- Wall Street va finalitzar la passada sessió amb signe mixt i moviments moderats
- El Brexit, el bitcoin i la reforma fiscal dels Estats Units segueixen sent els temes més candents ara mateix
L'IBEX 35 ha liderat els guanys a les borses europees en aquesta sessió després de tancar amb una pujada del 0,77%, la qual cosa li ha permès recuperar els 10.200 punts (10.262,60) que va perdre durant la sessió de dimecres passat. La banca ha tornat a impulsar l'índex després d'haver liderat les pèrdues durant la jornada precedent.
- 11.425,50
- -0,36%
Siemens Gamesa ha estat el valor més alcista de la jornada després de pujar un 6,98% i després que Citi hagi aconsellat comprar accions de la companyia. No obstant això, l'empresa acumula encara una caiguda proper al 40% en l'últim any.
Entre la resta de valors que més han pujat s'han trobat Bankia (+2,38%) i Técnicas Reunidas (+2,18%). I la banca ha tornat a sumar-se als números verds després de cedir durant la passada jornada i empènyer l'IBEX a les pèrdues. Sabadell (+2,16%), Bankinter (+0,99%) i CaixaBank (+2%) es van situar la passada sessió entre els pitjors valors del selectiu.
Endesa ha estat un dels valors que més s'ha revalorat en aquesta sessió, un 1,46%, després que S&P hagi elevat la seva qualificació creditícia a llarg termini de "BBB / perspectiva positiva" a "BBB + / perspectiva estable". Per la seva banda, ACS ha tancat amb una pujada del 0,33%. La seva filial alemanya, Hotchief, s'ha adjudicat contractes d'obres als Estats Units per 81 milions d'euros.
Pel que fa a les pèrdues, Mapfre ha estat el valor més baixista (-0,98%), seguit d'Amadeus (-0,56%) i Aena (-0,41%).
Pel que fa a les borses europees, l'IBEX ha liderat els guanys, seguit del DAX 30 alemany, que ha pujat més d'un 0,3%. En vermell només ha tancat l'FTSE 100 de Londres, amb caigudes properes al 0,4%.
L'ACTUALITAT POLÍTICA MARCA L'AGENDA
El Brexit, el bitcoin i la reforma fiscal als Estats Units continuen sent els temes clau. Sobre el primer assumpte, es parla que Jean-Claude Juncker tem un col·lapse del Govern britànic abans que s'arribi a un acord. Theresa May ha d'arribar a un pacte amb els seus aliats de Govern irlandesos sobre la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord i sembla que serà difícil aconseguir-abans de la reunió clau de la Unió Europea (UE) de dijous que ve.
Finalment, als Estats Units se sumen les notícies sobre la reforma fiscal amb les informacions sobre el sostre de despesa, la data límit del qual és demà.
MACROECONOMIA I DIVISES
Pel que fa a l'agenda de dades del dia, la producció industrial a Alemanya d'octubre ha pujat un 2,7%, per sota del 4,3% previst. Per la seva banda, el PIB del tercer trimestre a la Zona Euro va pujar un 2,6% enfront del 2,5% previst. A més, el Tresor ha col·locat a Espanya 4.144.000 en deute a llarg termini a tipus més baixos.
Sobre el bitcoin, la moneda digital continua imparable i ha conquistat ja els 16.000 dòlars tot i les moltes veus que adverteixen de com en són de perilloses aquest tipus d'inversions. Per la seva banda, l'euro cedeix un lleuger 0,03%, fins als 1,1801 dòlars.
Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,88%, fins als 56,46 dòlars. Pel que fa al Brent, puja un 1,16%, fins als 61,93 dòlars.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons explica José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', la sessió d'avui ens acosta a la zona de resistència de l'IBEX, als 10.323 punts, màxims de la setmana passada. Això sí, assenyala que la "resistència clau" està en els màxims de novembre, als 10.600 punts, i l'important és que els preus comencen a acostar-s’hi "sense fer molt soroll". Rodríguez assenyala que aquesta resistència és la que de veritat importa, "ja que, en acabar saltant per sobre, tindríem a priori una clara figura de volta amb objectiu directe en els màxims anuals". En canvi, el suport que cal vigilar segueix sent el dels 9.900 punts.
Pel que fa a empreses, l'analista de 'Bolsamanía' assenyala que Telefónica, "després de mesos i mesos de continu i lent degoteig a la baixa, podria despertar d'una vegada per totes i acompanyar l'índex cap a aquests 10.600 punts". En la seva opinió, per sobre dels 8,75 euros, Telefónica "ens dibuixaria un petit 'doble vall" que, potser, pugui acabar sent el principi d'alguna cosa més".