Moody’s ha llançat el seu primer avís. Si el nou govern no continua amb el procés de reduir el deute a Itàlia, la valoració del país "serà probablement rebaixat". A més, la incapacitat de proposar reformes estructurals per part del nou Executiu seria "igualment negatiu" per a la seva 'nota', ha comunicat l'agència de qualificació nord-americana.
Divendres passat, el país transalpí rebia el ràting 'Baa2', en revisió per a una possible baixada, després de l'entramat polític que presenta el país i la creixent possibilitat de veure en el govern una coalició euroescèptica i xenòfoba com la de M5S- Lliga Nord. La intervenció de president, Sergio Mattarella, per frustrar la formació de tal Executiu i proposar Carlo Cottarelli com a primer ministre no ha canviat l'opinió de Moody’s.
Una candidatura que l'agència veu improbable a causa del potencial rebuig del Parlament i aposta per veure unes noves eleccions a Itàlia a finals de l'estiu. Un escenari que allargarà el termini de revisió "més enllà dels tres mesos habituals" i el resultat considera "molt improbable" que doni suport a una millora del ràting del país. En tot cas, Moody’s ha explicat que mantindrà la nota actual d'Itàlia si considera que la ràtio de deute continua en una trajectòria baixista.
ITÀLIA, A LA VORA D'UNA "CRISI DE CONFIANÇA"
"Estem molt a prop de perdre un actiu irreemplaçable com és la confiança", ha declarat el governador del Banc d'Itàlia, Iganzio Visco, aquest dimarts durant la reunió anual del regulador, en un context que mostra una greu crisi institucional davant l'auge de l'euroescepticisme al país. El banquer ha assegurat que qualsevol mesura que debiliti el clima econòmic pot acabar amb la confiança internacional i fer inútil tot el progrés assolit al passat.
"Per consolidar els resultats assolits, aconseguir un major progrés i reduir les debilitats estructurals, cal seguir endavant amb l'agenda de reformes", en un escenari en el qual el deute es presenta com l'element principal de "vulnerabilitat" per a l'economia. "Aquesta situació exposa el país a una crisi de confiança, especialment perillosa quan, a més de cobrir les necessitats anuals d'endeutament, grans volums de títols amb venciments pròxims hauran de ser refinançats", ha exposat Visco. En total, segons dades del regulador títols per valor de 400.000 milions d'euros a l'any han de ser refinançats.
La prima de risc italiana s'ha disparat durant aquesta jornada per sobre dels 275 punts, amb els bons a deu anys oferint una rendibilitat del 3,1%. Nivells no vistos des de gener de 2014.