• Fora de l'àmbit empresarial, Donald Trump i Vladímir Putin tornen a ser notícia
  • Wall Street marca màxims històrics malgrat un dèbil informe d'ocupació del mes de maig

L'IBEX 35 ha tancat amb pujades del 0,23%, fins a 10.905,90 punts, després de marcar un màxim intradia en 11.007 punts. Encara que una vegada més, la caiguda borsària de Banc Popular (-17,40%) ha centrat totes les mirades. Pel que fa a la dada setmanal, l'índex tanca pla.

  • 11.617,90
  • -0,80%

Vozpopuli publica aquest divendres que les proves de resistència dutes a terme per l'FMI al març i abril no només llancen potencials debilitats en Popular. Les conclusions inicials apunten dificultats fins a tres entitats més, assenyala i afegeix que la lletra petita de l'informe s'està discutint entre l'FMI i el Banc d'Espanya.

Més enllà del que es publiqui per part dels mitjans, la veritat és que el crash que ha viscut Popular en tres sessions és de tal envergadura que el temor que torni el fantasma de la debilitat dels bancs espanyols hi és. És cert que la situació de Popular és molt particular i concreta, però també és cert que el sector bancari espanyol és molt permeable a les bones i males notícies i que caldrà estar vigilants. En aquests moments, el mercat està descomptant que Popular hagi de ser intervingut pels reguladors europeus. Les seves accions han tancat en 0,413 euros amb descensos setmanals del 38%.

A més de Popular, els valors més baixistes de l'IBEX han estat Arcelor Mittal (-3,66%), Técnicas Reunidas (-1,81%), Acciona (-1,17%) i Repsol (-1,13%). Per contra, els valors més rendibles han estat Grífols (+ 1,68%), Bankia (+ 1,48%), Inditex (+ 0,98%) i DIA (+ 1%). Entre els 'blue xips', Telefónica ha pujat un 0,73%, Iberdrola, un 0,55%, Santander, un 0,52% i BBVA, un 0,32%.

Fora de l'àmbit empresarial, Donald Trump i Vladímir Putin són notícia. El primer és portada avui en tots els mitjans per haver decidit treure els Estats Units de l'Acord de París per al canvi climàtic. Emmanuel Macron, president de França, ha afirmat que "els Estats Units ha donat l'esquena al món", mentre que Trump ha plantejat aquesta marxa com un pas previ per renegociar els punts de l'Acord o desenvolupar-ne un de nou. Per la seva banda, el president de Rússia ha estat entrevistat pels presidents de deu agències de notícies, entre ells el d'Efe. Sobre Trump ha dit que no el coneix personalment, encara que li agrada la seva sinceritat i espontaneïtat. Ha recalcat que no és el seu amic ni el seu enemic.

Pel que fa a altres referències del dia, l'atur ha baixat a Espanya al maig en 111.908 persones, fins a mínims des de 2009. A més, cal destacar les fortes caigudes que està registrant el petroli, que cedeix gairebé un 2%. El Brent ha arribat a perdre els 49 dòlars aquest divendres, tot i que després els ha recuperat i ara cotitza en $49,75. Des dels màxims que va registrar el passat 25 de maig, quan l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) va estendre les retallades de producció durant nou mesos més, el barril Brent ha caigut un 10%.

Als Estats Units, Wall Street marca nous màxims històrics tot i la publicació d'un informe d'ocupació corresponent al mes de maig que ha incomplert les previsions dels experts. L'economia nord-americana va crear 138.000 llocs de treball al mes passat, per sota dels 185.000 anticipats pel consens.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'IBEX 35 tanca deixant-nos un mal gust de boca després d'arribar a cotitzar a mig dia per sobre dels 11.000 punts. Just quan ens les prometíem felices i després de l'informe d'ocupació nord-americana (pitjor del que s'esperava) les borses europees, amb l'IBEX 35 al capdavant, es desinflaven fracassant així en l'intent de deixar enrere la resistència que presentava als 10.984 punts", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Això ens torna a col·locar a l'estret rang lateral de les últimes dues setmanes, amb la possibilitat d'atacar el suport dels 10.800 punts i perforar-lo a la baixa. Anem a fixar-nos durant les properes sessions en l'índex de bancs europeus, l’SX7E, que ha frenat les últimes caigudes des de la zona de suport que li confereix la impecable directriu alcista des dels mínims de l'estiu passat. Perforar durant els propers dies els mínims setmanals (128) seria un primer avís als navegants que poden venir corbes en el qual es refereix al curt termini", afegeix aquest expert.

"En qualsevol cas, el suport de veritat en l'IBEX 35 segueix estant en el buit alcista dels 10.380 punts. Encara hi ha la possibilitat que omplim aquest buit en la seva totalitat per sortir-ne de nou a l'alça. En resum, podem dir que hem perdut aquest divendres una bona oportunitat per superar resistències i posar rumb als màxims anuals", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador