• Els bancs han liderat les vendes després que Trump cancel·lés la seva trobada amb Kim Jong-un
  • La situació política d'Itàlia s'ha convertit en un problema 'real' per als mercats
broker7202
11.469,40
  • 2,10
  • 0,02%

L'IBEX 35 s'ha girat a la baixa (-0,29%, fins als 9.996 punts) durant la part final de la sessió, després que el sector bancari hagi augmentat les seves pèrdues i que Wall Street hagi aprofundit les seves caigudes, després que Donald Trump cancel·lés la seva esperada trobada amb el líder nord-coreà Kim Jong-un.

El selectiu espanyol ha arribat a marcar un màxim intradia als 10.092 punts, impulsat per les fortes guanys d'Inditex, després d'una millora de valoració d’RBC. La matriu de Zara, que ha arribat a pujar un 4%, al final ha tancat amb guanys del 3,32%.

Les caigudes de CaixaBank (-2,4%), Colonial (-1,47%), Acerinox (-1,44%), Grífols (-1,38%), Bankinter (-1,29%), Mediaset España (-1,28%), BBVA (-1,25%), Repsol (-0,98%), Santander (-0,66%), Telefónica (-0,65%) i Iberdrola (-0,46 %) han contrarestat les pujades de la multinacional tèxtil, que ha estat recolzat per pocs valors alcistes a l'IBEX: Cellnex (+2,44%) i DIA (+0,9%) han completat el podi dels més rendibles.

També cal destacar els forts descensos en les automobilístiques asiàtiques i en les europees per la notícia que Trump està estudiant possibles aranzels a les importacions d'automòbils de fins al 25%. El DAX 30 alemany ha cedit un 1%, arrossegat per BMW (-2%), Daimler (-3%) i Volkswagen (-2%), però especialment per Commerzbank (-6%) i Deutsche Bank (-5%), que ha anunciat l'acomiadament de 7.000 empleats.

A més, el president dels EUA va declarar aquest dimecres que la disputa comercial entre els Estats Units i la Xina necessita "una estructura diferent". En resposta, el ministre de Comerç xinès ha assenyalat que no han promès retallar el seu superàvit comercial amb els EUA en una xifra específica.

DIVISES I MATÈRIES PRIMERES

En altres mercats, l'euro ha tallat la seva ratxa baixista i s'aprecia un 0,21%, fins als 1,1724 dòlars. El mercat descompta al 90% una pujada de tipus per part de la Fed durant la reunió de juny, després de les actes de l'última reunió del banc central publicades aquest dimecres.

Al mercat de matèries primeres, caigudes del 0,8% per al petroli Brent, fins als 79,14 dòlars, mentre l'or aprofita el seu paper com a actiu refugi davant la incertesa geopolítica per repuntar un 1,2%, fins als 1.310 dòlars per unça . Per la seva banda, la prima de risc d'Espanya es relaxa i cau lleugerament fins als 91 punts, mentre la italiana repunta fins als 192.

ITÀLIA, UN PROBLEMA 'REAL'

I és que el problema d'Itàlia segueix molt present per a les borses europees. Durant molt de temps s’estava apuntant que a Itàlia podia acabar veient-se un govern radical, especialment després del 'sorpasso' a les eleccions de la Lliga Nord a Força Itàlia, de Silvio Berlusconi. No obstant això, el mercat estava immers en la complaença i en la idea que aquesta situació és "el normal" a Itàlia.

Ara es comprova que no és en absolut normal que el Govern de la tercera economia més forta de la Unió Europea (UE) estigui integrat per dos partits que, per començar, no creuen en la Unió Europea. Partint d'aquesta base, ara sí, els experts comencen per fi a preocupar-se i anticipen un enfrontament entre Itàlia i la UE. Caldrà veure si, com va passar amb l'arribada d'Alexis Txipras a Grècia, Brussel·les acaba donant un 'cop a la taula' i acaba amb les ínfules italianes. En el cas de Grècia, això sí, jugava amb l'avantatge que el país necessitava un rescat.

Al front de dades, el PIB del primer trimestre d'Alemanya ha pujat un 1,6% interanual, en línia amb l’estimat. Finalment, la notícia política de la jornada passa per aquesta important condemna de l'Audiència Nacional a l'extresorer del Partit Popular, Luis Barcenas, a Francisco Correa i al Partit Popular per la trama Gürtel.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Nova sessió de debilitat al nostre IBEX, que tanca en números vermells després d'arribar a pujar durant la primera part de la sessió a prop de l'1%. En qualsevol cas, tot segueix igual. Seguim tenint l’IBEX suportat, almenys pel que fa al primer suport de veritat: la zona dels 9.940-9.950 punts (abans resistència). I per sota, tenim el nivell dels 9.800 punts que coincideix amb l'origen de l'últim impuls alcista així com amb el 50% d'ajust/retrocés de tota la pujada des de finals de març", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Per valors els bancs segueixen molt febles, amb BBVA i Santander al capdavant. Convé vigilar a prop el nivell dels cinc euros en Santander, ja que la perforació d'aquest suport pot accelerar més la fase correctiva de les últimes sessions. Telefónica tampoc ajuda i s'allunya dels vuit euros. Tècnicament hi ha la possibilitat que resti la totalitat de l'últim impuls, tornant als mínims anuals als 7,45 euros", afegeix aquest expert.

"Per l'altre costat destaquem la renovada fortalesa d'Inditex, que segueix mostrant-se molt fort. De fet des dels mínims anuals acumula una pujada del 25%. Si no fos per la companyia tèxtil i la seva evolució durant les últimes setmanes l’IBEX estaria molt més baix. Per sobre, pel costat de les resistències, la més immediata la trobem als 10.290-10.300 punts", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador