• Els bancs han estat, una altra jornada més, els que han impulsat l'IBEX
  • D'altra banda, Inditex i Telefónica han tornat a protagonitzar una mala jornada
  • L'euro arriba als 1,205 dòlars després de la publicació de les actes del BCE, que obren la porta a una pujada de tipus
ep francisco gonzalez presidentebbva
BBVA

L'IBEX 35 ha protagonitzat una jornada similar a la de dimecres. Els bancs han tornat a empènyer el selectiu i Telefónica i Inditex l'han frenat. Encara que l'índex finalment ha tancat amb una pujada del 0,22%, fins als 10.450 punts. No obstant això, hi ha hagut una diferència: les actes del BCE. Mario Draghi, el president de l'organisme, ha fet un primer pas cap a una futura pujada de tipus, cosa que ha disparat l'euro i els propis bancs.

  • 11.659,20
  • 0,35%

De tornada a l'IBEX, Siemens Gamesa ha estat el valor que ha liderat els avenços, amb una pujada del 4,08% fins als 12,5 euros. Això fa que voli en borsa i ja acumula una pujada del 8% a l'any, després d'haver estat el 'fanalet vermell' de 2017.

El sector bancari torna a estar a la part alta de la taula. Bankia ha estat el segon valor amb millor comportament amb una pujada del 2,62%. Banc Santander (1,23%) i Bankinter (1,33%) han pujat més d'un 1%. Per la seva banda, Caixabank ha pujat un 0,71% fins als 4,27 euros. No obstant això, BBVA ha tancat amb una caiguda del 0,08% fins als 7,34 euros.

CaixaBank, Sabadell i Santander han trencat resistències i les dues primeres entitats tenen tota la pinta d'anar-se'n cap a màxims, segons destaca José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'. César Nuez, expert de TraderWatch, apunta, a més, a BBVA, que ha aconseguit superar els 7,29 euros. "Per a les properes sessions sembla imminent un atac al nivell dels 7,405 euros", assenyala.

El bon comportament dels bancs s'ha produït per la publicació de les actes del BCE, que assenyalen que en el futur el banc central haurà de canviar la seva orientació sobre els tipus d'interès, la qual cosa suposaria un avançament en el calendari de pujades de tipus. Una notícia que beneficiaria els resultats dels bancs.

D'altra banda, Ferrovial ha estat el valor amb pitjor comportament del selectiu, a causa d'una caiguda de l'1,35%. L’ha seguit Telefónica, que ha tornat ha tenir una mala sessió després de caure un 1,26% fins als 8,18 euros. I ACS, que s'ha deixat un 1,09%. La companyia de Florentino Pérez encara està pendent de l'OPA contra Abertis. Una altra jornada més Inditex ha tornat a impedir que l'IBEX pogués pujar més. La companyia tèxtil s'ha deixat un 1,04% fins als 28,5 euros.

Al Mercat Continu, aquest dijous cal parlar d’NH, que ha avançat un 2,37% fins als 6,26 euros, després que ahir rebutgés l'oferta de fusió del grup Barceló. Aquestes pujades es produeixen encara que els analistes creien que anava a afectar de manera negativa la seva cotització.

LES ACTES ANIMEN L'EURO

L'euro ha estat el que més s'ha beneficiat després de les actes del BCE i s'ha impulsat fins a superar els 1,205 dòlars. A l'hora del tancament del mercat europeu, l'euro pujava un 0,8% fins als 1,2045 dòlars. La divisa única ha començat a cotitzar amb pujades més fortes després de conèixer que la pujada de tipus a l'Eurozona podria estar més fort.

Els avenços de l'euro ha provocat que la resta de borses del Vell Continent hagin tancat amb signe mixt. Així, el FTSE 100 de Londres ha pujat un 0,2%, mentre que el DAX 30 alemany ha caigut un 0,61% i el CAC 40 de França, un 0,25%. A més, la borsa italiana, l'FTSE MIB, ha pujat un 0,61% i ha arribat a tocar màxims anuals i màxims de 2017. A l'acumulat setmanal, la pujada és del 6,61%.

D'altra banda, Wall Street cotitza amb pujades moderades mentre espera els resultats empresarials, que començaran aquest divendres amb els bancs donant el tret de sortida. JP Morgan i Wells Fargo seran les primeres grans entitats a confessar-se davant el mercat.

Pel que fa a l'agenda del dia, el PIB alemany de 2017 ha pujat un 2,20%, lleugerament per sota del 2,3% previst. A Espanya, la producció industrial frena el seu creixement al 4,7% al novembre. A la Zona Euro, la producció industrial de novembre va pujar un 3,2% en termes interanuals enfront del 3,0% estimat.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que la sessió d'aquest dijous es pot dir que és un calc de la d'aquest dimecres. Els bancs segueixen forts, tant al nostre país com a la resta d'Europa. Però pel costat negatiu tenim dos 'pesos pesants' bastant tocats: Inditex i especialment Telefónica. I d'alguna manera i encara que sembla que l'IBEX està pla la veritat és que són molts els valors del mercat que ho estan fent molt bé durant els últims dies.

"La nostra operadora s'ha girat amb màxima facilitat a la baixa des de la resistència més immediata, donant així per tant continuïtat als impecables màxims i mínims decreixents des del passat mes de març", explica José María Rodríguez. Això són nou mesos de lent però continu degoteig a la baixa que el deixen a les portes dels mínims de 2017 als 8,10 euros.

"Centrant-nos en l'IBEX més dels mateix: tenim un petit suport als 10.300 punts però el més rellevant segueix sent per dalt, pel costat de les resistències, als 10.600 punts. Només per sobre dels 10.600 punts podrem començar a somiar", conclou l’analista.

Noticias relacionadas

contador