• Jornada de caigudes per a DIA (-6,55%), i per Duro Felguera (-79%) al Continu
brokerironia3

L'IBEX 35 acaba la jornada amb una pujada del 0,17%, fins als 9.870 punts, de manera que no aconsegueix arribar al nivell dels 9.900 després de desinflar-se cap al final de la sessió. En l'acumulat del mes de juliol, que acaba aquest dimarts, l'índex s'ha revalorat un 2,58%.

  • 11.592,80
  • -1,02%

Per valors, sessió especialment dolenta per als títols de DIA, que s'han deixat un 6,55%, i que s'encamina cap als seus mínims històrics després de perdre el nivell dels 2 euros. També pèrdues importants per a Grífols (-3,42%) i per Viscofan (-2,4%).

Malgrat aquests valors, l'IBEX 35 aconsegueix tancar en verd recolzat en els grans valors, especialment en els grans bancs, com Santander (+1,13%) o BBVA (+0,93%). Els millors valors de la sessió han estat Sabadell (+2,33%) i Meliá (+2,83%). L'hotelera va presentar els seus resultats aquest dilluns a la tarda i va anunciar un benefici un 8,5% superior.

Red Eléctrica també ha aconseguit tancar amb pujades moderades (+0,39%) després de conèixer que l'exministre Jordi Sevilla serà el nou president no executiu de la companyia.

Pel que fa a la temporada de resultats, aquest dimarts ha estat el torn de Merlin Properties, que ha registrat una millora del benefici durant el primer semestre del 8,6%. Els seus títols han tancat amb una pujada del 0,92%. Més enllà d'Espanya, també han presentat resultats Lufthansa i Credit Suisse.

CAIGUDA DE DURO FELGUERA

Al Mercat Continu, els títols de Duro Felguera s'han desplomat un 79%, fins els 0,032 euros, un dia abans que els nous títols emesos després de l'ampliació de capital comencin a cotitzar.

FCC (+2,77%) també ha estat notícia després que el seu accionista de control, Carlos Slim, hagi obert la porta al fet que el grup recuperi el proper any el pagament de dividend, suspès des de 2013.

AGENDA MACROECONÒMICA

La jornada d'aquest dimarts comença amb la decisió del Banc del Japó (BoJ) de prendre algunes mesures d'ajust de la seva política monetària. Aquestes mesures inclouen una major flexibilització de les seves compres de bons estatals i la diversificació de les seves inversions en fons cotitzats. Més enllà d'aquestes novetats, no hi ha hagut canvis substancials en la política monetària del BoJ, tal com es preveia. El Banc del Japó ha estat el primer dels tres bancs centrals que es pronuncien aquesta setmana. Demà, dimecres, serà el torn de la Reserva Federal (Fed) i, dijous, del Banc d'Anglaterra.

"Com era d'esperar, el Banc del Japó ha mantingut aquest matí el tipus d'interès oficial sense canvis al -0,1%, però ha introduït la 'orientació a termini', amb la intenció de mantenir els tipus a curt i llarg termini 'molt baixos durant un llarg període de temps'. El Banc del Japó ha dit que probablement trigaria més del que s'esperava a arribar a la meta d'inflació del 2%", expliquen els experts de Danske Bank.

A més de la decisió del Banc del Japó, el calendari d'aquest dimarts ha tingut altres cites d'interès. Així, el PIB d'Espanya modera el seu avanç al 0,6% durant el segon trimestre. A la Zona Euro, el PIB modera el seu avanç al 0,3% durant el segon trimestre. Per la seva banda, la inflació de juliol puja al 2,1% a la Zona Euro. A més, l'atur de la Zona Euro de juny continua al 8,3%.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons opina José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, el buit baixista dels 9.890 punts "ja no té cap rellevància". Segons la seva opinió, l'important és que l'IBEX ja suma quatre sessions consecutives durant les quals construeix mínims i màxims creixents, tot i que "sense gaire alegria". "Ara falta el més important, comprovar si serem capaços de deixar enrere les nombroses resistències que tenim des dels 9.900 fins als 10.050 punts, la part superior del triangle", concreta l'analista. Encara matisa que no "sembla que hagi de ser fàcil tenint en compte que molts títols de pes ja estan llançant lectures de 'sobrecompra': "Pot ser que arribem, però ho farem amb cansament, cosa que ens deixa poc marge per intentar trencar a l'alça amb força".

En aquest escenari, Rodríguez apunta que els dos grans bancs podrien arribar a les primeres resistències "de veritat": els 5,10 euros en Banc Santander i els 6,40-6,45 de BBVA. "Ens reafirma en el missatge que és cert que podem pujar una mica més, però són moltes les resistències (de calat) amb les quals ens anem a enfrontar en breu", afegeix. Es refereix també al cas de Telefónica, que s'ha girat a la baixa aquest dimarts des de l’important resistència que presenta en l'últim màxim decreixent (7,79). "Aquí tenim un primer avís del cansament que tenen alguns dels grans títols del nostre mercat", conclou l'expert.

Noticias relacionadas

contador