- El selectiu espanyol amb prou feines manté els 9.800 punts
- Sabadell ha presentat el seu Pla Director a Londres
L'IBEX 35 acaba la setmana com l'índex més baixista d'Europa després de tancar amb una caiguda del 0,55%, fins als 9.822 punts, arrossegat per les fortes pèrdues d'Inditex (-7,06%). També IAG (-5,19%) ha frenat el selectiu després d'anunciar els seus resultats de 2017, exercici durant el qual va guanyar un 3,5% més.
- 11.656,60
- 0,39%
Inditex ha estat el gran llast per al selectiu espanyol aquest divendres, després de registrar la caiguda borsària més gran des de març de 2009, quan va perdre més d'un 10,3%. La companyia cotitza als 25 euros i només en aquest 2018, la tèxtil es deixa un 13% del seu valor. La tèxtil ha reconegut davant els analistes que els resultats del seu exercici fiscal 2017 seran inferiors al que s'esperava. JP Morgan i Citi han retallat la seva valoració abans de la presentació dels seus resultats, el proper 14 de març, i han reduït en 120 punts la seva previsió de marge brut.
IAG ha estat el segon valor més baixista després de deixar-se un 5,19%. La companyia ha presentat els seus comptes aquest divendres. El grup aeri va obtenir el 2017 un benefici de 2.021 milions d'euros, un 3,5% més, encara que els experts assenyalen que els resultats no compleixen a nivell operatiu.
També en vermell destaquen les pèrdues de Sabadell (-3,64%), que ha presentat el seu Pla Director al qual aborda la seva estratègia per 2018-2020. Per 2020, el banc preveu guanyar un 75% més, 1.400 milions. Pèrdues també en la majoria de bancs (BBVA: -0,86%; CaixaBank: -0,67%; Bankinter: -0,31%; Santander: -0,19%). Bankia és l'únic banc que tanca en verd (+0,49%) després d'anunciar la compra del 50% de Caixa Granada Vida i Cajamurcia Vida per 225 milions.
Pel que fa als valors amb pujades, Cellnex es corona com el més alcista (+4,48%) després d'anunciar ahir que reduirà el nombre d'acomiadaments a l'ERO anunciat a Espanya. També en verd ha destacat DIA (+2,32%), animat després del consell de compra de Deutsche Bank, i Merlin Properties (+2,5%).
Al Mercat Continu destaquen les caigudes del 4,94% d'Almirall, després d'haver enviat "per error" els seus resultats de 2017, als quals va registrar unes pèrdues de 303.900.000 d'euros. No obstant això, en un posterior comunicat, ha anunciat guanys de 27 milions.
El selectiu espanyol continua així allunyant-se dels 9.900 punts. La realitat: ara mateix hi ha una absència de catalitzadors que impedeix que el selectiu o la resta de les borses reaccionin amb més contundència a l'alça. En l'IBEX, la mala notícia és que, quan un 'pes pesat' falla, l'índex falla, i avui han fallat Inditex i els grans bancs. La bona, que sembla que pot començar a comptar -per fi- amb el suport de Telefónica. L'operadora ha seguit pujant aquest divendres (+ 1,15%) després de la revaloració que va registrar durant la passada jornada (+3,80%) després de la publicació d'uns resultats que van agradar al mercat i als analistes.
EUROPA I MACROECONOMIA
A la resta d'índexs europeus, signe mixt, amb l'IBEX encapçalant les pèrdues. També el Footsie 100 torna a tancar en vermell. Mentrestant, lleus guanys en la resta d'índexs.
Al pla macro, l'avanç dels preus de l'Eurozona ha registrat una frenada en els seus primers passos durant aquest exercici, caient un 0,9% al gener, situant la taxa interanual a l'1,3%.
"En un dia amb poques publicacions de dades importants, els mercats financers buscaran senyals des de la Fed sobre les perspectives de l'economia i la política monetària (...). Les actes de la reunió de gener van mostrar que la Fed s'ha tornat més optimista sobre l'economia dels Estats Units. (...) Per tant, els mercats financers vigilaran a prop els oradors de la Fed per comprovar si donen senyals que aquest any està en joc un quart augment de tipus", assenyalen els experts de Danske Bank.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons explica José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', des del punt de vista tècnic, l'IBEX acaba la setmana pràcticament sense canvis, "sense ser capaços d'atacar la resistència dels 9.900 punts, però tampoc de voler posar rumb cap als mínims anuals als 9.580 punts".
No obstant això, l'analista assenyala que, dins dels grans títols, "Banc Santander segueix mostrant-se molt més fort que BBVA". A més, també es refereix al cas de Telefònica que, "si bé és cert que segueix sent baixista, almenys (que no és poc) ens ha tornat a construir un nou mínim creixent setmanal.
Pel que fa a Inditex, "l'aneguet lleig de l'última sessió" ha rebotat recentment en forma de retrocés temporal a la base del canal baixista (suport), però s'ha desplomat marcant mínims als 24,75 euros i a nivells no vistos des d'agost de 2015. El gegant tèxtil acumula una caiguda des dels màxims històrics que es van marcar el 2017 superior al 30%.