• La cancellera d'Alemanya creu que l'euro abarateix els productes alemanys i, junts amb el petroli, augmenta el superàvit comercial
  • Mario Draghi ha defensat fins ara els estímuls del BCE qüestionats des d'Alemanya
angela-merkel-defend-sa-politique-d-accueil-des-refugies
Angela Merkel, canceller d'Alemanya

Missatge nou des d'Alemanya cap al Banc Central Europeu (BCE). I aquesta vegada arriba des del nivell més alt. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha assegurat aquest dilluns que l'euro "està massa feble", cosa que ha disparat la volatilitat al mercat de divises. La moneda única ha esborrat les pèrdues amb què cotitzava davant del dòlar i dispara el seu canvi fins als 1,1236 'bitllets verds'.

  • 1,0434$
  • -

L'euro ha arribat a tocar avui un mínim diari respecte al dòlar en l’encreuament de 1,1159 'bitllets verds'. I els operadors de divises han impulsat la moneda després d'escoltar Merkel fins a un màxim de 1,1236 dòlars, el nivell més alt des del passat mes d'octubre. Una escalada de més del 0,7% que s'ha produït en només uns minuts. Així mateix, Merkel ha desencadenat una onada de vendes dels bons europeus al mercat secundari.

No és la primera vegada que des de la locomotora europea fa referència al tipus de canvi. Al febrer el ministre de Finances i soci de Merkel, Wolfgang Schäuble, va assegurar que l'euro està "massa baix per la posició competitiva d'Alemanya". Com és habitual per la seva part durant els dos últims anys, el líder de la Unió Demòcrata Cristiana va posar el focus sobre Mario Draghi, president del BCE i la política monetària ultraexpansiva del banc central que inclou compres d'actius per valor de 60.000 milions d'euros i tipus al 0%.

Schäuble va afirmar que la política monetària és "massa laxa per a Alemanya". El polític alemany va assenyalar així a Draghi en respondre a les paraules de Donald Trump quan ha criticat que Berlín utilitza un "euro massa econòmic" per competir amb els Estats Units. Aquest cop Merkel ha anat en la mateixa direcció en indicar que la moneda està abaratint els productes alemanys, mentre que el petroli barat també dóna suport a un increment del superàvit comercial germànic tan criticat des d'altres economies desenvolupades.

Mario Draghi ha defensat en tot moment els estímuls del BCE com a necessaris per a una recuperació sostinguda de l'Eurozona que impulsi la inflació en "el conjunt de l'àrea monetària", i no en "un sol país en particular" com Alemanya, on l'economia és a prop de la plena ocupació i l'IPC, al 2% que persegueix l'equip de govern del banc central. Aquest mes, el banquer italià va assegurar a la Cambra dels Representants de Països Baixos que el BCE retirarà les seves polítiques quan "la inflació sigui auto-sostinguda". Els experts esperen que, per primera vegada en dos anys, podria haver-hi un canvi de discurs al juny.

Noticias relacionadas

contador