friedrich merz lors d une conference de presse a berlin

Un resultat electoral més, una incertesa política menys... El mercat sospesa aquest dilluns el resultat de les eleccions alemanys de diumenge, que ha deixat la formació de centredreta CDU/CSU, liderada per Friedrich Merz, amb el 28,6% dels vots (+4,4 punts percentuals respecte al 2021), superant àmpliament la formació d'ultradreta AfD, que va duplicar el percentatge fins al 20,8% i s'ha situat com a segona força política. El gran perdedor va ser l'SPD (centreesquerra), de l'actual canceller Olaf Scholz, que va caure al 16,4% (-9,3 punts percentuals). Els Verds (centre-esquerra) van quedar al quart lloc amb l'11,6% (-3,1 punts percentuals), seguits per L'Esquerra, amb el 8,8% (+3,9 punts percentuals).

El BSW ha quedat a 13.000 vots d'entrar al Parlament, mentre que l'FDP és clarament fora amb un 4,6%. No es descarta que hi hagi recomptes de vots als propers dies, cosa que podria alterar els resultats.

La participació del 84% va ser més alta des de la reunificació d'Alemanya.

COMENCEN LES NEGOCIACIONS

Ara comença el particular 'joc de les cadires' de les coalicions per formar govern, amb la clara intenció de Merz, proper canceller, d'arribar a un acord abans de Setmana Santa i evitar que les converses es dilatin. L'AfD queda fora d'aquestes negociacions perquè la resta de partits ja ha dit que no hi pactarà, i ara cal veure si es forma un govern de Gran Coalició entre la CDU/CSU i l'SPD o si al final és un govern 'a tres', que inclogui Els Verds.

Un govern bipartidista de Gran Coalició és una opció més positiva, ja que la presa de decisions és més senzilla

En opinió dels analistes de Danske Bank, un govern bipartidista de Gran Coalició és una opció més positiva, ja que la presa de decisions és més senzilla que en un govern de tres partits. Tot i això, explica que, pel fet que la majoria per a una Gran Coalició és tan ajustada (13 escons), Merz podria voler incloure el partit Els Verds a la coalició per no veure's pressionat pels membres de l'SPD que menys s'alineen amb les seves polítiques. "Per això, hi ha un 75% de probabilitats que tinguem una Gran Coalició i un 25% que es formi un govern 'Kenya'", que inclogui Els Verds..

Els analistes de la companyia alemanya Berenberg també veuen més probable una coalició de dos partits (CDU/CSU i SPD), i expliquen que aquest govern podria implementar algunes reformes procreixement, alleujar en certa mesura la càrrega regulatòria i fiscal sobre les empreses i adoptar una política d'immigració "més racional", a més de reduir la ineficiència i l'alt cost.

"La bona notícia és que el nou govern posarà fi a un llarg període d'incertesa política debilitant una vegada s'acordi la seva agenda", assenyala Holger Schmieding, director d'anàlisi de Berenberg.

Els partits populistes han obtingut més d'un terç dels escons. Això els dona el poder de bloquejar qualsevol canvi a la Constitució

Tot i això, Schmieding també fa al·lusió a les males notícies que deixa aquest resultat. Segons la seva opinió, Merz podria ser un canceller amb poc marge fiscal.

"Els partits populistes dels extrems polítics (AfD i L'Esquerra) han obtingut més d'un terç dels escons en conjunt. Això els dona el poder de bloquejar qualsevol canvi a la Constitució alemanya, que només es pot modificar amb una majoria de dos terços", detalla l'estrateg.

Així, els populistes poden vetar qualsevol flexibilització del fre al deute, incloent-hi l'ampliació del fons especial de defensa o la creació d'un nou fons especial.

"En un moment en què és crucial augmentar la despesa militar, recolzar Ucraïna i reduir la càrrega fiscal per a treballadors i empreses, Alemanya podria tenir dificultats per trobar el marge fiscal necessari", diu l'expert.

"Si Alemanya falla a augmentar la despesa militar, es podria ficar en seriosos problemes amb els seus socis de l'OTAN. A més, si això irrita el president dels EUA, Donald Trump, augmentaria el risc d'una guerra comercial entre els EUA i la UE".

LA 'GRAN COALICIÓ' ÉS L'OPCIÓ MÉS REALISTA

Els experts d'ING expliquen que inicialment hi havia tres possibles coalicions viables, però "amb els resultats oficials només queda una opció realista: reviure la Gran Coalició entre la CDU/CSU i l'SPD".

Tot i això, afirmen que, després del seu pitjor resultat històric des de la Segona Guerra Mundial, l'SPD no acceptarà fàcilment ser soci menor en un govern amb la CDU/CSU. "El partit probablement iniciarà un nou lideratge i entri en una altra crisi existencial. A més, qualsevol acord de coalició probablement s'hagi de sotmetre a una votació interna de l'SPD".

Tot i això, des d'ING creuen que cediran, ja que una Gran Coalició és l'única opció viable per a la CDU/CSU. "L'única alternativa seria una coalició amb AfD, cosa que Merz ha descartat categòricament".

Des d'ING afegeixen que l'èxit del govern vinent dependrà de la voluntat dels partits i els seus líders per deixar de banda els seus interessos personals i partidistes i centrar-se a treure l'economia alemanya del seu estancament estructural.

"Això implicaria abandonar algunes 'vaques sagrades' de la política alemanya. Un escenari viable és que la principal motivació d'aquesta coalició sigui evitar que AfD guanyi les properes eleccions, cosa probable si el nou govern fracassa. En aquest context, és més probable que hi hagi restriccions a la immigració que grans reformes econòmiques".

QUÈ ESPERAR D'UN GOVERN DE GRAN COALICIÓ?

ING indica que s'espera del nou govern una reducció d'impostos per a llars i empreses sense retallades a la despesa social, així com algunes de les regularitzacions a l'economia. Per contra, veu poc probable una reforma del sistema de pensions, mentre que considera que el desafiament principal és el finançament dels seus plans.

"Recordem que la CDU/CSU va presentar un programa electoral amb un gran dèficit de finançament. Tot i això, és probable que canviïn la seva postura sobre el fre al deute després de les eleccions".

Tot i que el canvi de lideratge pot generar un efecte psicològic positiu, aquest podria veure's ràpidament opacat

En conclusió, ING diu que una nit electoral emocionant portarà més incertesa als propers dies i setmanes.

"El desig de molts alemanys i europeus d'una Alemanya políticament i econòmicament estable no s'acabarà avui. Encara que el canvi de lideratge pot generar un efecte psicològic positiu, aquest podria veure's ràpidament opacat per les complicades negociacions de coalició. El risc és alt si el govern vinent no aconsegueix reformes significatives. La demanda d'una gran reestructuració econòmica seguirà latent".

En opinió del banc, és difícil veure que el nou govern aconsegueixi més que un impacte positiu a curt termini mitjançant algunes reduccions d'impostos, petites reformes i una mica més d'inversió.

Noticias relacionadas

contador