broker 1
11.435,70
  • -31,60
  • -0,28%

L'IBEX ha tancat setembre amb una pujada mensual del 4,9%, que el situa per sobre dels 9.200 punts (9.244). Durant la jornada d'aquest dilluns, el selectiu espanyol ha pujat un 0,66% gràcies a la pujada dels bancs i les energètiques. També han avançat amb ganes Ence (+3,5%), ACS (+2,57%) i Viscofan (+1,46%). A la banda negativa, Siemens Gamesa (-3,38%) ha estat el valor més castigat.

Demà comença un octubre durant el qual sembla que podria continuar el rebot, tot i que aquest any s'estan complint molt bé les pautes estacionals i que hi ha temor que tots els problemes que encaren les borses al nou mes facin que es compleixi amb el guió més que mai.

Des del Brexit (el 31 es compleix per fi la data límit per a la sortida del Regne Unit de la UE) fins a l'impeachment a Donald Trump, passant per diversos processos electorals importants (a Portugal i l'Argentina) i diverses reunions més importants encara dels bancs centrals, aquest mes compta amb múltiples catalitzadors que potencialment mouran els mercats.

GUERRA COMERCIAL I BREXIT

Les últimes notícies sobre aquest assumpte es refereixen a informes que suggereixen que la Casa Blanca està considerant noves i radicals tàctiques de pressió financera sobre Pequín, com ara l'eliminació de companyies xineses de la borsa dels EUA o la limitació de les inversions dels fons de pensions del govern al mercat xinès. Aquestes potencials noves mesures suposen un punt de pressió afegit de cara a les reunions que ambdues potències mantindran a principis d'octubre.

A Europa, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va dir aquest diumenge que no dimitirà encara que no aconsegueixi un acord per abandonar la Unió Europea. Johnson ha insistit també que només el seu govern conservador pot executar el Brexit el 31 d'octubre.

DADES MACRO I ALTRES MERCATS

Quant a les dades macro que s'han publicat avui, el PIB a Espanya va créixer un 0,4% durant el segon trimestre, el ritme més lent en tres anys. L'IPC, per la seva banda, ha marcat mínims des de 2016 en caure al 0,1% el setembre. Al Regne Unit, el PIB del segon trimestre ha quedat al -0,2%, mentre que la taxa d'atur de la zona euro d'agost ha baixat fins al 7,4%.

Els inversors han estat també molt pendents del mercat de divises, on l'euro ha trencat el nivell dels 1,09 dòlars per primera vegada des de maig de 2017 i ha registrat un nou mínim anual als 1,0885 dòlars. La moneda comunitària segueix sota pressió pel galopant alentiment econòmic de l'Eurozona, que s'acarnissa especialment a l'economia alemanya.

ANÀLISI TÈCNICA

"Tal com vam comentar a la segona part de la setmana passada, l'IBEX estava corregint consumint temps, o el que és el mateix desplegant un moviment lateral. Correcció que es produïa sense deixar de construir en tot moment mínims i màxims creixents (definició de tendència alcista) i aquest dilluns podem veure com, a més, el preu comença a treure el cap per sobre del petit canal lateral-alcista de les últimes setmanes", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"En aquest temps la sobrecompra diària s'ha relaxat, doncs a principis de mes llançava lectures extremes en període diari (no en el setmanal ni en el mensual). Per la qual cosa, arribats a aquest punt, molt malament se'ns ha de donar si en breu no estem atacant l'important resistència dels 9.410 punts: el buit baixista diari i setmanal de principis de maig", afegeix.

"Ja sabeu que un tancament setmanal per sobre d'aquesta resistència seria sense cap dubte un clar senyal de fortalesa en el selectiu. Un primer avís a navegants que alguna cosa pot estar començant a canviar en el nostre índex", conclou l'analista.

Noticias relacionadas

contador