- Àsia també ha viscut una jornada de números verds
- El Regne Unit i la UE han tancat un acord sobre la factura del Brexit
- Corea del Nord desafia Trump amb el tret d'un nou míssil i el president dels EUA anuncia "grans sancions addicionals"
- BBVA anuncia la venda del seu negoci immobiliari a Cerberus
L'IBEX 35 s'ha animat aquest dimecres i ha pujat un 1,22% fins als 10.267 punts i ha superat així la primera resistència immediata que tenia als 10.175 punts. Aquest creixement s'ha vist impulsat per Aena, la banca, el bon tancament d'aquest dimarts de Wall Street (+1% de mitjana) i el positiu comportament de les borses asiàtiques. Així, el selectiu espanyol ha arribat a superar, encara que molt lleugerament, els 10.300 i sembla que mira ja cap al següent fre, que no apareix fins als 10.600 punts.
- 11.655,70
- 0,58%
Els guanys han estat liderats per Técnicas Reunidas (+4,78%) i Siemens Gamesa (+4,30%), que aquest dimarts ha anunciat l'adjudicació d'un contracte amb Orange Renewable a l'Índia, el mercat que més 'disgustos' li provoca en aquest 2017. Els ha seguit Banc Sabadell, amb una pujada del 3,76%.
La resta dels bancs que cotitzen a l'IBEX, que tenen un important pes en l'índex, també han mostrat pujades aquest dimarts: Bankia s'ha revalorat un 3,67%, CaixaBank, un 3,29%, Bankinter, un 2,55%, Banc Santander, un 1,84%, i BBVA, un 1,99%. D'aquesta última entitat cal destacar l'acord que ha assolit amb Cerberus per crear una "aliança d'empreses a la qual traspassarà el negoci de 'Real Estate' (immobiliari) de BBVA a Espanya.
Un altre creixement important en el selectiu espanyol aquest dimecres ha estat el d'Aena (+3,29%), que s'ha beneficiada per les millores en la seva recomanació per part de JP Morgan, Santander i Moody's.
CAIGUDES, MERCAT CONTINU I BORSES EUROPEES
Per la seva banda, les vendes aquest dimecres han estat encapçalades per Indra (-0,86%), Merlin Properties (-0,68%) i Amadeus (-0,60%).
Respecte al Mercat Continu, cal destacar la forta pujada de la biotecnològica Oryzon, de fins al 50,64%, després de les últimes declaracions del seu president, Carlos Buesa, i davant un informe positiu del grup financer Solventis.
A les principals borses europees ha predominat el verd al llarg d'aquest dimecres però, finalment, només el CAC 40 ha aconseguit tancar amb una pujada del 0,17%. Per la seva banda, el DAX 30 i l'FTSE 100 han tancat amb caigudes del 0,02% i 0,87%, respectivament.
MACROECONOMIA I BITCOIN
D'una banda, la 'bona nova' d'aquest acord al qual han arribat el Regne Unit i la Unió Europea (UE) sobre la factura del Brexit, que podria arribar als 64.000 milions d'euros. L'anunci d'aquest acord es va conèixer aquest dimarts a última hora, el mateix dia en què el Banc d'Anglaterra (BoE) va publicar el seu Informe d'Estabilitat Financera i va dir que els bancs anglesos tenen capacitat per resistir un 'Brexit dur'.
D'altra banda, és notícia aquest nou míssil que ha llançat Corea del Nord, una setmana després que el president dels Estats Units tornés a posar el règim de Pyongyang a la llista de "patrocinadors del terrorisme". Kim Jong-Un ha posat fi a dos mesos d'inactivitat i ha llançat un míssil que, després d'arribar a un altre rècord, ha acabat al mar del Japó. Aquest dimecres, a més, Donald Trump ha anunciat a través de Twitter que hi haurà "grans sancions addicionals" per al règim nord-coreà.
Finalment cal destacar aquest ral·li imparable del bitcoin que l'ha portat a conquistar els 10.000 dòlars. Els analistes recomanen prudència davant un actiu tan especulatiu. James Huges, d’Axitrader, destaca que, "és difícil trobar motius que realment justifiquin i expliquin l’auge del bitcoin". I avisa: "amb uns guanys tan abruptes, cal estar realment atents a la reculada, que serà igualment agut".
A més, The Wall Street Journal ha informat aquest dimecres que Nasdaq, junts amb el broker Cantor Fitzgerald LP se suma a la carrera a Wall Street per comercialitzar futurs sobre la principal moneda digital.
Pel que fa al calendari del dia, la inflació a Espanya va pujar un 0,4% al novembre en relació al mes anterior, però va mantenir la seva taxa interanual sense canvis, a l'1,6%. La confiança del consumidor de novembre de la Zona Euro es va mantenir sense canvis a0,1, en línia amb el previst. A més, avui hem conegut que l'economia dels EUA va créixer un 3,3% al tercer trimestre. El PIB va créixer més ràpid del que es va pensar inicialment al tercer trimestre, aconseguint el seu ritme més ràpid en tres anys, ja que els augments en la inversió empresarial en inventaris i equips van compensar una moderació en la despesa del consumidor. Així mateix, amb les borses europees ja tancades, es publicarà el Llibre Beix de la Fed.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, considera que "aquest dimecres l'IBEX s'ha comportant, per fi, molt millor que els nostres veïns europeus". I és que "tècnicament sembla que, a poc a poc, podem intentar acostar-nos a la que és la zona de resistència de debò, la dels 10.600 punts".
En canvi, afegeix l'expert, "i en el molt curt termini convé ser cauts, ja que hem deixat un buit alcista en l'obertura als 10.144 punts, ara suport. Encara hi ha un altre suport als anteriors nivells de resistència, als 10.175 punts. L'experiència ens diu que la gran majoria dels buits s'acaben omplint (total o parcialment), cosa que deixa les portes obertes que en el curt termini assistim a una petita correcció abans d'intentar donar continuïtat a les pujades dels últims dies".
"Ara bé, tancar el buit alcista (o el que és el mateix anul·lar) d'aquest dimecres seria un nou senyal de debilitat al nostre IBEX. Tornem a fixar-nos de nou en BBVA, però en aquest cas en la resistència més immediata, la dels 7,34 euros. I és que per sobre d'aquesta, en tancaments, tindríem una interessant figura de volta al títol i per tant tindríem un clar senyal de fortalesa en el selectiu que pot ser l'avantsala d'un atac a la resistència clau dels 10.600 punts d'IBEX", remata l'analista.