L'IBEX 35 ha tancat la setmana amb bones sensacions i ha pujat un 1,01%, fins als 9.130,6 punts. L'índex s'ha vist impulsat pels valors associats al turisme, que han avançat amb força a la borsa després que Pfizer hagi publicat que la seva píndola antiviral contra la Covid-19 redueix el risc d'hospitalització o mort en un 89% en adults d'alt risc que han estat exposats al virus. Durant la setmana, el selectiu espanyol s'ha revalorat un 0,8%.
- 11.656,60
- 0,39%
Tot just publicar-se la notícia sobre Pfizer, tots els valors associats al turisme, com IAG, Amadeus, Meliá i Aena han augmentat els seus guanys de manera destacada.
I la mateixa farmacèutica nord-americana s'ha disparat a Wall Street, en descomptar el mercat que aquesta píndola és un nou pas addicional per controlar una vegada per totes la pandèmia de Covid-19.
En negatiu, les accions de Moderna s'han desplomat a la borsa nord-americana per l'èxit del rival i han arrossegat a Espanya Laboratoris Rovi, que fabrica la seva vacuna a Europa.
TEMPORADA DE RESULTATS A ESPANYA
Tot això a la mateixa jornada durant la qual Amadeus, IAG i Meliá Hotels, a més d'altres empreses com Prosegur i Logista, han presentat els seus resultats trimestrals, que havien estat acollits de manera negativa en un primer moment.
L'aerolínia IAG ha reduït la pèrdua trimestral fins als 452 milions d'euros i ha mostrat la seva confiança a tornar a ser rendible el 2022. Tot i això, els analistes valoren de manera negativa que la seva recuperació està sent més lenta del previst. Tot i això, les seves accions s'han capgirat quan s'ha publicat la notícia sobre la píndola de Pfizer contra el Covid.
D'una manera similar, Meliá Hotels ha reduït la pèrdua fins al setembre fins als 166 milions d'euros. Tot i que els analistes valoren que les xifres comencen a recuperar-se, alguns pensen que ja han descomptat una millora de la seva activitat. Tot i això, la cadena hotelera ha registrat forts avenços en borsa.
Per part seva, Amadeus, líder mundial en reserves aèries, ha aconseguit beneficis trimestrals per primera vegada des que comencés la pandèmia. I encara que les seves accions han baixat durant bona part del dia, han acabat amb guanys destacats.
CAIXABANK SALE DE ERSTE BANK
D'altra banda, aquesta matinada ha estat notícia que CaixaBank ha venut la participació del 9,9% en Erste per 1.503 milions d'euros. Segons el comunicat que ha remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), s'ha realitzat mitjançant un procés de col·locació accelerada per a inversors institucionals.
En un altre orden de les coses, els inversors encara es continuen ajustant a les noves condicions del mercat, després que la Reserva Federal dels EUA (Fed) anunciés aquest dimecres un canvi de rumb en la seva política monetària, amb una reducció gradual de les compres d'actius.
Aquesta activitat va contrastar amb el Banc d'Anglaterra, que va sorprendre amb un to inesperadament acomodatici, que va enviar la lliura a mínim d'un mes contra el dòlar.
INFORME D'OCUPACIÓ ALS ESTATS UNITS
A la macro, aquest divendres el protagonista absolut és l'informe d'ocupació del mes d'octubre dels EUA. L'economia nord-americana supera la sotragada viscuda als dos últims mesos i recupera el camí de la creació d'ocupació, en crear 531.000 nous llocs de treball, força per sobre del previst.
"Les nuvolades que planen sobre el mercat laboral s'estan dissipant, recolzades per la millora de les condicions sanitàries i la recuperació gradual de l'oferta de mà d'obra", han valorat des d'Oxford Economics.
PATIMENT DELS PROMOTORS XINESOS
Al continent asiàtic segueix la tensió per les constructores xineses. El Hang Seng de Hong Kong s'ha deixat un 2% i ha liderat les caigudes a la regió, després de la suspensió de cotització de la promotora xinesa Kaisa per un impagament de deute.
Kaisa ha dit divendres en una declaració borsària que suspendria la cotització després de conèixer-se que no havia pagat un producte de gestió de patrimoni a principis d'aquesta setmana. Les altres unitats -Kaisa Capital, Kaisa Health i Kaisa Prosper- també han anunciat que deixarien de cotitzar.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
"Estarem molt pendents d'un tancament per sobre dels 9.200 punts", comenta César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía. "Atents, ja que si aconsegueix superar aquests preus, és molt probable que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.310 punts", afegeix.
Els barrils de petroli Brent i West Texas cotitzen amb pujades després que l'OPEP+ hagi acordat pujar la producció de cru en 400.000 barrils diaris al mes de desembre, en línia amb el que s'esperava. El Brent repunta un 2,5% fins als 82,62 dòlars, mentre que el West Texas avança un 2,9%, fins als 81,16 dòlars.
L'unça d'or puja un 1,1% fins als 1.813 dòlars; i la als rebota un 0,8%, fins als 24,11 dòlars.
L'euro/dòlar, sense canvis, als 1.1554 dòlars.
El bitcoin baixa un 0,3% fins als 60.970 dòlars.