Wall Street registra pèrdues moderades a l'última jornada d'un mes de maig que ha estat dominat per la volatilitat. Després de marcar mínims anuals el divendres 20 de maig als 3.810 punts, l'S&P 500 va rebotar més del 6% a la setmana passada i ha recuperat posicions per sobre dels 4.150 sencers.
- 21.768,31
- -0,13%
El Nasdaq també ha rebotat amb força intensitat i ha reduït la seva caiguda des de màxims fins al 25% des del 32% que va arribar a registrar fa unes jornades. "A curt termini podríem veure una extensió de les pujades fins al nivell dels 13.000 punts, nivells on veurem la fortalesa de les compres", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía.
"Si aconsegueix superar-los, podríem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 13.556 punts, següent nivell de resistència. Però cal tenir molt present que el rebot és lògic després de la caiguda del 25% del començament del mes d'abril, de manera que el més normal és que tornem a veure la tornada de les vendes", afegeix aquest expert.
Per tant, a nivell tècnic és probable que els índexs tornin a provar durant el mes de juny si els mínims de maig són un suport més gran de mercat. Si aquests nivells aguanten, seria molt positiu per al conjunt de les borses.
EL PETROLI PUJA AMB FORÇA
A nivell fonamental, el preu del petroli puja amb força després d'acordar la Unió Europea un embargament al cru rus. El barril West Texas repunta més del 3% (118,92 dòlars) i el Brent avança més d'un 1,5% (123,60 dòlars). Això suposa un vent en contra per a l'economia global, i evidència que la guerra a Ucraïna i la incertesa que genera el conflicte és el principal llast per a les borses en el moment actual.
Sobretot perquè complica la tasca dels bancs centrals, que han de continuar endurint les polítiques monetàries per controlar els preus. En aquest sentit, el governador de la Fed, Christopher Waller, ha comentat que donaria suport a tipus d'interès restrictius, si la inflació roman en nivells massa elevats. "Si les dades suggereixen que la inflació és obstinadament alta, estic preparat per fer més", ha assenyalat.
En aquest sentit, el president Joe Biden es reunirà aquest dimarts amb Jerome Powell i Janet Yellen, amb el focus centrat a reduir l'elevada inflació que amenaça la principal economia del món.
"Ens sembla prematur posar a les carteres massa risc. De moment, els mercats segueixen enfrontant-se a la combinació de dades econòmiques febles i a uns bancs centrals que mantindran un discurs agressiu almenys fins a final d'estiu", afirma Vincent Chaigneau, cap d'Anàlisi de Generali Investments.
Com a factor positiu, encara que també pressiona a l'alça el preu del petroli, la Xina ha publicat una lleugera recuperació en les dades d'activitat, tot i que el més rellevant és que els confinaments contra la Covid s'estan reduint.
ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS
Als EUA, dimecres es publicaran l'ISM manufacturer del maig i el Llibre Beix de la Reserva Federal. Dijous coneixerem l'enquesta d'ocupació ADP del maig, que serà la bestreta de l'Informe d'Ocupació oficial que es publicarà divendres, juntament amb l'ISM serveis.
A nivell empresarial, les petrolieres i el sector energètic en general es continuen beneficiant dels alts preus de l''or negre'. Un altre sector que ho està fent bé a la borsa és el dels bancs, gràcies a la previsió de tipus d'interès més elevats als EUA.
En altres mercats, l'euro es deprecia un 0,66% (1,0705 dòlars). A més, l'unça d'or baixa un 0,14% (1.848 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 2,83%. Finalment, el bitcoin puja un 2,77% (31.524 dòlars).