- -26,50
- -0,22%
L'IBEX 35 (-0,45%) va aconseguir disminuir les pèrdues cap al final de la sessió d'aquest divendres, després d'haver arribat a cedir més d'un 1% intradia, i tanca una setmana que va iniciar amb mínim anuals amb una pujada en l'agregat del 0,8%, als 8.886,1 punts. La resta de mercats europeus han caigut lleugerament més que el selectiu espanyol (CAC: -0,88%; DAX: -0,54%, FTSE: -0,47%) després que s'hagin publicat dades macroeconòmiques decebedores a la Xina i a Europa.
Indra Sistemes va ser el valor més alcista de la jornada: ha pujat un 1,7% i ha recuperat pràcticament tot el perdut durant la jornada anterior. L’han seguit IAG (+1,5%) i Ferrovial ( 0,9%). A l'altre extrem del selectiu CIE Automotive i Acciona han cedit un 2,5% i Viscofan ha aprofundit en les pèrdues sofertes dijous tancant amb una caiguda del 2,1%.
Inditex ha seguit cedint terreny per tercer dia consecutiu, des de la presentació d'uns resultats que no han convençut el mercat: ha caigut al tancament d'aquest divendres un 1,8%, fins als 24,55 euros per acció, xifra que suposa una pèrdua setmanal de més del 7% en el valor amb més capitalització borsària del selectiu.
Després d'haver sostingut l’IBEX durant la jornada de dijous, els grans bancs han tancat en vermell, amb BBVA cedint un 0,5% i Santander, un 0,3%. Sabadell ha anunciat aquest matí la venda del 80% de Solvia a Intrum amb una plusvàlua de 138 milions i ha tancat amb una pujada del 0,5%. Bankia, que ha confirmat que està en negociacions per a la venda d'una cartera d'actius immobiliaris adjudicats i una altra cartera de crèdits de dubtós cobrament, ha perdut un 0,75% al tancament.
D'altra banda, Red Eléctrica ha tancat aquest divendres amb una pujada del 0,5% després d'anunciar que ha arribat a un acord amb Bow Power per adquirir el 100% de CCNCM per 205 milions de dòlars, incloent-hi el deute. Això suposa la seva major operació de compra en solitari a l'exterior i la primera gran operació estratègica amb Jordi Sevilla com a president de la companyia.
ANÀLISI TÈCNICA
"Bon tancament setmanal després de tot a l'IBEX 35. I ja no perquè tanquem en verd (discretament) en l'acumulat de la setmana. Ho és perquè els mínims setmanals (8.644) respecten l'important suport que tenim en els mínims anuals que van marcar l'octubre als 8.627 punts", explica l'analista tècnic de Bolsamanía, José María Rodríguez.
"L'IBEX ha respectat els mínims anuals durant aquest últim envit del mercat, cosa que no han fet ni el DAX, ni el CAC 40 ni l'Euro Stoxx 50. Només l'IBEX i l'índex italià (FTSE MIB) s'han respectat els mínims de octubre. Encara que per poder pensar que estem davant d'alguna cosa més que un simple rebot hem de saltar per sobre dels 9.250-9.300 punts. I és que per sobre d'aquesta resistència tindrem una petita i prometedora figura de volta en 'doble vall'", afegeix l'analista.
"Però com sempre m'agrada recordar, no ens avancem als esdeveniments i deixem que sigui el preu el que ens digui què vol fer i quan. I mentrestant, tot forma part d'un simple rebot dins d'una impecable fase correctiva", conclou Rodríguez.
PREOCUPA LA XINA
Les pèrdues a Espanya i la resta de mercats europeus aquest divendres han arribat després de les caigudes importants a Àsia després de la publicació d'una sèrie de decebedores dades macro a la Xina. La lectura de la inversió en actius fixos va ser del 5,9% i els economistes esperaven un 5,8%. La producció industrial es va situar en un 5,4% mentre que es preveia un 5,9%. Per la seva banda, les vendes al detall es van situar al 8,1% enfront de l'estimació de 8,8%.
"Els inversors es van espantar amb les xifres, en gran mesura decebedores, i es va produir una liquidació als mercats asiàtics durant la nit", explica David Madden, analista de mercats de CMC Markets a Londres.
L'alentiment econòmic de la Xina, una de les derivades de la guerra comercial, és una cosa que preocupa i espanta els mercats que temen que aquest s'acabi confirmant, com estan apuntant molts de les últimes dades.
Pel que fa a la resta, el mercat ha seguit digerint aquest divendres les paraules de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE). El BCE va confirmar que el pla de compra de bons acabarà aquest any, tal com s'esperava, i tot sembla indicar que Draghi deixarà el seu lloc (el seu mandat finalitza l'octubre de l'any que ve) sense una pujada de tipus (encara que hi ha qui apunta al fet que la primera tindrà lloc el setembre de l'any que ve).
"Draghi va protagonitzar una compareixença que va ser poc suau. Va baixar la previsió de creixement i va advertit que 'el risc s'està desplaçant cap al costat negatiu'", assenyala Madden. L'euro es va veure pressionat davant les seves paraules.
Pel que fa al Brexit, el Consell Europeu finalitza i queden sobre la taula diversos aspectes importants relacionats amb el Brexit. D'una banda, Jean-Claude Juncker va informar que la Comissió Europea (CE) presentarà el proper dimecres, 19 de desembre, els plans de contingència en els quals treballa Brussel·les per fer front a l'eventualitat d'un Brexit caòtic per la manca de acord en les disposicions del divorci. De l'altra, el Consell Europeu va concloure amb un text adoptat pels 27 en què subratllen que l'acord per al Brexit "no està obert a la renegociació" i reafirmen la seva voluntat d'establir una nova relació amb el Regne Unit "tan estreta com sigui possible "amb un país tercer.