- Aquesta ratxa baixista iguala la de desembre de 2015
- L'IBEX ha començat amb pujades, però s'ha anat desinflant
- El primer suport clau de l'índex espanyol està als 9.920 punts
Segueixen les males sessions per a l'IBEX 35. El selectiu ha tornat a tancar en negatiu, amb una caiguda del 0,59% i ha perdut els 10.000 punts. Amb aquesta caiguda, l'IBEX encadena 10 sessions consecutives en vermell, una ratxa baixista que iguala la de desembre de 2015. El selectiu ha obert amb pujades, però s'ha anat desinflant fins als 9.990 punts.
- 11.588,40
- -0,74%
El fanalet vermell de la sessió ha estat ArcelorMittal que s'ha deixat més d'un 5% i s'ha situat als 23,5 euros. A la part baixa de la taula ha estat acompanyat per Siemens Gamesa, que continua amb les caigudes. La companyia ha cedit un 2,59% aquest dimarts després que ahir anunciés que acomiadarà al voltant d'un 10% de la plantilla d'Espanya.
També ha registrat mala sessió Meliá Hotels, que s'ha deixat un 1,74%. La companyia hotelera ja va anunciar que la situació de Catalunya li passaria factura, per la caiguda de reserves i l'augment de les cancel·lacions. A més, aquest dimarts s'ha conegut que els hotels a Barcelona han facturat un 14% menys.
Els resultats empresarials han continuat aquest dimarts. En aquesta ocasió ha estat el torn de Cellnex, que ha presentat un resultat net de 33 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, davant els 35 de l'any anterior. El valor ha caigut un 0,63% fins als 20,5 euros. També ha presentat els seus comptes OHL. La companyia s'ha deixat un 0,28% fins als 5 euros, després d'haver informat que ha perdut 15,4 milions d'euros per l'impacte de l'ERO.
A la banda de les pujades, aquest dimarts l’immobiliària Colonial ha pujat un 1,38% fins als 7,6 euros, la qual cosa ha fet que sigui el que ha liderat les pujades de l'IBEX, un dia després que llancés la seva OPA contra Axiare. Aquesta sessió ha caigut un 0,16%.
A la part alta de la taula ha estat acompanyat per Mediaset, que ha pujat un 1,36% i per Técnicas Reunidas, que ha posat fi a la seva ratxa de caigudes i avui ha tancat amb una pujada del 0,9% fins a fregar els 23 euros.
Cal destacar que dels pesos pesants només ha tancat en verd Inditex, amb una pujada del 0,17% i intenta recuperar els 30 euros per acció. D'altra banda, Bankia ha caigut un 0,69% fins als 3,8 euros després del 'cop de destral' de Credit Suisse de la seva valoració en un 25% fins a 3,6 euros.
ALTRES MERCATS
La resta de mercats del Vell Continent han tancat amb caigudes. Així, l’FTSE 100 de Londres s'ha deixat un 0,02%, mentre que el CAC 40 francès ha caigut un 0,46% i el DAX 30 alemany s'ha deixat un 0,31%. Wall Street cotitza amb caigudes davant la manca de catalitzadors positius.
Especial atenció aquest dimarts al petroli, que cau gairebé un 3% mentre segueixen els rumors que l'OPEP prorrogarà la retallada de producció més enllà de març de 2018. No obstant això, les caigudes es deuen al fet que el regulador d'energia ha retallat la previsió de demanda de cru.
L'Agència Internacional de l'Energia (AIE), on també apunta que, tot i les necessitats energètiques primàries globals, augmentaran cada vegada més lentament a causa de les noves polítiques al sector, la demanda s'expandirà al voltant d'un 30% des de l'actualitat fins al 2040.
Pel que fa a les dades de la jornada, l'IPC harmonitzat d'Alemanya d'octubre ha pujat un 1,5%, en línia amb el previst. El PIB alemany del tercer trimestre s'ha incrementat un 0,8%, per sobre del 0,6% estimat. A Espanya, l'IPC cau dues dècimes a l'octubre, fins a l’1,6%. Al Regne Unit, l'IPC d'octubre va pujar un 3,0% enfront del 3,1% previst. A Alemanya, el ZEW de sentiment econòmic ha quedat en 30,9 al novembre, per sobre de la previsió de 29,3. A la Zona Euro, el PIB del tercer trimestre ha pujat un 2,5%, en línia amb el que s'esperava, mentre que l'índex de producció industrial de setembre ha pujat un 3,3%. A més, el Banc Central Europeu (BCE) reuneix aquest dimarts els màxims mandataris de les polítiques monetàries a nivell global. Mario Draghi (BCE), Janet Yellen (Fed), Haruhiko Kuroda (Banc del Japó) i Mark Carney (Banc d'Anglaterra) analitzen el futur de la supervisió bancària.
ANÀLISI TÈCNICA
Desena sessió de caigudes consecutives a l'IBEX, cosa que no es veia des de principis de desembre de 2015. El mínim de la sessió s'ha marcat als 9.970 punts, relativament a prop del suport que tenim als 9.922 punts, els mínims d'octubre. "Un cop més tenim els dos grans bancs del nostre país jugant amb foc, coquetejant amb els importants nivells de suport que presenten als 7 euros (BBVA) i els 5,45 euros (Banc Santander)", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Si durant les properes sessions es confirmés la perforació d'aquests suport, amb claredat i en preus de tancament, "estaríem davant d'un altre clar i contundent senyal de debilitat per al sectorial de bancs i per tant per al nostre selectiu", apunta.
"Ara bé, no cal avançar-se als esdeveniments ja que si no fos per la desgana que presenta l'IBEX 35 durant els últims mesos, clarament deprimit en comparació amb els nostres veïns europeus, ens atreviríem a dir que ens trobem davant d'un interessant moment per intentar-ho pel costat llarg o alcista. Al cap i a la fi tenim l’IBEX i molts dels títols del mercat en plena zona de suport. I en suport es compra. Una altra cosa és que els suports es perforin", conclou l'expert.