• L'índex espanyol ha retrocedit com la resta d'índexs europeus
  • El simposi de Jackson Hole d'aquesta setmana serà una de les cites més rellevants

L'IBEX 35 tanca aquest dilluns amb una caiguda del 0,25% fins als 10.360 punts, encara que al llarg del dia ha arribat a estar per sobre dels 10.400 punts. El selectiu espanyol s'ha vist sacsejat per les vendes de les accions dels bancs, que han llastrat la cotització de l'índex. La resta de borses europees han retrocedit a l’entorn del mig punt percentual.

  • 11.656,60
  • 0,39%

La caiguda dels sis bancs cotitzats CaixaBank (-1,20%), Banc Sabadell (-0,96%), Banc Santander (-0,95%), BBVA (-0,87%), Bankia (-0, 82%) i Bankinter (-0,67%), a més de Cellnex (-0,66%) i Iberdrola (-0,63%) ha fet que l’IBEX perdés els 10.400 punts. De fet, l'índex europeu de bancs ha tancat amb un retrocés de l'1,4%. Pel que fa a les pujades, en destaquen DIA (+2,01%), Acerinox (+1,67%), Acciona (+0,95%) i Ferrovial (+0,89%).

Els inversors continuen pendents de Donald Trump, de la seva ambiciosa agenda econòmica i de les tensions amb Corea del Nord. L'última dimissió a l'altre costat de l'Atlàntic -la de Steve Bannon, el polèmic assessor ideològic de Trump- no ha aconseguit calmar els ànims i els dubtes al voltant del president dels Estats Units persisteixen.

La marxa de l'ex cap d'estratègia de Trump va ser seguit per la renúncia del seu assessor especial, el multimilionari inversor Carl Icahn. Icahn suposadament ha abandonat l'Administració a causa d'un article crític que detalla els seus presumptes conflictes d'interessos i qüestiona si ha actuat il·legalment.

Mentrestant, els inversors també es mostren cautelosos davant de qualsevol augment de les tensions geopolítiques entre els Estats Units i Corea del Nord. Això, mentre tropes nord-americanes i forces de Corea del Sud duien a terme un exercici militar conjunt aquest dilluns.

Quant a l'anàlisi tècnic, José María Rodríguez, apunta que la fase correctiva de l'IBEX 35 "segueix el seu curs, encara que de forma lenta i pesada. De fet són ja 15 les setmanes consecutives consolidant lateralment amb cert biaix a la baixa. Com a zona de resistència més immediata tenim el buit baixista d'aquest divendres als 10.443 punts. Els màxims d'aquest dilluns als 10.418 punts haurien servit per omplir parcialment aquest buit i des d'aquí s’haurien pogut reprendre les vendes. Com a nivells de suport tenim els 10.250 i per sota la base de l'impecable canal baixista pel qual s’està desplaçant l'índex, ara als 10.200 punts. Més enllà del soroll del dia a dia la veritat és que la resistència que cal batre i que ens faria pensar en la possibilitat del final de l'actual fase correctiva la trobem als màxims de fa un parell de setmanes: els 10.758 punts".

JACKSON HOLE

Un dels esdeveniments més importants d'aquesta setmana serà el simposi que organitza la Reserva Federal de Kansas a Jackson Hole (Wyoming), que comença dijous i acaba dissabte. Com ja és conegut, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, acudirà a la trobada després d'anys sense assistir-hi i els inversors esperen un discurs que anticipi la retirada d'estímuls que, previsiblement, es perfilarà durant la reunió del BCE de setembre. "Molts inversors esperen que el mandatari aprofiti la seva conferència per avançar com i quan la màxima autoritat monetària de la regió de l'euro té previst començar la retirada d'estímuls monetaris, concretament la que porta a terme a través del seu programa de compra d'actius", assenyalen els experts de Link Securities al seu informe diari. "Malgrat tot, i a través de filtracions interessades, el BCE ja s'ha encarregat de 'refredar l'ambient' en deixar clar que Draghi no parlarà de política monetària durant la seva intervenció per la qual cosa, en principi, no esperem que la seva intervenció hagi de tenir massa impacte sobre els mercats financers de l'Eurozona", afegeixen aquests analistes.

Janet Yellen, president de la Fed, intervindrà divendres al simposi. Si és el cas, en principi sí que s'espera que es decanti per parlar de política monetària per la qual cosa els seus paraules, afegeixen aquests experts, aixecaran més expectació.

Quant a la resta de cites macro de la setmana, aquest dimarts es coneixerà el ZEW a Alemanya del mes d'agost i dimecres es publica la lectura preliminar de l'índex de confiança de les consumidors de la Zona Euro. A més, dijous es coneixeran els PMIS manufacturers i servei a les principals economies europees, i també dels Estats Units. Divendres es publicarà l'IFO d'agost i es coneixerà la segona lectura del PIB alemany.

"Els volums de contractació seguiran sent curts, encara que no descartem que, a mesura que avanci la setmana, es vagi recuperant una mica", afegeixen des de Link.

Noticias relacionadas

contador