le siege de la banque centrale europeenne bce a francfort 20240411085501

El Banc Central Europeu (BCE) retallarà els tipus d'interès en 25 punts bàsics a la reunió d'aquest dijous. Així ho creuen des de Moody's Ratings, ja que la inflació s'acosta a l'objectiu del 2% "de manera sostinguda", gràcies a la "forta transmissió de la política monetària".

"Aquest descens serà el primer des que el BCE va pujar les taxes 10 vegades entre juliol del 2022 i setembre del 2023, i probablement serà seguit per altres baixades abans de final d'any", indiquen des de l'agència.

A causa de les febles perspectives de creixement econòmic, Moody's Ratings espera que el BCE redueixi els tipus d'interès al voltant de 100 punts bàsics aquest any, en línia amb les expectatives del mercat.

I tot això, enmig de les reiteracions, per part de l'organisme, que continuarà prenent les decisions en funció de les dades que es vagin coneixent i sense establir una ruta predeterminada.

Tot i això, encara que preveuen que la caiguda de les taxes pressioni moderadament els ingressos per interessos dels bancs europeus, l'efecte es veurà compensat pel seu suport al creixement dels préstecs a la zona de l'euro després de mesos d'estancament o activitat creditícia negativa.

"La probable retallada de tipus del BCE donarà suport al creixement dels préstecs dels bancs de la zona euro després de mesos de feble activitat creditícia. Les taxes més baixes també brindaran alleugeriment als prestataris vulnerables, reduint el risc dels actius dels bancs", afirma Fabio Iannó, vicepresident sènior de crèdit de Moody's Ratings.

En aquest sentit, si bé els tipus més baixos sobre els préstecs reduiran els marges d'interès nets, també reduiran els costos de finançament majorista i el cost del risc dels bancs, així com els interessos dels dipòsits dels clients, un aspecte creditici positiu.

"El volum de préstecs a la majoria dels sistemes bancaris de la zona euro s'han mantingut estables o s'han reduït els últims 12 mesos. És poc probable que els bancs relaxin dràsticament els seus estàndards de subscripció en un context de baix creixement econòmic i taxes encara altes, però esperem que les retallades del BCE condueixin a una recuperació moderada i gradual de l'activitat creditícia a la segona meitat del 2024", conclouen a Moody's.

contador