- La d'aquest dilluns ha estat una sessió sense referències macroeconòmiques
- Als EUA, totes les mirades es dirigeixen cap a Janet Yellen i el seu discurs al simposi Jackson Hole
L'Ibex 35 ha aconseguit sobreposar-se a la jornada d'extrema volatilitat que ha viscut i amb la qual ha iniciat la setmana, i ha tancat en positiu amb una pujada del 0,21% fins als 8.468 punts. Davant d'això, la resta de borses europees han acabat la sessió en nombres vermells, amb pèrdues del 0,30% de mitjana.
- 20.214,79
- -0,50%
- 11.720,90
- -1,50%
Aquest dilluns el selectiu espanyol ha perdut tot el que havia guanyat fins al moment, després d'haver tancat el divendres la seva pitjor setmana des que es va conèixer el resultat del referèndum en el qual els britànics van decidir abandonar la Unió Europea (UE), el conegut com Brexit, en caure un 3% en l'acumulat setmanal. Sense referències macroeconòmiques en les quals recolzar-se, els inversors s'han deixat portar pels dubtes i les negociacions s'han desenvolupat sense prendre una direcció clara.
"Yellen té una gran oportunitat aquest divendres per enviar un missatge clar i concís als inversors"
A més, l'obertura de Wall Street tampoc ha servit com a punt de suport, ja que a l'altre costat de l'Atlàntic els inversors es troben a l'espera de veure el que dirà la presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, aquest divendres quan intervingui al simposi Jackson Hole que se celebra a Kansas City, Wyoming. I és que s'han disparat els rumors que apunten al fet que la màxima responsable de la Fed aprofitarà tan destacada cita per introduir una possible pujada dels tipus d'interès al setembre.
“Yellen té una gran oportunitat aquest divendres per enviar un missatge clar i concís als inversors. El problema és si en un futur proper mirem cap a enrere i veiem que ha estat una altra oportunitat perduda”, ha dit en una nota Craig Erlam, analista de mercat de Oanda. Al moment del tancament dels mercats a Europa, el Dow Jones, el Nasdaq i el S&P 500 cotitzaven amb caigudes del 0,20% de mitjana.
EL PETROLI I PFIZER, PROTAGONISTES
Així mateix, aquest dilluns cal destacar també al petroli, que ha perdut els 50 dòlars després d'haver-se disparat un 8% la setmana passada. Les noves dades d'exportacions de productes refinats de la Xina i informacions sobre la capacitat exportadora de l'Iraq han pressionat a la baixa els preus mentre que els analistes són escèptics sobre un possible acord amb la producció de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). Al moment del tancament a Europa, el barril de tipus Brent, de referència a Europa, cau un 2,67% fins als 49,52 dòlars, mentre que el de qualitat West Texas, de referència als EUA, retrocedeix un 2,84% fins als 47,14 dòlars.
I al plànol empresarial destaca la multinacional farmacèutica Pfizer, que ha tancat un acord per comprar la biotecnològica Medivation per 14.000 milions de dòlars (12.400 milions d'euros). Les accions d'aquesta empresa, que ha aconseguit desenvolupar un tractament reeixit contra el càncer de pròstata, es disparen un 20% mentre que Pfizer cotitzava gairebé plana després del tancament als mercats europeus. L'objectiu de Pfizer és ampliar la seva cartera de fàrmacs oncològics. Les accions de Medivation van tancar el divendres amb un preu de 67,16 dòlars, la qual cosa atorga a la firma un valor de mercat d'uns 11.100 milions de dòlars (9.800 milions d'euros).
Els bancs, que a l'última setmana van ser els culpables del retrocés de l'IBEX-35, han sigut els que han 'frenat' les caigudes d'aquesta sessió
D'altra banda aquest dilluns els bancs, que en l'última setmana van ser els culpables de la reculada de l'IBEX-35, han estat els que han 'frenat' les caigudes d'aquesta sessió. Banc Sabadell i Banc Popular han liderat els guanys en el selectiu, en registrar avenços del 2,08% i 1,59% respectivament. Al costat d'elles, l'altre valor que millor s'ha comportat és IAG, que ha tancat amb pujades de l'1,78% fins als 4,52 euros.
Per la seva banda, ArcelorMittal s'ha convertit en el pitjor de l'IBEX en acabar amb pèrdues del 2,22% fins als 5,60 euros. Precisament aquest dilluns la companyia ha anunciat que reprendrà l'activitat productiva a l'acereria de Sestao a partir del 9 de setembre, encara que es farà en torns de dotze hores en caps de setmana, i s'escometrà una reducció de plantilla “encara que sense mesures traumàtiques d'acomiadaments”. D'aquesta manera, un total de 140 treballadors, d'una plantilla de 290, es reincorporaran a la factoria mentre altres 100 s'acolliran al contracte relleu en propers mesos o anys. Els 50 treballadors en situació d'ERO entraran en la factoria “si és possible” quan “millorin les condicions del mercat”.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha explicat que “la sessió d'aquest dilluns ha passat sense pena ni glòria i és que des del punt de vista de l'anàlisi tècnica les implicacions són les mateixes tant si cotitzem als 8.600 com als 8.300 punts per donar alguna xifra”. En la seva opinió, “les zones de control les tenim als 8.230 punts com a suport i als 8.753 punts com a resistència”, per la qual cosa “en teoria el que sigui que succeeixi abans, la perforació del suport o la superació de l'últim màxim decreixent serà el que ens de la pista del següent moviment en tendència de curt termini”.
"La sessió d'aquest dilluns a l'IBEX-35 ha passat sense pena ni glòria", assenyala l'expert José María Rodríguez
“És més, fins i tot m'atreviria a dir que per poder afirmar que de debò estem assistint a un potencial canvi de tendència a l'IBEX-35 li exigirem al nostre selectiu que confirmi per sobre dels 8.912 punts, els màxims de la sessió prebrexit”. L'expert considera que el principal repte per recuperar posicions és el sector financer europeu, “que casualment presenta el mateix gràfic que el nostre IBEX-35”. I és que l'índex de bancs europeus (SX7I) “es va girar la setmana passada a la baixa des de la zona de resistència dels 93 punts, referència homòloga als 8.720 punts del nostre IBEX-35”.
Tal com diu Rodríguez, “fins que el sector financer en bloc no deixi de caure el nostre IBEX-35 continuarà degotant a la baixa”.