rba australia
Alberto Sánchez

El banc de la Reserva Federal d'Austràlia (RBA, per les sigles en anglès), ha mantingut els tipus d'interès al 4,1%, en línia amb el pronòstic del consens, encara que no ha descartat més pujades si són necessàries per contenir la inflació.

"És possible que sigui necessari un ajustament més gran de la política monetària per garantir que la inflació torni a assolir el seu objectiu en un termini raonable, però això seguirà depenent de les dades i de l'evolució de l'avaluació dels riscos", ha explicat l'entitat en un comunicat publicat aquest dimarts, després de finalitzar la reunió d'octubre.

En prendre les seves decisions, l'RBA "seguirà prestant una atenció especial a l'evolució de l'economia mundial, les tendències de la despesa de les llars i les perspectives d'inflació i del mercat laboral".

"Les taxes d'interès més altes estan treballant per establir un equilibri més sostenible entre l'oferta i la demanda a l'economia i ho continuaran fent. A la llum d'això i de la incertesa que envolta les perspectives econòmiques, la Junta ha decidit novament mantenir les taxes d'interès aquest mes. Això donarà més temps per avaluar l'impacte de l'augment dels tipus d'interès fins ara i les perspectives econòmiques”, ha afegit l'organisme.

"La inflació a Austràlia ha superat el seu punt màxim, però continua sent massa alta i ho continuarà sent durant un temps. Els indicadors oportuns sobre la inflació suggereixen que la inflació dels preus dels béns ha disminuït encara més, però els preus de molts serveis continuen augmentant ràpidament i els preus dels combustibles han augmentat notablement darrerament. La inflació dels lloguers també continua sent elevada i torna a situar-se dins del rang objectiu del 2% al 3% a finals del 2025", ha valorat l'RBA.

En altres valoracions destacades, el banc ha explicat que "atès que es preveu que l'economia i l'ocupació creixeran per sota de la tendència, s'espera que la taxa d'atur augmenti gradualment fins al voltant del 4,5% a finals del proper any" .

Entre les "importants incerteses" que observa per a les seves previsions, ha remarcat que "la inflació dels preus dels serveis ha estat sorprenentment persistent a l'estranger i el mateix podria passar a Austràlia. També hi ha incertesa respecte als retards a l'efecte de la política monetària i com les decisions de fixació de preus i salaris de les empreses responen al creixement més lent de l'economia en un moment en què el mercat laboral continua sent ajustat”.

Finalment, l'RBA ha citat que "a nivell mundial, segueix havent-hi un alt nivell d'incertesa al voltant de les perspectives de l'economia xinesa, a causa de les tensions actuals al mercat immobiliari".

CONTINUÏTAT AMB EL NOU GOVERNADOR

Es tracta de la quarta reunió consecutiva en què l'RBA ha mantingut els tipus d'interès a màxims dels darrers 11 anys. Els experts d'Oxford Economicas comenten que “ha estat la primera trobada amb la nova governadora, Michele Bullock”.

Segons la seva anàlisi, l'RBA "ha optat per un fort sentit de continuïtat en les comunicacions", ja que "la declaració és idèntica en diversos passatges a la del mes passat".

"L'economia ha superat les expectatives el 2023 fins ara, però s'està desaccelerant. Els riscos alcistes per a la inflació continuen enfosquint les perspectives. Però com que encara no s'ha sentit l'impacte total de les pujades de tipus fins ara, esperem que l'RBA mantingui els tipus sense canvis durant el proper any", conclouen aquests analistes

Noticias relacionadas

contador