- A Espanya, Abertis ha confirmat que negocia la seva fusió amb el grup italià Atlantia
- La primera volta dels comicis gals se celebrarà aquest diumenge sense un favorit clar
La incertesa política ha pujat amb força aquest dimarts. Per si el nerviosisme davant els imminents comicis a França no fos suficient, Theresa May ha anunciat la convocatòria d'eleccions al Regne Unit el proper 8 de juny. L'IBEX 35 ha baixat més de l’1%, fins a 10.216 punts, però finalment ha tancat amb pèrdues del 0,6%, fins a 10.264,50 punts. L'índex espanyol s'ha convertit en actiu 'refugi' davant la incertesa als mercats francès i anglès.
- 11.656,60
- 0,39%
El gran perdedor del dia ha estat el FTSE 100 de Londres, que ha caigut un 2,46%, penalitzat per la gran pujada superior a l’1% de la lliura al mercat de divises. El mercat descompta que May guanyarà les eleccions i reforçarà el seu poder, la qual cosa permetrà negociar el Brexit amb més flexibilitat i menor dependència dels conservadors més partidaris d'una sortida 'dura' de la Unió Europea.
A Espanya, ha destacat el fort rebot de Banc Popular (+6,2%) després d'haver-se desplomat un 25% la setmana anterior. A més, Abertis ha estat suspesa de cotització quan es disparava un 6,6%, després de reconèixer que negocia la seva fusió amb la italiana Atlantia per crear un gegant europeu i mundial en matèria de concessions d'autopistes. Al Mercat Continu, Sniace s'ha revalorat un 17% després de completar la seva ampliació de capital.
Encara que la majoria dels valors de l'IBEX ha tancat en negatiu. Han liderat les pèrdues ArcelorMittal (-5,9%) i Acerinox (-2,8%), en una mala jornada per als productors de matèries primeres en tota Europa. DIA (-2,9%), Acciona (-2,4%) i Repsol (-2,2%) han estat uns altres dels valors més baixistes.
A nivell econòmic, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha millorat tres desenes la seva previsió de creixement per a Espanya el 2017, fins al 2,6%. Així, Espanya apareix com l'economia desenvolupada que millor evolució registrarà aquest any entre les grans i superarà en nou desenes la mitjana estimada per a l'eurozona (+1,7%).
El FMI manté la projecció de creixement del 2,1% per 2018 i situa a Espanya mig punt percentual per sobre de la mitjana d'expansió prevista per a l'eurozona i solament per darrere dels EUA (+2,5%) entre les majors economies avançades.
ELECCIONS A FRANÇA I RESULTATS
Els mercats s'acomiaden del ‘mode vacances' i tornen a la normalitat, encara que la normalitat es veurà distorsionada per la cautela dels inversors davant del que pugui passar aquest diumenge, 23 d'abril. El consens aposta per un triomf d'Emmanuel Macro o de Marine Le Pen en aquesta primera volta dels comicis gals. D'imposar-se un o un altre ho faria, segons els experts, amb molt poc avantatge respecte al seu més directe oponent. El CAC 40 ha baixat un 1,59%.
Per la segona volta, això sí, totes les enquestes donen Macron com a clar vencedor, que es portaria els vots de François Fillon i Jean-Luc Mélenchon i obtindria entorn del 60% dels suports. El pitjor escenari possible: que Le Pen obtingui entre un 35% i un 40% dels suports a la primera volta (s'espera que el suport rondi el 20%) o que sigui finalment ella i el candidat d'extrema esquerra, Mélenchon, que s'imposin aquest diumenge, ja que són les dues pitjors opcions, tant per a Europa (per les seves idees 'antieuropeistes') com per als mercats.
Al marge de França, la setmana va a comptar amb molt poques referències macro però, des del punt de vista micro cal destacar que continua la publicació de resultats. La setmana passada va arrencar la temporada de xifres amb els comptes de JP Morgan, Wells Fargo i Citigroup i aquesta setmana continuarà la publicació de resultats, especialment a l'altre costat de l'Atlàntic, però també a Europa. Avui, Goldman Sachs ha decebut, però Bank of America Merrill Lynch ha superat previsions.
ANÀLISI TÈCNICA
"Cinquena sessió consecutiva de caigudes en l'IBEX", destaca José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'. "Malgrat això", afegeix, "es pot dir que les caigudes estan sent bastant contingudes en el seu conjunt, doncs des dels màxims anuals el nostre IBEX cau poc més del 2% i en aquest període estem veient com els nivells de 'sobrecompra' diaris, que llançaven fins fa poc lectures extremes, estan sent corregits".
"De fet", comenta aquest expert, "no podem descartar que els seus lògics rebots de curt termini el degoteig baixista tingui continuïtat durant els propers dies, almenys fins a acostar-nos a l'important nivell de suport dels 9.980-10.000 punts, referència en què tenim el buit alcista de la sessió del 16 de març".
Rodríguez afegeix que "si ens fixem en els dos grans bancs del nostre país, tenim una important zona de suport en els títols de Banc Santander als 5,35 euros, mentre que en el cas de BBVA el suport el tenim als 6,5 euros. Si veiem els dos grans bancs acostar-se a aquests suports és probable que, almenys, el rebot sigui a prop. Després caldrà veure si aquest rebot és només això, un rebot, o l'inici d'un nou moviment alcista als preus".