ep una camarera sirve una copa de vino a una clienta
MARÍA JOSÉ LÓPEZ - EUROPA PRESS

Des que ha començat la crisi econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus ha estat en infinitat d'ocasions comparada amb la crisi de 2008. A analitzar les diferències i similituds entre totes dues situacions s'ha centrat un estudi publicat pel Banc d'Espanya.

La principal conclusió que s'extreu del document és que les llars que actualment estan més exposades a la crisi són menys vulnerables que les llars més exposades de la crisi de 2008.

"El grau de diversificació dels ingressos de les llars més exposades a la recessió actual i una proporció inferior de la renda destinada al pagament de deutes suggereixen que aquestes famílies patirien en el present menys vulnerabilitat financera que les més afectades per la crisi financera de 2008", ha destacat l'informe.

A l'estudi poden apreciar-se importants diferències entre els sectors més afectats actualment i amb els quals més van sofrir les conseqüències fa 12 anys. Ara són més vulnerables els sectors socials, el comerç, l'hostaleria, l'educació o els serveis personals. Al 2008 van sofrir un major impacte l'agricultura, les manufactures, la construcció, els serveis a empreses i intermediació financera, i l'Administració Pública.

En aquest sentit, explica que la crisi actual provocada per la pandèmia ha afectat en més gran mesura l'ocupació en el comerç, l'hostaleria i les activitats artístiques i recreatives, en els quals, segons l'Enquesta Financera de les Famílies del Banc d'Espanya (EFF), en 2017 s'ocupaven la meitat de les dones i la meitat dels joves de menys de 35 anys, els grups de la població amb nivells relativament més baixos de rendes del treball.

No obstant això, la recessió de 2008 va afectar en més gran mesura sectors diferents d'aquells que s'han vist més afectats durant la crisi actual, adverteixen els autors, i recorden que entre gener de 2009 i gener de 2010 els sectors de construcció i de manufactures van experimentar pèrdues d'ocupació superiors al 8%, mentre que en el mateix període, les pèrdues de llocs de treball a l'hostaleria i el comerç van ser inferiors al 4%.

En comparar la situació patrimonial dels empleats de les indústries regulars al 2008 amb la dels treballadors de les indústries socials en l'actualitat s'aprecia una possible major diversificació de rendes en aquests últims, és a dir, que altres membres de la llar contribueixin amb fonts de renda que compensin les pèrdues d'ocupació, assenyala el document.

"Amb freqüència, aquests treballadors convivien amb altres persones amb nivells més alts de renda, la qual cosa pot mitigar, parcialment, la incidència de les possibles pèrdues d'ocupació", destaquen els autors de l'estudi.

Així, pel que fa a la proporció de la renda de la llar aportada pels afectats, els autors destaquen que, en comparació amb els treballadors més afectats per la recessió de 2008, al 2017 els empleats de les indústries socials tenien una probabilitat menor en sis punts percentuals de ser els principals preceptors de renda de la llar, i una probabilitat tres punts percentuals menor de residir en llars que dedicaven més del 40% de la seva renda a pagaments de deute, mentre que un percentatge similar residia en llars amb actius financers limitats.

Pel que fa als actius de les llars, el percentatge d'empleats dels sectors més afectats per la pandèmia (comerç i hostaleria) que residien en llars amb nivells reduïts d'actius financers era similar al 2017 al de treballadors de les manufactures i la construcció al 2008.

D'altra banda, pel que respecta als passius de les llars, i com a part dels processos generals observats des de 2009 de desendeutament de les llars espanyoles i de reducció dels tipus d'interès, la situació era una mica més favorable al 2017 que l'observada al 2008.

En 2008, l'11% dels empleats de les indústries regulars vivien en una llar que dedicava almenys el 40% de la renda als pagaments de deute bancari. En canvi, al 2017 la proporció de treballadors de les indústries socials que residien en llars amb pagaments elevats de deute era del 8%.

contador