Wall Street cotitza aquest dimarts amb lleugeres caigudes a la seva primera jornada borsària del 2023. Un exercici que arriba carregat de reptes per als inversors i que sembla volàtil, després d'un 2022 que es va tancar amb importants pèrdues per als índexs novaiorquesos, properes al 20% en el cas de l'S&P 500.
- 43.910,98
- -
El mercat continua pendent de les dades d'inflació, de les pujades de tipus d'interès de la Reserva Federal (Fed) per frenar els preus i del seu impacte en el creixement econòmic. El debat se centra en si els Estats Units entraran en recessió durant els propers trimestres i en si serà moderada o severa.
Això és important perquè, en funció de com evolucionin els preus i l'economia, la Fed pot ser més o menys dura en la seva política monetària, cosa que també afectarà més o menys els beneficis empresarials i les valoracions borsàries.
DADES ECONÒMIQUES
En aquest escenari, l'evolució de la inflació i de l'ocupació nord-americana seran determinants per a la Fed, que tem que la fortalesa del mercat laboral provoqui pressions de segona ronda sobre els salaris i faci encara més enganxosa i estructural la pujada dels preus.
Aquest dimarts s'ha publicat el PMI manufacturer, que ha donat una "sòlida disminució de la salut" del sector al desembre. La dada es va situar a l'últim mes de l'any a 46,2 punts, una caiguda des dels 47,7 registrats al novembre, segons les dades publicades per S&P Global Market.
A més del PMI manufacturer d'aquest dimarts, durant les properes sessions, es coneixeran diverses dades que poden moure el mercat, com l'ISM manufacturer de desembre, l'enquesta JOLTS de vacants de feina i les actes de la darrera reunió de la Fed (dimecres), l'informe ADP d'ocupació privada de desembre, les dades setmanals d'atur i el PMI serveis de desembre (dijous) i l'informe d'ocupació de desembre i l'ISM serveis del mateix mes (divendres).
A la Xina, el PMI manufacturer Caixin del desembre ha baixat fins a 49 des de 49,4, i segueix en territori de contracció, tot i que la dada ha estat lleugerament superior a 48,8 prevista.
LAZARD PREVEU MÉS CAIGUDES AL PRIMER SEMESTRE
Lazard Asset Management espera caigudes addicionals als mercats de renda variable i renda fixa durant el primer semestre del 2023 a les economies desenvolupades, per la qual cosa mantindrà un posicionament defensiu.
La gestora preveu aquest escenari fins que les estimacions de beneficis i els múltiples de valoració de les borses es corregeixin i fins que el canvi estructural cap a una inflació més gran s'incorpori als rendiments dels bons a llarg termini, en particular al bo del Tresor nord-americà a 10 anys.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
El fabricant de cotxes elèctrics Tesla ha confirmat que durant el 2022 va entregar 1,31 milions d'automòbils, una xifra que suposa un 40% més que el 2021. Tot i això, les entregues es van situar per sota del mateix objectiu de la companyia, que esperava augmentar-les un 50%. Les seves accions cauen un 4% a la preobertura.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 1% (79,37 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, cedeix un 1,1% (84,89 dòlars). A més, l'euro es deprecia amb força un 1,2% (1,0525 dòlars) i l'or rebota un 0,7% (1.839 dòlars). Per part seva, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 3,74% i el bitcoin repunta lleugerament un 0,1% (16.724 dòlars).