rba australia
Alberto Sánchez

El Banc de la Reserva Federal d'Austràlia (RBA) ha mantingut els tipus d'interès al 4,35%, una decisió que s'ha situat en línia amb allò que s'esperava. A més, l'organisme monetari ha anticipat que no descarta tornar a apujar els interessos si cal, tot i que ha revisat a la baixa les previsions d'inflació.

L'entitat ha destacat que "la inflació va continuar caient al desembre", però ha afegit que "segueix sent alta (4,1%)", sobretot perquè "la inflació dels preus dels serveis va disminuir a un ritme més gradual, a consonància amb les previsions anteriors de l'RBA, i continua sent elevada. Això és coherent amb el continu excés de demanda a l'economia i les fortes pressions internes sobre els costos".

Segons la seva valoració, "si bé hi ha senyals encoratjadors, les perspectives econòmiques són incertes i la Junta segueix molt atenta als riscos d'inflació".

L'RBA preveu que "la inflació tornarà al rang objectiu d'entre el 2% i el 3% el 2025 i al punt mitjà el 2026". La seva previsió és que "la inflació dels preus dels serveis disminueixi gradualment, a mesura que es moderi la demanda i s'atenuï el creixement dels costos laborals i no laborals".

D'altra banda, ha assenyalat que "persisteix un alt nivell d'incertesa al voltant de les perspectives de l'economia xinesa i les implicacions dels conflictes a Ucraïna i l'Orient Mitjà".

Al mercat australià, ha indicat que "hi ha incerteses respecte als retards en l'efecte de la política monetària i de com respondran les decisions de fixació de preus i salaris de les empreses al creixement més lent de l'economia, en un moment d'excés" de demanda i mentre el mercat laboral segueix ajustat. Les perspectives per al consum de les llars també continuen sent incertes".

PRIORITAT: RETORNAR LA INFLACIÓ A L'OBJECTIU

En aquest escenari, la "màxima prioritat" per a l'RBA és "tornar la inflació a l'objectiu dins un termini raonable". Així, tot i que el banc central ha reconegut que "la inflació està disminuint", també espera que "passi algun temps encara abans que la inflació se situï de manera sostenible al rang meta".

Per això, ha anticipat que "la trajectòria de les taxes dʻinterès que millor garanteixi que la inflació torni al seu objectiu en un termini raonable dependrà de les dades i de lʻevolució de lʻavaluació dels riscos, i no es pot descartar un nou augment de les taxes d'interès”.

"La Junta seguirà prestant molta atenció a l'evolució de l'economia mundial, les tendències de la demanda interna i les perspectives d'inflació i del mercat laboral i segueix ferma en la determinació de tornar la inflació al seu objectiu i farà el que sigui necessari per aconseguir aquest resultat", ha conclòs l'organisme.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

Els experts d'Oxford Economics afirmen que, malgrat la caiguda de la inflació al quart trimestre, l'RBA "encara està molt atent als riscos a l'alça per a la inflació de serveis" i al "creixement dels salaris".

Per això, "ha mantingut una perspectiva agressiva, advertint que encara poden ser necessàries noves pujades de tipus". Tot i això, aquests analistes consideren que "això és un intent d'orientar les expectatives del mercat, que s'han tornat massa moderades".

Segons la seva opinió, "atès l'enfocament molt tolerant amb la inflació fins ara, caldria una enorme sorpresa a l'alça per impulsar l'RBA a tornar a actuar, i creiem que més augments són només una possibilitat remota".

Noticias relacionadas

contador