- No obstant això, aquest divendres el seu avançament ha estat de l'1,11% fins als 9.511,6 punts
- BBVA ha estat un dels valors que més ha empès l'IBEX a acabar en positiu
- Els bancs nord-americans han presentat resultats setmanals
L'IBEX ha acabat la setmana en negatiu, encara que la caiguda ha estat gairebé imperceptible, del 0,05%. D'aquesta manera, el selectiu ha signat unes taules setmanals després de la seva millor jornada borsària de 2017, amb un avanç de l'1,11%, fins als 9.511,6 punts. El sector bancari ha estat un dels millors del selectiu, arrossegat pels resultats de les entitats nord-americanes.
Mediaset ha estat el valor amb millor comportament de l'Ibex 35, amb una pujada del 3,35%, fins als 11,26 euros, a pesar que la jornada anterior es va apuntar importants caigudes. La companyia de comunicació s'ha contagiat de la seva competidora, ja que Atresmedia ha pujat un 9,19%, fins als 10,69 euros, després que Citi hagi millorat les seves perspectives.
Mediaset ha estat el valor amb millor comportament de l'IBEX-35, amb una pujada del 3,35% fins als 11,26 euros, a pesar que la jornada anterior es va apuntar importants caigudes
De tornada a l'IBEX-35, el segon valor que ha registrat la major pujada ha estat DIA, (+2,54% fins als 4,7 euros). No obstant això, cal fixar-se en l'avanç del 2,36%, fins als 3,34 euros, de Caixabank. També important la pujada de l'1,93%, fins als 6,23 euros, de BBVA, que ha estat el valor que ha empès a l'IBEX fins als guanys. Per la seva banda, Banco Santander ha pujat un 1,72%, fins als 5,1 euros, a pesar que Jefferies ha alertat que l'entitat segueix 'engreixant' la seva cartera d'impagaments.
Al costat de les caigudes, Técnicas Reunidas, que ha cedit un 2,17%, fins als 37,6 euros, ha estat el farolillo vermell de la sessió. Amadeus, amb una caiguda del 0,75%, i Endesa, -0,3%, li han acompanyat en la part baixa de la taula. Els valors relacionats amb les energètiques van ser dijous passat els més alcistes, en contraposició al que ha ocorregut aquest divendres.
Al Mercat Continu cal ressaltar, a més de Atresmedia, a Adolfo Domínguez, que aquesta jornada ha presentat els seus resultats empresarials de 2016. La companyia s'ha revaloritzat un 14,33%, fins als 3,91 euros, després d'haver informat que les vendes totals s'han incrementat un 1,4% en comparació de l'any anterior.
ALTRES MERCATS
El verd s'ha imposat als mercats del Vell Continent. Així, el CAC 40 francès ha pujat un 1,2%. En aquest índex cal destacar a Renault, que ha caigut un 2,89%, fins als 83,76 euros, sent el valor amb pitjor comportament després que les autoritats franceses hagin obert una recerca sobre emissions. El DAX 30 alemany s'ha revaloritzat un 0,94% i el FTSE 100 encadena 14 jornades consecutives amb pujades, en aquesta ocasió l'avanç ha estat del 0,62%.
José María Rodríguez apunta que l'interessant de la sessió d'aquest divendres és que l'Ibex 35 tanca relativament prop de la important resistència dels 9.550 punts
Dins de les companyies automobilístiques també cal parlar de Fiat Chrysler, que ha rebotat un 4,61%, fins als 9,2 euros, després que el dijous es desplomés un 16%. La companyia ha estat acusada de falsejar les emissions de 104.000 automòbils als EUA.
Pel que fa al mercat de les divises, l'euro segueix pujant lleugerament en el seu canvi contra el dòlar. La moneda comunitària es va arribar a desplomar a mínims de 14 anys a l'inici de l'any per sota de l'1,04 dòlars. Aquest divendres cotitza amb pujades del 0,13%, fins als 1,0626 'bitllets verds'. D'altra banda, el petroli ha reprès les caigudes després de dues jornades amb importants avanços, el barril de Brent cotitza amb una caiguda del 0,77%, fins als 55,58 dòlars.
A Espanya, l'IPC de desembre ha pujat nou desenes per les alces en la gasolina. A Europa, aquest dijous es van publicar les actes de l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE), que reflectien que uns pocs membres del consell van preferir una extensió de la QE de 6 mesos a un ritme de 80.000 milions al mes en lloc de la decisió final (extensió de nou mesos més, a un ritme de compres de 60.000 milions al mes).
ANÀLISI TÉCNICA
Según publica Reuters aquest divendres, el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schaeuble, ha dit en una entrevista que el BCE hauria de començar retirar la seva política ultra-expansiva aquest any. "El Banc Central Europeu tindrà la difícil tasca de sortir de la política monetària ultra-expansiva", va dir Schaeuble, i va afegir: "Presumiblement, seria correcte que el BCE s'atrevís a sortir aquest any".
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que l'interessant de la sessió d'aquest divendres és que l'Ibex 35 tanca relativament prop de la important resistència dels 9.550 punts deixant un petit buit alcista (suport) en els 9.407 punts. "De fet, dóna la sensació de que s'estaria col·locant prop de la zona de resistència per atacar-la a qualsevol moment", apunta l'analista.
Així, de saltar per damunt, amb folgança i en preus de tancament, "tindrem un nou senyal de fortalesa que seria, a priori, l'avantsala d'un nou moviment alcista amb objectiu en la resistència real i psicològica dels 10.000 punts". En els últims dies estem veient als títols de Telefónica recuperar el to muscular perdut setmanes enrere mentre que Repsol continua exultante (apuntant cap a la zona de resistència dels 16,50 euros). "Només falta que els dos grans bancs del nostre país, Banc Santander i BBVA, s'animin una mica para, per fi, deixar enrere la important zona de resistència dels 9.544 punts (buit a la baixa setmanal mensual amb la qual va començar 2016)", conclou l'expert.