- -60,80
- -0,53%
L'IBEX cotitza a aquestes hores en màxims de la sessió i per sobre dels 9.100 punts (+0,57%. 9.114 punts). El selectiu es recolza en les alces d'Inditex (+2%) per pujar, però també en la revaloració d'IAG i en el fortíssim rebot de Siemens Gamesa (es dispara ara un 8% després de publicar uns resultats que han superat previsions en vendes però les han incomplert en benefici i marges).
De moment, el que està clar és que l'índex espanyol s'ha rendit en el seu atac al nivell clau dels 9.260 punts. El que passi avui amb el Brexit, durant les properes jornades amb els resultats dels bancs i aquest dimecres amb la Fed serà determinant per condicionar l'evolució del selectiu espanyol i de la resta de places.
Avui els diputats britànics debatran la proposta de Theresa May sobre el Pla B del Brexit. Es considera que és similar a la proposta que va ser derrotada còmodament al Parlament fa dues setmanes. Els experts avisen que el temps s'està acabant perquè s'arribi a un acord, tot i que també destaquen que els mercats de divises semblen estar passant per alt la possibilitat que no hi hagi acord, tot i que és una opció molt probable a menys que s'arribi a un acord.
Després de les caigudes de la passada jornada, la resta d'índexs europeus es decanten majoritàriament per les alces (destaquen les pujades superiors a l'1% en l'FTSE 100). Wall Street es va deixar aquest dilluns un 1% i a Àsia s'han vist lleugers descensos aquesta matinada.
Pel que fa als elements que serviran de catalitzadors per als mercats aquesta setmana, els analistes també apunten a la importància de les negociacions entre la Xina i els EUA, que tindran lloc a finals d'aquesta setmana. "Els inversors estan preocupats per la reunió. La setmana passada, Wilbur Ross, secretari de Comerç dels Estats Units, va dir que els dos costats estan 'a milles i milles' d'arribar a un acord, però també va dir que hi ha una bona possibilitat que s'assoleixi un pacte", explica David Maden, analista de mercats de CMC Markets a Londres.
"No ha estat un secret que l'economia xinesa s'ha refredat. El 2018, l'economia va créixer al seu ritme més lent des de 1990. Ahir, les actualitzacions de resultats de Caterpillar i Nvidia van destacar l'impacte de la desacceleració de l'economia xinesa", afegeix Maden, que recalca que la "història de la Xina" també ha perjudicat el mercat del petroli.
LES AEROLÍNIES SEGUEIXEN A L''ULL DE L'HURACÀ'
L'aerolínia noruega Norwegian cau amb força aquest dimarts després d'anunciar la seva intenció d'enfortir el seu balanç a través d'una emissió de drets de subscripció de 3.000 milions de corones noruegues (308.400.000 d'euros) per augmentar la seva flexibilitat financera i crear un marge pels seus bons encara en circulació. Aquest anunci ha provocat una caiguda de les seves accions, que han arribat a caure un 30%.
Cal destacar que IAG és el segon valor de l'IBEX que més puja aquest dimarts (+2,40%). La companyia, que va estar interessada en fer-se amb la noruega, va comunicar fa cinc dies que no pujaria finalment per aquesta, cosa que va provocar que Norwegian es desplomés un 20%.
Al capítol de dades macro, l'atur a Espanya baixa un 12% el 2018 i es creen 566.200 llocs de treball, la major xifra en 12 anys.