• IAG ha estat el pitjor valor de l'índex, seguit per Sabadell, Meliá Hotels, CaixaBank i BBVA
  • S'obre un període d'enorme incertesa política amb conseqüències imprevisibles
ep bolsa madrid ibex 35

L'IBEX 35 ha tornat a estar condicionat una jornada més per la crisi política a Catalunya en una jornada històrica. El Parlament català ha aprovat la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) i el Senat, tot seguit, ha donat llum verda per primera vegada a l'article 155 de la Constitució Espanyola, que anul·la l'autonomia de la comunitat autònoma. Mariano Rajoy ha comparegut al Senat i ha afirmat, contundent, que "no hi ha alternativa al 155. Cal acudir a la llei per fer-la complir". En aquest escenari, l'IBEX s'ha desmarcat de la resta d'Europa i, després de les fortes pujades d'ahir, avui ha caigut un 1,45%, fins a 10.197,50 punts, després de marcar un mínim als 10.136,90 punts. Durant la setmana, l'índex cau un 0,24%.

  • 11.435,70
  • -0,28%

A partir d'ara, s'obre un escenari d'alta incertesa política, les conseqüències per a la renda variable espanyola són difícils d'anticipar. El Consell de Ministres es reunirà aquesta mateixa tarda per aprovar els reials decrets necessaris per "restaurar la legalitat a Catalunya", segons ha anunciat el president. Entre ells, un dels més importants: el cessament del Govern. Això inclou la destitució del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras, a més de la resta de l'Executiu català.

S'espera que durant el Consell de Ministres també es produeixi la designació de les persones que s’ocuparan de la gestió de les diferents àrees de la Generalitat o bé, la creació d'un òrgan nou, tal com consta a l'acord del Consell de Ministres que el Govern va remetre dissabte passat al Senat. El Govern prendrà el control de les forces de seguretat catalanes i les seves finances.

La competència de dissoldre el Parlament passarà a ser del president del Govern, que convocarà eleccions en el termini màxim de sis mesos. Mentrestant, la Cambra catalana seguirà funcionant, tot i que estarà limitada, ja que totes les iniciatives que aprovi la Mesa del Parlament hauran de ser revisades per l'autoritat que designi el Govern.

TEMPORADA DE RESULTATS

A més, el selectiu també ha estat pendent dels resultats empresarials, després del 'superdijous'. Aquest divendres ha estat el torn de BBVA. L'entitat presidida per Francisco González ha informat que ha guanyat 3.500 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, fet que representa un 23% més. Aquests avenços es deuen a la fortalesa dels ingressos recurrents, el control de les despeses i la reducció dels sanejaments. L'entitat, que ha començat la jornada 'tranquil·la', però s'ha deixat un 2,6%.

També ha publicat Banc Sabadell. L'entitat ha guanyat 653.800.000 d'euros fins a setembre, un 1,1% més. El banc ha explicat que els resultats extraordinaris generats per les recents transaccions han permès situar la ràtio CET 1 fully loaded al 13%, "el nivell més alt entre els bancs cotitzats". Sabadell ha caigut un 4,85% i ha estat el segon pitjor valor de l'IBEX. El seu conseller delegat, Jaume Guardiola, ha assenyalat que la caiguda es deu a la situació de Catalunya i no als seus resultats, "que han estat bons".

Els resultats empresarials han continuat amb IAG, que ha guanyat 1.567 milions d'euros i que ha liderat les pèrdues a l'IBEX, amb caigudes del 6,26%. A l'índex, a més d'IAG, Sabadell i BBVA, Meliá Hotels ha baixat un 3,04%, CaixaBank, un 2,74%, Mapfre, un 2,47%, Colonial, un 2,36%, Santander, un 1,98% ,Telefónica, un 1,22%, Endesa, un 0,75% i Inditex, un 0,7%. Els valors alcistes han estat Grífols (+0,73%), Viscofan (+0,64%), Acciona (+0,6%), Repsol (+0,52%) i Enagás (+0,46%).

També ha rendit comptes al mercat BME, que ha registrat un benefici de 36 milions d'euros el tercer trimestre de l'any i ha baixat un 0,18%. Aquesta jornada també caldrà estar atents a Liberbank, ja que els drets de la seva ampliació han començat a cotitzar aquest divendres. Una data clau per l'entitat, per la magnitud de l'ampliació, que és de 500 milions d'euros. L'objectiu és enfortir la seva posició i accelerar la 'neteja' del seu balanç. Les seves accions han baixat un 1,27%.

En altres mercats, l'euro augmenta la seva caiguda de l’1,4% registrada aquest dijous contra el dòlar i cedeix un 0,6%, fins a 1,1580 dòlars. Per la seva banda, el petroli Brent rebota un 1,5% i supera els 60 dòlars per barril per primera vegada des de 2015. A Espanya, la prima de risc puja un 7%, fins a 120 punts, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys puja un 3%, fins a l’1,588%.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Sessió molt volàtil, similar a la d'aquest dijous, durant la quam hem perdut gairebé tot el guanyat ahir. Des del punt de vista tècnic el que ha quedat clar, si és que quedava algun dubte, és que la resistència es troba als 10.410-10.420 punts, els màxims de setembre i els màxims d'aquest dijous", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"De la qual cosa es dedueix que un futur tancament, quan aquest es produeixi, per sobre d'aquesta resistència hauria de ser interpretada com el final de la fase correctiva dels últims sis mesos i l'inici d'un nou moviment a l'alça. Però fins que el preu no ho confirmi la fase correctiva segueix intacta i per tant la possibilitat de continuar degotant a la baixa hi és. I mentrestant més del mateix: forts batzegades a l'alça i a la baixa, però sense implicacions xartistes de cap tipus", afegeix aquest expert.

Noticias relacionadas

contador