ep moodys investors service
TWITTER - Archivo

Moody's ha donat un tall a la qualificació creditícia de 10 bancs nord-americans aquest dilluns. Petits i mitjans han patit la rebaixa de l'agència, que, a més, ha col·locat sis gegants bancaris més en revisió per a possibles retallades en el futur. Ho ha fet després d'advertir que la fortalesa creditícia del sector es posarà a prova pels riscos de finançament i la rendibilitat més baixa.

Moody's ha retallat en un esglaó la qualificació de 10 bancs (entre ells M&T Bank, Pinnacle Financial Partners, Prosperity Bank i BOK Financial Corp) i ha col·locat sis gegants bancaris, com ara Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street i Truist Financial en revisió. Així mateix, l'agència ha canviat negativament la perspectiva d'onze grans prestadors, entre ells Capital One, Citizens Financial i Fifth Third Bancorp.

"Els resultats del segon trimestre de molts bancs van mostrar creixents pressions de rendibilitat que reduiran la capacitat de generar capital intern", ha apuntat l'agència en una nota per justificar la seva decisió.

I ha afegit que "això es produeix quan una lleu recessió als Estats Units està a l'horitzó per a principis del 2024 i la qualitat dels actius sembla que disminuirà, amb riscos particulars a les carteres de béns arrels comercials (CRE) d'alguns bancs".

Per a Moody's, les elevades exposicions CRE són un risc clau per al sector a causa dels tipus d'interès alts, la disminució de la demanda d'oficines com a resultat del treball a distància i una reducció en la disponibilitat de crèdit CRE.

El cop de l'agència a la banca nord-americana ha tingut lloc després que la fallida de Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank a principis d'aquest any desencadenés una crisi de confiança que va provocar la retirada massiva de dipòsits, sobretot de les entitats regionals, malgrat que les autoritats van engegar mesures d'emergència.

Tot i això, Moody's ha advertit que els bancs amb importants pèrdues no realitzades que no es reflecteixen a les seves ràtios de capital regulatori són vulnerables a una pèrdua de confiança a l'actual entorn de tipus alts. I és que la política d'enduriment monetari que aplica la Reserva Federal (Fed) ha frenat la demanda i l'endeutament.

De fet, una enquesta del banc central publicada la setmana passada mostrava que els bancs nord-americans van informar d'un enduriment de les normes creditícies i d'una menor demanda de préstecs tant per part de les empreses com dels consumidors durant el segon trimestre.

En opinió dels experts de Bankinter, “no és una bona notícia, però té un impacte limitat”. De fet, destaquen que l'índex que aglutina la banca regional va pujar aquest dilluns un +1,0% (vs el +0,9% de l'S&P 500) i acumula una revaloració >18,0% en un mes. "La banca nord-americana acaba de superar els tests d'estrès de la Fed i el volum de dipòsits s'ha estabilitzat", recorden aquests experts, que apunten que "això últim és el més important, perquè era la principal preocupació del mercat després de les caigudes de SVB, Signature i la compra de First Republic per part de JP Morgan".

Noticias relacionadas

contador