"Acabarem sent una 'borseta' de segon nivell". Així de categòric es mostrava un expert, en declaracions a Bolsamanía, a la fi del mes d'octubre, parlant de l'Ibex. "Cada vegada segueixo la borsa espanyola més de passada. A poc a poc l'han anat matant, i això de la taxa Tobin serà el tret de gràcia", afegia.
- 11.455,10
- -0,11%
Les coses han canviat substancialment durant aquest mes. El selectiu experimenta un ral·li de més del 20% des del 3 de novembre, dia de les eleccions presidencials als Estats Units. Deu sessions han passat des de llavors i, d'aquestes deu, vuit s'han saldat amb números verds. Aquestes últimes sis jornades, l'índex espanyol ha acumulat uns guanys de més del 16%.
No obstant això, aquest mateix expert encara expressa reserves pel que fa a l'Ibex i segueix preferint d'altres borses, fins i tot si reconeix que, per tenir una cartera diversificada, cal mirar a Europa "sense descartar per complet la borsa espanyola, on pot haver-hi valors amb projectes interessants i amb bones perspectives de creixement de resultats".
Això sí, el sector bancari no figura entre les seves preferències, per molt que sigui en gran manera responsable d'aquest últim ral·li de l'Ibex. A la jornada d'ahir, els bancs es van disparar per l'operació de venda de BBVA de la seva filial als EUA per 9.700 milions. S'acosten més operacions corporatives, i hi ha clarament moviment entre les entitats financeres. "Encara que pugui ser 'barat', és un sector que no m'agrada", remarca aquest analista.
Pablo García, director d'anàlisi de Divacons-AlphaValue, sí que inclou els bancs espanyols (en aquest cas el BBVA i el Sabadell) després de molt de temps de mantenir-los fora de les seves apostes. El ral·li de la bossa espanyola del 9 de novembre, quan Pfizer va anunciar que la seva vacuna contra la Covid té una efectivitat del 90%, ha fet que la firma reposicioni les carteres, "incrementant una mica" Europa i també Espanya, on pràcticament no hi tenien res, excepte amb Iberdrola.
"La setmana passada vam comprar BBVA, Sabadell, Munic Re, IAG, EasyJet... Ara a Espanya hi tenim BBVA, IAG, Sabadell i mantenim Iberdrola. Incrementem aquests sectors Covid, però no perquè a curt termini el panorama sigui bo, sinó perquè, si assumim que les les borses s'avancen tres o sis mesos, cal estar preparats per a no quedar-nos fora", explica García.
Fins ara, Divacons-AlphaValue mantenia posicions molt llargues en tecnològica, sobretot americana, 'utilities', energies renovables, a més de l'alimentació i distribució alimentosa i farmacèutiques. "El que hem fet, atès que ara, a mitjà termini, la visibilitat és millor, és redistribuir i entrar en sectors nous, com les aerolínies, bancs, assegurances, o companyies cícliques, com el petroli", explica el responsable d'anàlisi. "Amb la liquiditat que teníem, hem intentant esmorteir la infraponderació d'Europa i Espanya. No és un canvi radical, però sí que és significatiu", reconeix.
"ESTIC CONVENÇUT QUE D'ALTRES HO CONTINUARAN FENT MILLOR"
José María Rodríguez i César Nuez, analistes de Bolsamanía, reconeixen que l'Ibex ho ha fet molt bé aquestes últimes dues setmanes, i que hi ha valors molt tocats l'aspecte dels quals ha millorat, especialment entre les 'blue chips'. Així i tot, continuen preferint altres índexs per a invertir-hi els seus diners, per sobre de l'Ibex.
"A mitjà i llarg termini, no només penso que és millor invertir en el Dax i a Wall Street, sinó que n'estic convençut", afirma rotund Rodríguez. "Ho continuaran fent molt millor que l'Ibex. H estat així durant l'última dècada i continuarà sent així", afegeix.
César Nuez, per part seva, prefereix l'EuroStoxx, el Cac, el Dax... abans que l'índex espanyol. "Segueix sense agradar-me", assegura categòricament.