- 26,50
- 0,23%
L'octubre ha esborrat el somriure dels inversors. L'IBEX va pujar un 4,9% al setembre, però en només una setmana ha reduït a la meitat aquests guanys. Durant les últimes cinc sessions, el selectiu espanyol ha caigut un 2,48% i s'ha situat als 8.961 punts. I la situació podria haver estat pitjor si no arriba a ser pel rebot del 0,67% que ha observat aquest divendres i que li ha permès recuperar els 8.900 punts.
Fins avui, l'IBEX havia tancat tots els dies d'octubre en números vermells. De fet, també obria aquest divendres en negatiu, fins que s'ha conegut la dada d'atur als EUA, que s'ha situat en mínims de 50 anys i ha superat les catastròfiques previsions dels analistes.
La resta d'Europa també ha tancat en positiu, tot i que es mantenen els dubtes i la considerable pressió que està predominant l'octubre, cosa que fa previsible que es tornin a veure retallades durant els pròxims dies. Els persistents males dades macro (a excepció de l'atur conegut avui), sumats a la 'nova' guerra comercial oberta entre els EUA i Europa, són dos elements afegits a la preocupació ja existent per les relacions del país nord-americà amb la Xina i pel que pugui passar amb el Brexit, entre altres elements.
AUGMENTA L'ESPERANÇA D'UNA RETALLADA DE LA FED
El costat 'positiu' d'aquesta situació és que s'han disparat les expectatives d'una retallada de tipus per part de la Fed durant la reunió del 30 d'octubre. Aquesta possibilitat va impulsar ahir les borses de Wall Street i sembla que animarà avui també a les europees. "Avui es podran escoltar els comentaris de la Fed de la mà de diversos dels seus membres, com Rosengren, Botstic i el mateix Powell. Powell només parlarà durant l'obertura d'un esdeveniment, de manera que no ens faríem massa il·lusions sobre la possibilitat que emeti nous senyals de política monetària", apunten els analistes de Danske Bank.
De tornada a Europa, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha dit que està "obert, però no convençut" per les propostes del primer ministre britànic, Boris Johnson, per arribar a un acord sobre el Brexit. Els inversors es mantenen molt pendents d' aquesta assumpte.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A l'àmbit empresarial, cal destacar la caiguda de l'1,91% que s'ha vist en Ence, que durant la sessió ha marcat nous mínims anuals als 3,042 euros, després que Kepler li hagi retallat el preu, encara que li veu un gran potencial del 80%. Fora d'Espanya s'ha parlat de la marxa del CEO de BP i de la retallada de llocs de treball d'HP, que s'ha desplomat un 10%.
A més, al mercat de matèries primeres, el barril de Brent rebota després de les pèrdues dels últims dies. Al tancament de la sessió a Europa, es revalora un 1,28%, fins als 58,45 dòlars. I al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,11% i es canvia als 1,0977 dòlars.
ANÀLISI TÈCNICA
"Encara que sense gaire convicció, la veritat és que sembla que el rebot vol arribar. El quin no és d'estranyar a causa de la forta sobrevenda diària que hem alçat en tan poc temps, així com el fet que l'IBEX ha corregit, al cèntim, el 50% de tota la pujada des dels mínims d'agost", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Mentre que si mirem el DAX o l'Euro Stoxx 50 aquests han corregit una mica més i s'han quedat a mig camí entre el nivell de retrocés entre el 50% i el 61,8% d'ajustament. Cosa que vol dir que en condicions normals cal apostar per un rebot a molt curt termini. I no seria gens estrany que després d'aquests rebots tornin les caigudes", afegeix.
"En funció que es respectin els mínims de la sessió d'aquest dijous o no, podrem parlar de la possibilitat que s'estigui tractant de construir un sòl de mercat per sortir de nou a l'alça. Mentre que si els mínims es perforen, llavors cal remenar com a escenari més probable una nova fuetada a la baixa. Però d'antuvi veurem si el rebot arriba i on s'esgota aquest", conclou l'analista.