- 44,90
- 0,39%
L'IBEX començava la jornada en negatiu, però es donava la volta a mitja sessió per tancar amb una pujada del 0,72%. El selectiu espanyol s'ha situat als 9.277 punts, de manera que supera la resistència clau dels 9.260 punts, que no tocava des del passat 9 d'octubre. Al mes de febrer ha sumat un 2,44% i en el conjunt de l'any acumula una pujada del 8%.
La jornada està marcada per la presentació de resultats de multitud de companyies. Els més destacats han estat els de Repsol, un dels grans valors de l'IBEX, que va aconseguir un benefici rècord en vuit anys de 2.341 milions d'euros. Les accions de la petroliera han caigut un 0,17%.
Amadeus també ha presentat aquest matí els seus comptes de 2018, un període durant el qual va aconseguir un benefici ajustat de 1.122,8 milions, xifra que suposa un 1% més que l'any anterior. Aquesta pujada ha estat insuficient per al mercat, que ha castigat la companyia en borsa. Al tancament, les seves accions han baixat un 3,53%.
A l'àmbit empresarial, no tot ha estat presentació de resultats. Cellnex ha baixat un 3,93% i ha estat el segon valor més castigat del selectiu, després d'una ampliació de capital de 1.200 milions amb la finalitat de "reforçar" els seus recursos propis i finançar la seva estratègia de creixement mitjançant adquisicions.
Al Mercat Continu ha destacat OHL, que ha repuntat un 2,47%, tot i que ha arribat a pujar més d'un 9% durant la sessió, després d'anunciar que va reduir les seves pèrdues durant el quart trimestre. Tot i això, en el conjunt de l'any va perdre 1.529 milions d'euros.
Pel que fa a altres novetats de la jornada, cal destacar que Sacyr ha anunciat la venda d'Itínere per 202 milions, mentre que al pla macro, l'IPC d'Espanya va pujar un 0,2% el febrer i va elevar una dècima la seva taxa anual, fins a l'1,1%. Avui també s'ha publicat la dada de l'IPC d'Alemanya i el PIB dels Estats Units. Els preus a Alemanya es van incrementar una dècima el febrer, mentre que l'economia nord-americana va créixer un 2,9% el 2018.
ACABA LA REUNIÓ ENTRE TRUMP I KIM JONG-UN
A nivell geopolític, la notícia del matí sense dubte és la interrupció abans d'hora de la cimera entre Donald Trump i Kim Jong-un, que ha finalitzat sense acord. S'especula que el que ha passat podria també tenir a veure amb la declaració que va fer aquest dimecres l'exadvocat de Trump, molt dur amb el president nord-americà, que podria haver precipitat la volta d'aquest als Estats Units.
Finalment convé tenir present que aquesta matinada s'han publicat a la Xina els índexs de gestors de compra oficials dels sectors de les manufactures i dels serveis, els PMI oficials de febrer. "En els dos casos els indicadors s'han situat per sota del que esperaven els analistes, amb el PMI del sector manufacturer indicant contracció per tercer mes de manera consecutiva i aconseguint el seu nivell més baix en tres anys" assenyalen els experts de Link Securities.
Tot apunta que l'economia de la Xina sí que està notant els efectes nocius de la 'batalla comercial' entaulada amb els EUA, cosa que creiem que fa més factible que les parts acabin tancant un acord comercial", afegeixen aquests experts.
Al mercat de matèries primeres, el barril de cru Brent, de referència a Europa, ha cedit un 0,62% al tancament del mercat espanyol, fins als 65,98 dòlars, mentre que al mercat de divises, l'euro s'aprecia fins als 1,1385 dòlars. Finalment, al mercat de deute, la prima de risc espanyola ha baixat dels 100 punts bàsics, per primera vegada en cinc mesos, en situar-se a l'entorn dels 99 punts bàsics.