual d'optimistes. En un altre informe de publicació recent, els estrategs de Citi asseguren que una hipotètica victòria de la ultradreta seria tan negativa com el possible escenari de bloqueig que pronostiquen les enquestes. "França probablement continuarà sent políticament inestable després de les eleccions, amb una visibilitat de polítiques molt limitada i una pèrdua substancial d'influència a Europa, en un moment crític per al continent", subratllen.

contador