- Las bolsas se vinieron abajo este miércoles con la escalada de tensión geopolítica
- L'euro baixa respecte al dòlar fins a l'entorn dels 1,1700 dòlars
Tots pendents de Donald Trump. Una altra vegada. Però ara, no per la seva campanya electoral, la falta de compliment de les polítiques econòmiques promeses o les seves polèmiques. El focus està en l'escalada de tensió geopolítica entre la Casa Blanca i el règim de Corea del Nord. N'hi ha hagut prou amb les declaracions des de Washington i Pionyang per frenar el repunt de les borses europees.
- 11.656,60
- 0,39%
L'Ibex 35 arrenca aquest dijous amb caigudes del 0,3% i es distancia una mica més dels 10.600 punts. El selectiu espanyol dóna continuïtat a les caigudes sofertes aquest dimecres, on va retrocedir un 1,29% fins als 10.596 punts, després de quatre alces consecutives que havien portat al selectiu a acabar per sobre dels 10.700 punts per primera vegada des de juny.
Aena i Grifols lideren les pujades en aquest inici de jornada amb una revaloració propera al mig punt percentual. D'altra banda, Siemens Gamesa encapçala les pèrdues, amb una reculada propera al 2%. Bankinter, DIA i Amadeus retrocedeixen prop d'un 1% aquest dijous. En la resta de borses europees també domina el vermell. El FTSE perd un 0,7%, mentre que el DAX i el CAC 40 retrocedeixen un 0,2%.
L'escalada de tensió que ha copejat a les borses es produeix després de la confirmació de Corea del Nord que estudia atacar l'illa Guam, important enclavament militar dels Estats Units en el Pacífic, en resposta a la promesa de "fúria i foc" de Trump. El secretari d'Estat nord-americà, Rex Tillerson, va tractar de restar importància a les declaracions d'ambdues parts, en assegurar que "els nord-americans poden dormir tranquils". Però el mateix Trump va recordar a Twitter que l'arsenal nuclear del seu país "és molt més fort i potent que mai", encara que va matisar, "espero que no hàgim d'usar-ho".
"El recent bon comportament de les Borses, i especialment de les nord-americanes, les feia més vulnerables a una presa de beneficis", assenyalen els analistes de Link Securities. Encara que en Wall Street l'impacte ha estat molt limitat, amb dues jornades consecutives de descensos moderats després de diversos rècords del Dow Jones.
Més enllà de la política, els inversors europeus també miren cap als Estats Units per les intencions de la Reserva Federal (Fed) de normalitzar el seu balanç, alguna cosa que "seria molt raonable començar a fer al setembre", segons va afirmar ahir el president de la Fed de Chicago, Carles Evans. L'euro cotitza amb descensos de més del 0,3% respecte al dòlar, fins a l'encreuament d'1,173.
Al mercat de matèries primeres, el petroli es mou amb alces del mig punt percentual, amb el Brent per sobre dels 53 dòlars. En el de deute, el bo espanyol a 10 anys clareja amb una rendibilitat de l'1,41%. En les borses asiàtiques, vermell generalitzat, encara que de forma molt lleu en el Nikkei japonès i de prop de l'1% en el Xangai Composite xinès i en el Hang Seng d'Hong Kong.