Wall Street cotitza aquest divendres amb lleugers guanys després de les pèrdues destacades d'aquest dijous. Els inversors descompten les dades d'ocupació del desembre als EUA, que han mostrat un mercat laboral molt més resistent del que s'esperava, ja que l'últim mes de l'any es van crear 223.000 llocs de treball, una dada que ha millorat la previsió del consens, que n'anticipava 200.000, però que suposa una disminució respecte als 256.000 creats al novembre (revisats a la baixa des de 263.000).
- 42.840,26
- -
Les nòmines no agrícoles del desembre són una mostra més que l'ocupació dels Estats Units resisteix malgrat l'enduriment monetari de la Reserva Federal, fet que ja va quedar demostrat amb les dades d'ADP d'aquest dijous.
Per Srijan Katyal, director global de serveis d'estratègia i comerç d'ADSS, les dades "són positives per als treballadors, ja que dona suport al creixement dels salaris, però impulsarà encara més l'alta inflació que la Fed ha estat combatent amb augments rècord de les taxes d'interès. És probable que aquest creixement de l'ocupació sigui massa alt per a la Fed, cosa que podria conduir a nous augments de tipus d'una mida substancial", afegeix.
John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, destaca que “això farà poc per dissuadir la Fed de la seva actual postura agressiva. Les bones notícies són males notícies, ja que augmenta la propensió del banc central a continuar pujant les taxes i mantenir-les així per més temps”.
Per part seva, els analistes de Pantheon Macroeconomics consideren que "aquest informe no impedirà que la Fed pugi les taxes en 50 punts bàsics al febrer", encara que destaquen que, segons la seva opinió, un augment addicional de 50 punts bàsics al març "té poc sentit , si el creixement dels salaris continua afeblint-se, especialment si les nòmines també s'alenteixen".
Per la seva banda, la consultora privada ADP va assenyalar que el desembre es va saldar amb la creació de 235.000 llocs de treball, gairebé el doble que la xifra del novembre. Així mateix, l'atur setmanal es va situar en mínims dels darrers 3 mesos i també va sorprendre negativament el mercat.
UN ULL A LA FED
Així mateix, durant les últimes jornades, dos importants membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC), els presidents de les Reserves Federals de Minneapolis i de Kansas City, Neel Kashkari i Esther George, van tornar a reiterar el compromís del banc central nord-americà al seu lluita contra la inflació i van parlar de la possibilitat que la Fed es vegi forçada a apujar les taxes oficials més del que en principi previst. Kashkari es va mostrar especialment dur, assenyalant que el banc central hauria de pujar els tipus fins al 5,4%, un nivell sensiblement més alt que el tipus terminal estimat per la Fed.
“Atesa l'experiència de la dècada del 1970, l'error que ha d'evitar el FOMC és retallar les taxes prematurament i després fer que la inflació es torni a disparar. Això seria un error costós, de manera que la mesura per reduir les taxes només s'ha de prendre una vegada que estiguem convençuts que realment hem derrotat la inflació”, ha valorat Kashkari.
“És evident que els membres del FOMC estan molt interessats a refredar els mercats financers per evitar que les condicions de finançament es relaxin, cosa que els suposaria un obstacle més en la seva lluita contra la inflació”, apunta Fernández-Figares. El problema, subratlla aquest expert, és que “hi ha molts inversors que no els creuen, sobretot després de l'error d'embalum comès en considerar la inflació com a transitòria, i que segueixen apostant perquè la Fed començarà a baixar les taxes d'interès de referència durant el segon semestre del 2023 per impulsar el creixement econòmic”.
“Aquesta hipòtesi, que mantenen molts inversors i analistes, ens sembla poc realista, ja que la Fed té por de repetir errors del passat com va passar als anys 70, quan, per començar a relaxar les condicions financeres abans d'hora, la inflació va tornar a repuntar”, explica Fernández-Figares. És per això, sentencia, que creuen que la Fed “preferirà pecar per excés, assumint la possibilitat de provocar una recessió més profunda del que anticipa el mercat, que, per defecte, donant la possibilitat que l'alta inflació es perpetuï en el temps”.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
En el pla empresarial, Tesla ha anunciat nous descomptes per als vehicles més econòmics a la Xina en un intent d'impulsar la demanda i canviar la tendència de les seves accions, que recentment van assolir mínims del 2020… i podrien anar a pitjor.
En altres mercats, repunta el petroli. El West Texas suma un 0,6% i s'intercanvia per 74 dòlars, mentre que el cru Brent, de referència a Europa, repunta un 0,5% i cotitza als 79 dòlars.
Caigudes en l'euro, que es deixa un 0,07% i se situa als 1,0512 dòlars. L'or, en canvi, puja lleugerament, un 0,16%, fins als 1.843 euros. La plata, per part seva, repunta un 0,6% fins als 23,56 euros.
El rendiment del bo nord-americà a 10 anys retrocedeix fins al 3,71%.
Finalment, les principals criptomonedes, bitcoin i ethereum, retrocedeixen un 0,3% fins als 16.790 i als 1.245 dòlars.