- Els candidats a les eleccions franceses van protagonitzar dimarts el seu segon debat televisiu
L'IBEX cotitza aquest dimecres amb lleugeres pujades del 0,3% (10.393 punts) després d'aconseguir tancar ahir en positiu després de passar una jornada durant la qual va oscil·lar entre el verd i el vermell. Al final, Wall Street va viure una sessió similar, entre les alces i les caigudes, i també va acabar tancant amb pujades a última hora (Dow Jones: +0,19%, Nasdaq: +0,07% i S&P: +0,06%). Els mercats no paren d'avançar i, encara que cada vegada són més les veus que adverteixen que els nivells de 'sobrecompra' són molt elevats, els experts de 'Bolsamanía' apunten que els índexs poden seguir pujant perfectament, malgrat això.
- 11.467,30
- 0,24%
"Un mercat pot estar molt 'sobrecomprat' i seguir pujant sense descans", assenyala José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía', encara que afegeix: "Va de callada que en algun moment es produirà un ajust, ja que res puja sense la seva corresponent fase de reacció o fase correctiva".
Ara mateix, aquest és el quid de la qüestió, el tractar de predir quan es va a produir aquesta correcció
I, ara mateix, aquest és el quid de la qüestió, el tractar de predir quan es va a produir aquesta correcció. Les caigudes, especialment fortes als valors de petita capitalització del mercat espanyol, les conegudes com “rampoines”, podrien estar avisant que ‘s’acosta tempesta'. No obstant això, aquests descensos (que ahir van ser del 23% en Amper, del 15% en Deoleo o del 14% en Montebalito...) no tenen per què significar que es van a fer extensibles, per exemple, els títols de l'IBEX. Les “rampoines” són companyies amb característiques molt concretes i que han pujat moltíssim (alguns d'ells) des de finals de 2016. No és d'estranyar que, quan arribin les caigudes, ho facin també de forma molt exagerada.
Però també l'IBEX ha pujat molt des del començament d'any (un 11% aproximadament) i mostra, com s'apunta més amunt, aquests elevats nivells de 'sobrecompra'. Estaran a punt d'arribar les vendes? És difícil predir alguna cosa així. L'única cosa certa ara mateix és que les borses entren en un període 'estrany', amb les festes de Setmana Santa “a la volta de la cantonada”, la qual cosa, sens dubte, va a afectar l'operativa, i amb les eleccions de França just després d’acabar aquestes festes (la primera volta és el 23 d'abril). Tot això podria donar lloc també a moviments 'estranys' a les borses... però caldrà esperar per comprovar-ho.
De tornada a la jornada d'aquest dimecres, els inversors segueixen pendents del plànol polític als Estats Units i a Europa. Dimarts passat, Donald Trump va renovar les seves promeses que retallarà la regulació financera. A més, els inversors estan pendents de comprovar què serà el resultat de la trobada entre Trump i el president xinès, Xi Jinping, que tindrà lloc demà, dijous, i divendres, i com queda la postura respecte al Corea del Nord arran d'aquesta trobada.
Les borses entren en un període 'estrany', amb les festes de Setmana Santa ‘a la volta de la cantonada’ i amb les eleccions de França just després d’acabar aquestes festes
A Europa, els candidats a les properes eleccions presidencials franceses van tenir el seu segon debat televisat, durant el qual el líder de centre, Emmanuel Macron, va xocar clarament amb la líder d'extrema dreta, Marine Le Pen, sobre la seva postura pel que fa a la Unió Europea (UE).
Al mercat del petroli, els preus pugen aquest dimecres. El barril Brent cotitza a 54,52 dòlars (+0,65%) i el barril West Texas suma un 0,71% per damunt, fins als 51,39 dòlars.
Finalment, cal assenyalar que avui es publicaran els PMI serveis i compost de març a Europa i que es coneixerà el contingut de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), durant la qual l'organisme va pujar els tipus d'interès. Encara que múltiples membres de la Fed han parlat des de la presa d'aquesta decisió, analitzar les actes seguirà sent interessant per comprovar el grau de cohesió al si del FOMC (Comitè Federal de Mercat Obert).