- El petroli ha tocat màxims de 2014
- Repsol ha marcat màxims històrics als 16,24 euros (+1,44%)
L'IBEX 35 continua ferm el seu camí cap a la resistència clau dels 10.210 punts. El selectiu ha acabat amb una pujada del 0,36%, fins als 10.140 punts, amb tot Europa també en verd i després de la reacció alcista dels Estats Units el passat divendres.
- 11.467,30
- 0,24%
Siemens Gamesa ha acabat la sessió com el valor més alcista, en pujar un 2,38%. L'han seguit Colonial, amb una pujada de l’1,86% i Viscofan, que ha pujat un 1,7%. En canvi, Bankia ha estat el valor que més ha caigut, un 0,56%. També en vermell, han destacat Mapfre (-0,52%) i Meliá (-0,48%), que presenta demà els seus comptes trimestrals.
Al Mercat Continu, ha despuntat Duro Felguera en disparar-se un 9,76% després d'anunciar dissabte passat que el seu refinançament ja compta amb el 75% del suport dels seus creditors. També al Continu ha estat notícia OHL (+1,37%), que presentarà els seus resultats el proper 15 de maig i el seu Pla de Negoci fins el 2020 el 16 de maig.
Més enllà d'Espanya, també ha destacat durant aquesta sessió Air France, que s'ha desplomat a prop d'un 10% després que divendres anunciés pèrdues per valor de 269 milions de dòlars, alhora que el seu president, Jean-Marc Janaillac, va dimitir davant el rebuig dels sindicats a la seva proposta de pujada salarial.
Així doncs, la setmana comença amb bones perspectives encara que sigui amb aquesta sensació que Wall Street està feble i que, si no s'acaba d'animar amb ganes, llavors podria arrossegar la resta de borses mundials. De moment, Europa fa dies que està fent-ho millor que els Estats Units i aguanta la pressió que arriba des d'allà. Caldrà veure si segueix sent així i, sobretot, si després del bon tancament de divendres, a l'altre costat de l'Atlàntic torna el bon to en els índexs.
PETROLI
D'altra banda, el petroli ha tocat màxims de 2014. En aquests moments, està pujant més d'un 1%, amb el barril Brent als 75,98 dòlars i el West Texas, als 70,46 dòlars. Segons els experts, els preus estan pujant a causa de les preocupacions sobre les exportacions de petroli de Veneçuela i sobre el futur de l'acord amb l'Iran.
Pel que fa a les últimes notícies sobre l'acord nuclear amb l'Iran, el president Hassan Rouhani va declarar que l'Iran té un pla per contrarestar qualsevol moviment realitzat pel president dels Estats Units, Donald Trump, pel que fa a l'acord nuclear de 2015.
Trump ha fixat com a data límit aquest dissabte, 12 de maig, perquè es modifiqui l'acord amb l'Iran o, en cas contrari, ha amenaçat que els Estats Units podria retirar-se’n. Rouhani ha declarat aquest cap de setmana que els Estats Units estaria "cometent un error" si triés abandonar l'acord, informa Reuters.
AGENDA
Pel que fa a la resta, al llarg d'aquesta setmana continuarà la publicació de resultats empresarials, encara que molts dels valors grans ja els han publicat. Cal destacar que Ferrovial anunciarà els seus aquest dijous i que ho farà després d'haver comunicat una provisió de 236 milions d'euros que afectarà els seus comptes.
A l'àmbit macro, aquest mateix dijous tindrà lloc una de les cites més importants de la setmana, la reunió de tipus del Banc d'Anglaterra, que podria saldar amb una esperadíssima pujada en els tipus per part de l'organisme. Caldrà veure què passa finalment.
Cal recordar també que els funcionaris xinesos i nord-americans van tancar divendres de la setmana passada dues jornades de negociacions sense arribar a un acord sobre les seves relacions comercials ni fixar una data per a converses futures. L'administració nord-americana va exigir una retallada de 200 milions de dòlars en el superàvit comercial xinès, juntament amb subsidis tecnològics avançats i tarifes més baixes, assenyala l'agència Reuters.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons explica l'analista tècnic de Bolsamanía José María Rodríguez, aquesta és la setena sessió consecutiva durant la qual l'IBEX ens dibuixa un nou mínim creixent "i així no cau". L'índex s'apropa a la resistència clau dels 10.210 punts (el buit baixista setmanal de principis de febrer). Sobre això, Rodríguez afegeix que, atenent a la fortalesa que s'observa a la resta d'Europa, "cal pensar que al tancament de l’espelma setmanal aconseguim col·locar-nos per sobre", de fet, assenyala que estem parlant d'un buit baixista setmanal: "o es tanca al final de la setmana o no es tanca. El de menys és si ho fem entre mitjans de la setmana".
L'expert afegeix, a més, que tant l'IBEX com el DAX se situen a només un 4,5% -5% de màxims anuals (en el cas de l'índex alemany, també històrics), mentre que l'Euro Stoxx 50 n’està a menys d'un 2%. Pel que fa a valors, destaca la forta resistència que BBVA presenta als 6,85-6,9 euros (abans suport), mentre que Telefónica lluita per no perforar el suport dels 8,25 euros. Sobre Inditex, assenyala que segueix recuperant-se "molt bé" de les fortes caigudes de mesos enrere i puja més d'un 10% en poc més d'una setmana; al seu torn, Repsol ha marcat aquest màxims històrics als 16,24 euros (+1,44%).