- Siemens Gamesa ha estat el valor més baixista de la sessió després de fulminar el seu director financer
- Aquest divendres s'ha estrenat al Mercat Continu la promotora Aedas Homes amb caigudes del 5%
L'IBEX 35 acaba la sessió d'aquest divendres amb lleugeres pujades del 0,25%, fins als 10.222,70 punts, i tanca la setmana amb una tímida caiguda del 0,34%. Una pèrdua mínima que dóna idea que Catalunya comença a ser un tema amb el qual els inversors estan aprenent a conviure. El selectiu amb prou feines s'ha mogut en aquestes cinc jornades entre les quals hi ha hagut dos dies clau (dilluns i aquest passat dijous), quan Carles Puigdemont havia de respondre al Govern. Els inversors semblen haver-se adonat que el tema català va per llarg després de veure com a un termini 'definitiu' li segueix un altre, i un altre, i un altre...
- 11.377,10
- -0,05%
Mentrestant, des de Brussel·les, Mariano Rajoy està rebent el suport dels principals líders europeus en tota la crisi catalana. Tant Angela Merkel, cancellera alemanya, com Emmanuel Macron, president francès, han mostrat el seu suport al president del Govern espanyol. Alhora, s'ha reiterat que l'assumpte català segueix sent un problema intern d'Espanya i s'ha instat al diàleg per solucionar-ho. En el marc d'aquesta cimera, aquest divendres el debat continua centrat en el Brexit. Theresa May ha demanat als líders europeus que segueixin endavant amb les negociacions i ha destacat l'interès compartit de les dues parts a la seguretat i al lliure comerç.
En aquest escenari, les pèrdues de l'IBEX les ha liderat aquest divendres Siemens Gamesa, que s'ha desplomat un 4,33% fins als 11,27 euros, després d'introduir diversos canvis a la seva cúpula directiva, com la destitució del seu director financer. Iberdrola, el seu segon major accionista, s'ha mostrat molt preocupat per la gestió i el ‘profit warning' de la setmana passada i havia exigit canvis.
A la part baixa de la taula l'han seguit altres valors com Ferrovial, que ha perdut un 1,63%, i Mediaset España (-1,93%). Precisament avui, Deutsche Bank ha rebaixat la valoració de la cadena de Vasile i també la d’Atresmedia i ha reiterat el consell de 'vendre' els dos valors després d'analitzar els seus resultats del tercer trimestre.
Mentrestant, ArcelorMittal ha estat el principal valor alcista de la sessió. La companyia ha pujat un 1,95% després que UBS hagi recomanat comprar el valor perquè creu que pujarà un 22%. Indra (+1,84%) ha estat el segon títol que més ha pujat després d'haver adjudicat un contracte per implantar la seva tecnologia de 'ticketing' sense contacte a la primera línia de metro que s'està construint a Tessalònica, la segona ciutat més poblada de Grècia.
Un altre valor que ha acabat en positiu ha estat Abertis, que ha pujat un 1,5% i ha marcat màxims històrics a preus de tancament als 19,06 euros a l'espera de presentar els seus resultats del tercer trimestre dilluns que ve i mentre s’especula amb una pujada de preu per part d'Atlantia per superar la contraopa d'ACS.
HSBC també ha millorat, per la seva banda, el seu consell sobre Endesa, tot i ser l'elèctrica espanyola més exposada a Catalunya, després del seu mal comportament borsari durant les últimes setmanes. La companyia ha tancat la sessió amb alces del 0,6%.
Al Mercat Continu, cal destacar que ha rebut aquest divendres un nou membre amb l'estrena a borsa de Aedas Homes, que ha debutat amb caigudes del 5,2% després d'estrenar-se a un preu de 31,65 euros per acció. La companyia ha estat la segona promotora en donar el salt borsari després que Neinor Homes fes el mateix el passat mes de març.
Al capítol de resultats empresarials a Espanya, el veritable 'plat fort' arribarà la setmana que ve, amb els comptes de tots els bancs (excepte Bankia, que anuncia els seus resultats el dilluns, 30 d'octubre), de Telefónica, de DIA i d'Abertis... Com sempre, molts números 'en molt poc espai de temps, el que contribueix a dificultar que aquests s'assimilin convenientment.
ANÀLISI TÈCNICA
Sobre l'IBEX, José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía' explica que "si ens fixem en l'IBEX el rang entre màxim i mínim s'està estrenyent a poc a poc des de fa dues setmanes". Segons la seva opinió, això vol dir que, "en teoria el preu no hauria de trigar gaire a decantar-se, amb violència, en un sentit o un altre", comenta. Però cap a on?
Rodríguez creu que "de tota manera tot i que pogués trencar a l'alça la clau està en comprovar si és capaç de saltar amb claredat i en preus de tancament per sobre dels 10.410 punts. Només si aquest últim escenari es confirmés, seria quan començaríem a pensar que al final de la vigent fase correctiva ha finalitzat. Però mentrestant i com hem estat comentant durant les últimes setmanes tant és si l'IBEX 35 cotitza als 10.000 com si ho fa als 10.350 punts", detalla.
Segons l'expert, "el punt d'inflexió només es confirmaria per sobre dels màxims de setembre (10.410). El millor, que les pujades d'aquest divendres als títols de BBVA l'allunyen de la zona de perill que presenta en el suport dels set euros. Com hem comentat dies enrere, aquest títol acostuma a funcionar molt bé com a títol avançat de l'IBEX, de manera que la pèrdua dels set euros seria un autèntic gerro d'aigua freda per al nostre índex", conclou.