ep archivo   lingote de oro
DEGUSSA - Archivo

L'or renova aquest dimecres els màxims històrics i estén el ral·li alcista de les últimes jornades. L'unça del metall preciós avança un 0,36%, fins als 2.290 dòlars, impulsada per les tensions geopolítiques.

L'or continua així amb el seu ascens imparable i ja frega els 2.300 dòlars, nivells que els analistes de Bolsamanía anticipaven, a principis de mes, que tocarà a curt termini.

Els experts continuen explicant les pujades de l'or per diversos motius. En primer lloc, per les expectatives de retallades de tipus per part de la Reserva Federal (Fed). El mercat espera que comencin a l'estiu. El president de la Fed, Jerome Powell, que va parlar divendres, es va referir a les dades del PCE del febrer publicades aquell mateix dia com "en línia amb les expectatives". També es va mostrar cautelós sobre la perspectiva de retallades de taxes, emfatitzant que calen més bones dades d'inflació. Tot i això, va fer referència a un major equilibri de riscos entre el mercat laboral i el panorama d'inflació.

Els economistes també consideren que l'or s'està beneficiant de la tensió geopolítica a l'Orient Mitjà i de la incertesa que genera un any en què se celebren multitud d'eleccions. La feblesa del dòlar, que fa que l'or sigui més atractiu per a inversors estrangers, també ajuda, juntament amb l'acumulació d'or per part dels bancs centrals i de la Xina.

Ned Naylor-Leyland, gestor d'inversions, or i plata de Jupiter AM, remarca que "els bancs centrals globals van comprar 1.037 tones (d'or) durant el 2023, el segon total anual més alt registrat".

"Les dades mostren que la Xina ha estat augmentant les compres d'or des de principis de l'any passat: probablement el banc central vol diversificar les seves tinences en dòlars i les famílies certament volen buscar refugi al mig del col·lapse del mercat immobiliari", afegeix Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Julius Baer, per la seva banda, rebutja tots aquests arguments usats per justificar el ral·li de l'or. "En la nostra opinió, cap d'aquests factors no pot explicar el repunt, deixant-nos perplexos", apunta. "Encara que el sentiment pot impulsar els preus encara més a curt termini, veiem més risc a la baixa que l'alça a llarg termini", afirma el seu analista Carsten Menke.

Noticias relacionadas

contador