dl jerome powell generic 20240326 7
Sharecast / public domain image

La Reserva Federal (Fed) no té pressa per baixar els tipus dinterès. Així ho han deixat clar tant Jerome Powell, president del banc central nord-americà, com Christopher Waller, governador de la Fed. Una posició que està recolzada per la "resiliència" de l'economia del país i per les últimes dades d'inflació, que reforcen la necessitat de "més confiança" al si de l'organisme monetari que els preus s'estan estabilitzant.

El deflactor de consum PCE, l'indicador preferit de la Fed, va augmentar lleugerament al febrer fins al 2,5% en taxa interanual des de l'anterior 2,4%, mentre que el PCE subjacent es va relaxar lleument fins al 2,8% des del 2,9% del gener. Totes dues variables es van situar en línia amb les expectatives.

"El deflactor de consum privat va repuntar al febrer i donant nous senyals que l'última milla que falta per combatre la inflació serà la més difícil de superar. El nivell de preus queda ancorat al voltant del +3% i convida a pensar en una Fed que continua insistint a guanyar més confiança en la bona evolució de la inflació, endarrerint l'inici del cicle de retallades de tipus", valoren a Bankinter.

Per als experts d'Oxford Economics, "el deflactor PCE va resultar més fred que l'IPC, encara que l'augment del 0,3% al deflactor PCE bàsic encara és massa càlid per ser explicat com la 'bona notícia contínua' sobre la inflació que la Reserva Federal està buscant. La inflació general i bàsica s'han estabilitzat entre el 2,5% i el 3,0%aels últims mesos, cosa que continua estant significativament per sobre de l'objectiu del 2% de la Reserva Federal”.

Amb tot, i malgrat que des de la Fed han subratllat que no cal assolir una inflació del 2% per començar a retallar les taxes, diversos funcionaris han marcat les "bones notícies contínues" sobre l'evolució dels preus com a punt de partida per donar inici a les baixades de tipus.

"La dada del deflactor del PCE subjacent del 0,3% probablement es registra com un encongiment d'espatlles per part de la Reserva Federal", afegeixen des d'Oxford Economics.

"Per tant, el nostre escenari base per a una sèrie de retallades graduals de les taxes per part de la Reserva Federal segueix en marxa. Tot i això, el resistent context econòmic i la volatilitat de les dades d'inflació a principis d'any justifiquen un enfocament més cautelós davant la primera retallada de tipus", emfatitzen els estrategs de la companyia britànica.

Una opinió compartida amb Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, segons qui "el fet que l'economia nord-americana estigui creixent a un ritme tan sòlid, i que el mercat laboral encara sigui molt, molt fort, dona a la Fed l'oportunitat de tenir una mica més de confiança que la inflació baixarà abans de retallar tipus".

En aquest sentit, cal recordar que el Departament de Comerç dels EUA va revisar l'alça el creixement del PIB del quart trimestre fins al 3,4% en taxa interanual, enfront del 3,2% que havia donat la segona lectura, i per sobre de la previsió del consens, que esperava que es mantingués al 3,2%.

"Encara queden moltes dades per publicar abans de la propera reunió del FOMC, incloent-hi les dades d'inflació del març i l'índex de costos laborals del primer trimestre. Tot i això, tret de sorpreses a la baixa importants, anticipem que la Reserva Federal esperarà uns mesos més de dades abans de fer retallades. Retardarem la primera retallada de tipus del nostre pronòstic fins al juny, tot i que encara anticipem tres retallades aquest any", remarquen a Oxford Economics.

De fet, el mercat dona una probabilitat del 68%, segons l'eina Fed Watch, de CME Group, que la flexibilització monetària comenci al juny.

"NO HI HA PRESSA PER RECORTAR"

L'economia nord-americana avança a bon ritme, allunyant els temors de recessió, i el mercat laboral continua donant mostres de la seva fortalesa (aquest divendres es donarà a conèixer l'informe d'ocupació oficial del març i s'espera la creació de 200.000 llocs de treball des dels 250.000 del mes anterior). Per això, els analistes es pregunten si la Fed esperarà que l'economia mostri una debilitat significativa abans d'estrènyer el gallet de la retallada de taxes?

"No necessitem tenir pressa per retallar" els tipus d'interès, va dir Powell divendres passat en una Conferència de Macroeconomia i Política Monetària del Banc de la Reserva Federal de San Francisco.

"La clau serà si la inflació pot continuar retrocedint enmig d'una taxa de creixement superior a la tendència impulsada per la productivitat i l'oferta que va prevaldre l'any passat. La tendència de principis d'any als principals indicadors de preus suggereix que el progrés en matèria d'inflació s'està estancant o, en el millor dels casos, s'està desaccelerant”, expliquen a Oxford Economics.

Aquests experts es mostren convençuts que la reculada de la inflació es reprendrà els propers mesos i "la desacceleració del creixement salarial està a punt de guanyar terreny".

A més, destaquen que el component immobiliari dels indicadors d'inflació entrants, particularment l'IPC, "no capta la desacceleració dels lloguers de mercat que està en marxa i la disminució constant en la taxa de renúncia voluntària entre els treballadors apunta a més moderació dels salaris".

"Encara hi ha molta informació que la Fed ha de pair abans de la seva reunió de juny, però creiem que llavors tindrà proves suficients que apuntin a una inflació més baixa i sostinguda per prémer el gallet de la retallada de tipus", conclouen a Oxford Economics.

Noticias relacionadas

contador