- -214,70
- -1,85%
L'IBEX ha sumat un 0,72% aquest dilluns, per situar-se als 9.264 punts, després que s'hagin complert els pronòstics i hagi sortit finalment una treva entre els Estats Units i la Xina de la cimera del G-20. No hi haurà nous aranzels i, a més, els Estats Units permetrà a les empreses del país que venguin productes al fabricant xinès Huawei. Així, la resta de places europees també han cotitzat amb guanys, que en el cas del DAX i l'FTSE han rondat a l'1%.
"Encara és molt incert quant de temps durarà aquesta treva i, per tant, això només hauria de suposar un alleujament a curt termini per als mercats. El ien s'ha debilitat lleument, mentre que les divises i les matèries primeres s'han enfortit", assenyalen els experts Danske Bank.
El petroli és l'altre assumpte d'aquesta arrencada de setmana. El Brent i el West Texas s'han arribat a disparar al voltant d'un 2%, tot i que al tancament del mercat espanyol només sumen un 0,5%, després de la treva comercial i després de les declaracions d'aquest cap de setmana de Rússia i altres productors de cru, que han donat per fet un acord de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) per estendre les retallades de producció durant la resta de l'any. L'OPEP es reuneix entre avui i demà a Viena.
És notícia també aquest dilluns el repartiment de càrrecs a Europa després de les eleccions i es parla ja de "guerra de càrrecs". De moment, la cimera s'ha suspès fins demà dimarts a la impossibilitat d'arribar a un acord.
ENCE ÉS LA COMPANYIA MÉS ALCISTA DE L'IBEX
A l'àmbit empresarial, tots els valors de l'IBEX han cotitzat en positiu, a excepció d'IAG (-0,94%), Iberdrola (-0,3%) i CIE Automotive (-0,16%). Ence ha estat la companyia més alcista del selectiu, amb un repunt del 3,58%, després d'un cap de setmana marcat per les manifestacions a Pontevedra en suport a la seva fàbrica precisament quan el seu futur està més en dubte.
Per la seva banda, Arcelor Mittal (+1,23%) també ha estat una de les més destacades. La siderúrgica ha completat aquest dilluns la venda d'actius a Europa anunciada a finals de 2018 a Liberty House Group per un total de 740 milions d'euros i els inversors s'han llançat a comprar accions de la companyia.
Fora de les nostres fronteres, les mirades estaven posades en Brasil. Neoenergía, filial d'Iberdrola, ha debutat en la borsa de Sao Paulo amb fortes pujades. La companyia sortia al parquet a un preu de 15,65 reals brasilers i ha arribat a tocar els 17 reals, tot i que ha moderat una mica les alces.
ANÀLISI TÈCNICA
"L'IBEX comença la setmana deixant un buit alcista diari, que bé pot acabar sent setmanal, als 9.198 punts. Pel costat de les resistències i com hem comentat en nombroses ocasions al llarg de les últimes dues setmanes tenim una important zona de control als 9.335 punts. Per sobre, en teoria tindrem un potencial 'cap i espatlles' invertit, que ens hauria de llançar per sobre fins i tot dels màxims anuals (9.588)", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Encara que no n'hi ha prou amb tancar per sobre dels 9.335 punts per tal com ja sabeu que tenim una altra resistència, al meu entendre de major rellevància, al buit baixista diari i setmanal dels 9.410 punts. I fins que aquest buit no es tanqui, o el que és el mateix s'anul·li, no tindrem un senyal de fortalesa real, rellevant", afegeix.
"De moment, les sensacions no poden ser millors: ja tenim els tres grans índexs europeus (DAX, CAC 40 i Euro Stoxx 50) marcant nous màxims anuals i l'S&P 500, cosa que és el principal índex del món, marcant nous màxims de tots els temps. Cosa que vol dir que en teoria, i amb el permís dels bancs, el vent bufa a favor", conclou l'analista.