- -34,60
- -0,30%
L'IBEX trenca amb la tradició. Històricament, i independentment del resultat electoral, cau els dilluns després d'unes eleccions generals. No obstant això, després de la victòria de Pedro Sánchez, ha acabat la sessió en verd, amb una pujada del 0,12%. I això que ha arribat a cedir gairebé un 1% al llarg de la jornada. El selectiu s'ha debatut entre les elèctriques, les més perjudicades de la sessió, i els bancs, que han estat els més alcistes.
La victòria del PSOE -malgrat que sembla que Unides Podem, un partit que no agrada al mercat, formarà part del Govern- no és el pitjor escenari per a l'IBEX. El més dramàtic hagués estat haver de repetir els comicis, amb la incertesa que això suposa.
Els experts consultats per Bolsamanía destaquen que aquest resultat assegura la governabilitat d'Espanya i també que suposa continuisme polític. Tot això suma favorablement, com el fet que hagi guanyat un partit tradicional, segons expliquen, cosa que sempre és preferible al triomf de noves formacions amb plantejaments més radicals. També recorden que el proper 26 de maig hi ha eleccions europees, municipals i autonòmiques i que tot estarà relativament parat fins que aquestes passin.
BANCS vs. ELÈCTRIQUES
Així les coses, els inversors han tingut aquest dilluns un ull al resultat electoral i l'altre a les novetats més econòmiques i empresarials que vagin coneixent-se. En aquest sentit, Bankia (+2,92%), ha estat el segon valor més alcista, després de publicar els seus resultats, amb una caiguda del benefici fins al març del 10,8%, fins a 205 milions d'euros. Recordeu que BBVA també anunciarà avui els seus comptes al tancament del mercat.
Per darrere de Bankia s'han situat Caixabank (+2,82%) i Sabadell (+2,61%) com les companyies amb més guanys. A l'altre costat de la taula, Ence (-4,78%) ha estat el valor més castigat, ja que el triomf del PSOE suposa que la seva crisi amb la planta de Pontevedra persisteix i pot acabar amb el tancament de la planta.
El sector elèctric també ha estat l'altre gran perjudicat de la sessió. Aquestes companyies solen encapçalar les retallades després d'unes eleccions, perquè la seva operativa depèn en bona mesura de la regulació. Davant la victòria de Pedro Sánchez, Iberdrola s'ha deixat un 1,37% i ha estat el segon pitjor valor de l'IBEX; mentre que Cellnex ha cedit un 0,94%, Endesa, un 0,81% i Red Eléctrica, un 0,3%.
ANÀLISI TÈCNICA
"Molt bones les sensacions que ens deixa l'IBEX després d'arribar a caure gairebé un 1% minuts després de l'obertura per acabar tancant en els màxims de la sessió i en números verds (+0,12%). L'espelma, clarament de menys a més, torna a convidar-nos a l'optimisme i més tractant-se del dia després a les eleccions generals. I és que des de 1993 l'IBEX sempre ha caigut el dilluns posterior a les eleccions i, a més, en ocasions ho ha fet amb violència", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Per tant, molt bon tancament després de tot. Pel que fa a la resta, tot segueix més o menys igual. El mes d'abril, al qual només li queda una sessió, ha estat de lateralitat absoluta. No s'han atacat resistències però tampoc s'han perforat suports i així, l'índex està corregint les importants pujades prèvies: consumint temps (moviment lateral), en lloc de corregir en profunditat (caigudes)", afegeix.
"Arribats a aquest punt no descarto que des d'aquí el nostre selectiu ho intenti de nou amb la resistència que presenta en els màxims (9.588) i per sobre tenim una fortíssima resistència a la zona dels 9.700-9.750 punts, per on passaria la potència directriu baixista que uneix els màxims decreixents des de 2017. Per sota, per la banda dels suports, tenim la base del canal alcista de curt termini, ara als 9.330 punts", conclou l'analista.