ep archivo   march 22 2020   new york new york united states deserted wall street and new york stock
Jonathan Alpeyrie - Archivo

Les vendes s'imposen a Wall Street després del ral·li vertical des dels mínims de principis de març. L'S&P 500 ha recuperat nivells de 4.600 punts i cotitza a menys d'un 3% del seu màxim històric, marcat el 4 de gener passat als 4.818 punts.

  • 42.175,11
  • -

El principal indicador borsari del món ha rebotat de manera notable malgrat la incertesa sobre la guerra a Ucraïna, l'elevada inflació als Estats Units i la retirada d'estímuls anunciada per la Reserva Federal (Fed).

Els inversors han descomptat que el conflicte bèl·lic s'acabarà a curt termini després dels avenços en les negociacions per aconseguir un alto el foc. I encara que és positiu que Rússia hagi anunciat que es retira d'algunes ciutats com Kíiv i Txerníhiv, la sensació és que Putin s'ha vist obligat a replegar les seves forces per concentrar-se a controlar l'est d'Ucraïna, ja que no ha aconseguit el control del país ni enderrocar el govern de Zelenksi.

En aquest sentit, caldrà veure com evoluciona la situació als propers dies, per comprovar fins a quin punt avancen les negociacions i es produeix l'alto el foc que ja han descomptat les borses.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

ELS BONS ALERTEN, PERÒ LES BORSES CONTINUEN PUJANT

D'altra banda, el mercat de bons continua llençant senyals d'alerta. Per primera vegada des de l'agost del 2019, es va produir aquest dimarts una inversió de la corba de tipus als Estats Units, ja que el rendiment del bo USA a 2 anys va superar el del 10 anys en alguns moments del dia.

Tot i això, la inversió ha durat poc, ja que la rendibilitat del 2 anys s'ha moderat fins al 2,32% i la del 10 anys marca ara nivells del 2,40%. En qualsevol cas, el senyal d'un creixement econòmic més baix als EUA és clar per part dels bons, a causa de l'elevada inflació, que obligarà la Fed a apujar els tipus d'interès i reduir el balanç.

En aquest sentit, els experts de Bank of America consideren que l'evolució de la inflació, lligada entre altres coses al preu del petroli i els problemes de la cadena de subministrament (per la política de tolerància zero de la Xina davant del Covid), serà el principal factor que determini el rumb de les borses durant els propers mesos.

Segons la seva opinió, és molt més probable que l'S&P 500 caigui per sota dels 4.000 punts que segueixi pujant fins als 5.000 punts, per la qual cosa consideren el ral·li actual una bona oportunitat per reduir exposició a la renda variable.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

Als EUA s'han publicat les xifres d'ocupació privada del març. Segons ADP, l'economia nord-americana va crear 455.000 llocs de treball al mes passat, gairebé en línia amb allò que s'esperava (450.000).

Cal assenyalar que la dada d'ADP és la bestreta de la referència més rellevant de la setmana, que serà l'informe d'ocupació de divendres que ve als Estats Units. El consens anticipa la creació de 475.000 llocs de treball al març, i una pujada del 5,5% interanual al salari mitjà per hora treballada.

Així mateix, s'ha publicat la dada final del PIB dels EUA per al quart trimestre del 2021, que s'ha revisat lleugerament a la baixa fins al 6,9% des del 7%

Tot i que la dada d'inflació PCE del febrer, que es publica dijous, pot moure més els mercats. La previsió és que l'indicador de preus seguit per la Fed repunti fins al 6,7% en taxa interanual; i que el PCE subjacent avanci fins al 5,5%.

A l'escena monetària, Esther George, presidenta de la Fed de Kansas City, parlarà a l'Economic Club de Nova York. Els comentaris sobre una possible pujada de tipus de 50 punts bàsics al maig seran el més rellevant per als inversors.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, el Nasdaq 100 "ha confirmat, després de superar la resistència dels 14.340 punts, un doble sòl de llibre", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"No sabem si hi haurà o no un moviment al Nasdaq 100 en forma de retrocés temporal al nou suport, abans resistència, dels 14.355 punts. Però si hi hagués, aquesta caiguda encaixaria absolutament dins dels paràmetres normals.

I si finalment la figura de tornada es compleix, llavors cal esperar que el rally en curs l'acabi portant cap a nivells de preu propers als 15.750 punts, com a objectiu de pujada mínim teòric”, afegeix aquest expert.

En altres mercats, el barril West Texas rebota un 3,36% (107,75 dòlars), i el barril de cru Brent repunta un 3,26% (113,82 dòlars).

A més, l'euro s'aprecia un 0,57% (1,1148 dòlars), mentre l'unça d'or avança un 0,51% (1.927 dòlars).

Finalment, el bitcoin perd un 1,23% (47.164 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins al 2,42%.

Noticias relacionadas

contador